Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγγυήσεις Τσίπρα σε περιφερειάρχες για τα διαθέσιμα

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι περιφερειάρχες μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση θα υπάρξει τροπολογία που θα καθιστά προαιρετικό το μέτρο. Τι έγινε στη συνάντηση με την ΚΕΔΕ.

Εγγυήσεις Τσίπρα σε περιφερειάρχες για τα διαθέσιμα

Πολιτική διαβεβαίωση στους περιφερειάρχες ότι το μέτρο δέσμευσης των διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος θα είναι έκτακτο και προσωρινό έδωσε στη σημερινή συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας. 

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι περιφερειάρχες μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση θα υπάρξει τροπολογία που θα καθιστά προαιρετικό το μέτρο.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός υπογράμμισε ότι μετά τις διαβεβαιώσεις ότι το μέτρο είναι έκτακτο και προσωρινό, θα αλλάξουν και οι αρνητικές αποφάσεις των περιφερειών για τα διαθέσιμα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί αργότερα και με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας.

 


ΚΕΔΕ: Θετικό κλίμα στην συνάντηση

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παύσει τέλος Ιουνίου, η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) , που υποχρεώνει τους Δήμους να μεταφέρουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ταμειακά διαθέσιμά τους, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης. 

«Στην συνάντηση την οποία είχαμε με τον πρωθυπουργό, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θέλουμε άλλες μονομερείς ενέργειες, και ότι η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται τον διάλογο και μπορεί να στηρίξει την χώρα, όποτε και όσο χρειαστεί» δήλωσε ο κ. Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την συνάντηση του προεδρείου της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός ότι τα ζητήματα που αφορούν στα ανταποδοτικά τέλη, γρήγορα τις επόμενες δύο ημέρες, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση να μην δεσμεύονται μαζί με τα υπόλοιπα ποσά. Επίσης πολύ σύντομα θα υπάρξει η διαδικασία της προαιρετικότητας όσον αφορά τα χρήματα που θα δίδονται μέσα από την Τράπεζα της Ελλάδος» πρόσθεσε.

«Έχουμε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο την Δευτέρα στις 12.00 και εκεί λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ενέργειες, αλλά και άλλα τα οποία χρειάζονται περαιτέρω διερευνήσεις και διευκρινίσεις μέσα από το γραφειοκρατικό κομμάτι της εφαρμογής αυτού του μέτρου, θα πάρουμε και τις αποφάσεις που χρειάζονται» επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ερωτηθείς αν έχει μια πρώτη εικόνα και αν μετά την σημερινή συνάντηση είναι πιο κοντά στο να επιτρέψουν οι δήμαρχοι να μεταφερθούν αυτά τα χρήματα, ακολουθώντας τα όσα προβλέπει η ΠΝΠ ο κ. Πατούλης είπε: «Κατ' αρχήν θεωρώ ότι ανοίγουμε ένα καλό δίαυλο επικοινωνίας για το καλό της Αυτοδιοίκησης και της χώρας. Από εκεί και πέρα, είναι σίγουρο ότι πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις του αυτοδιοικητικού συμβουλίου και εμείς θεωρούμε ότι η σημερινή συνάντηση έχει θετικό πρόσημο και ότι η πορεία μας θα είναι εκείνη που πρέπει να είναι για το καλό της χώρας και της Αυτοδιοίκησης».

Ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία

Εχθές, σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τις έντονες λογομαχίες των βουλευτών, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την μεταφορά των διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην ΤτΕ ψηφίστηκε με 156 θετικές ψήφους (των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ).

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία - η οποία διεξήχθη μετά από αίτημα της ΝΔ και του ΚΚΕ επί της αρχής και του άρθρου 1 του νομοσχεδίου - «όχι» ψήφισαν 104 βουλευτές της ΝΔ, του Ποταμιού, της ΧΑ, του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ.
Ψήφισαν συνολικά 260 βουλευτές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v