Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παζάρι με κόντρες και παρασκήνιο

Πώς αποτιμά η κυβέρνηση την χθεσινή επίθεση στο Eurogroup ενάντια στον Βαρουφάκη. Οι τηλεφωνικές συνομιλίες και οι μυστικές συναντήσεις. Ηχηρά παραμένουν τα μηνύματα των δανειστών. Ποια είναι τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για τη συμφωνία.

Παζάρι με κόντρες και παρασκήνιο

Σε παρτίδα για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, με στόχο την πολυπόθητη συμφωνία. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, το παζάρι βρίσκεται στο κορύφωμά του και οι διαβουλεύσεις, τόσο οι επίσημες όσο και οι παρασκηνιακές, δίνουν και παίρνουν με την κάθε πλευρά να αναζητά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Και ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει και να μεταδώσει ένα τόνο αισιοδοξίας για την τελική έκβαση της «μάχης», το κλίμα που εισπράττεται από τις Βρυξέλλες αλλά και τις υπόλοιπες χώρες μέλη της ευρωζώνης είναι βαρύ για τη χώρα μας. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το χθεσινό "σφυροκόπημα" που επιφύλασσαν προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Λετονία, όπου οι πληροφορίες λένε ότι το κλίμα ήταν πιο κακό από κάθε άλλη φορά για την Ελλάδα.

Το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, αφήνουν αιχμές για τη στάση των εταίρων και τις πιέσεις που αυτοί ασκούν, τις θεωρούν αναμενόμενες και φυσιολογικές -κατά κάποιο τρόπο- όσο η συμφωνία έρχεται και πιο κοντά, όπως λένε χαρακτηριστικά. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δίνουν αναφορά και στα εσωτερικά ακροατήρια των χωρών τους, οπότε δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση η στάση τους», έλεγε χθες υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή.

Το βάρος η κυβέρνηση το ρίχνει στην πολιτική διάσταση της διαπραγμάτευσης και στις συζητήσεις σε ανώτατο επίπεδο κυρίως του πρωθυπουργού με τους ομολόγους του και την ηγεσία των τριών θεσμών – δανειστών.

Και ενώ η αγορά έχει στερέψει από ρευστότητα και η αγωνία εντείνεται για τις εξελίξεις, κυβερνητικές πηγές ελπίζουν σε σύγκλιση των δύο πλευρών στις αρχές Μαΐου, πριν από το προγραμματισμένο Eurogroup της 11ης του μήνα και τη δόση των 760 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ την επομένη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν και διαφορές υπάρχουν ακόμα, υπάρχει διάθεση απ' όλους για την άμεση συμφωνία, όπως αποτυπώθηκε στις προχθεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Η επανέναρξη των συνομιλιών μπορεί να γίνει ακόμα και αύριο μέσω του Brussels Group, ίσως και πάλι στο Παρίσι, με την πρόθεση Αθήνας και Βρυξελλών να είναι να επιταχύνουν τις διαδικασίες.

Έντονες διεργασίες

Σε παρασκηνιακό επίπεδο, παρατηρείται έντονη κινητικότητα, με τις τηλεφωνικές συνομιλίες αλλά και τις μυστικές συναντήσεις να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Χαρακτηριστική είναι η αποκάλυψη του Euro2day.gr, για τη συνεδρίαση του Washington Club την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, ενώ, όπως δημοσίευσε το Bloomberg, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί τυχόν διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα και οι ηγέτες των θεσμικών οργάνων των πιστωτών έχουν δημιουργήσει μια «κόκκινη» τηλεφωνική γραμμή. Εντύπωση δε προκαλεί η πλήρης μυστικότητα των συνομιλιών της Πέμπτης στις Βρυξέλλες και όχι μόνο αυτών, αφού το τελευταίο διάστημα οι διαρροές εκατέρωθεν είναι μηδαμινές, εν αντιθέσει με το πρόσφατο παρελθόν.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, περισσότερες πρωτοβουλίες δείχνει να αναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, κομβικός είναι και ο ρόλος του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ενώ παράλληλα με την επίσημη διαπραγμάτευση λειτουργούν, με τον δικό τους ρόλο, και οι ομάδες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη.

"Αγκάθια" και μηνύματα

Τα μεγαλύτερα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις εξακολουθούν να είναι το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, όπου οι θεσμοί εμφανίζονται αμετακίνητοι. Χωρίς να έχουν καταθέσει στο τραπέζι των συζητήσεων ένα συγκεκριμένο σχέδιο, αλλά συζητώντας και προβάλλοντας τις ενστάσεις πάντα πάνω στις ελληνικές προτάσεις, επιμένουν, για παράδειγμα, στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων και στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Και παρόλο που στα χέρια των δανειστών υπάρχει επικαιροποιημένη λίστα που προσκόμισε στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας (σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε βασικούς τομείς, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις), τα μηνύματα της απέναντι πλευράς δεν είναι ενθαρρυντικά και φέρουν μάλιστα τη μορφή τελεσιγράφου. Και είναι δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι, ακόμα και αν θα συμφωνούσαν στην εξεύρεση λύσης σε πολιτικό επίπεδο, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να κινηθούν μόνο στο πλαίσιο αυτό και αναζητούν συμφωνία και στα τεχνικά κλιμάκια.

Την ίδια ώρα, τα μηνύματα από τους θεσμούς και χθες ήταν ηχηρά:

-Γερούν Ντάισελμπλουμ: Υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές. Μια αναλυτική λίστα μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

-Πιερ Μοσχοβισί: Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική. Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν. Από το σαββατοκύριακο και μετά. Πρέπει να υπάρξει σκληρή δουλειά για να φτάσουμε στο σημείο που όλοι θέλουμε.

-Μάριο Ντράγκι: Οσο ανεβαίνουν οι αποδόσεις, τόσο καταστρέφεται το απόθεμα των collaterals. Ο χρόνος τελειώνει.

-Άγκελα Μέρκελ: Θα ήταν καλό για την Ελλάδα να υπάρξει άμεσα μια συμφωνία αλλά θα πρέπει να προχωρήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v