Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρησμός Σόιμπλε για το Plan B

Δεν πρέπει να ρωτάτε έναν υπεύθυνο πολιτικό για εναλλακτικές εάν όλα πάνε στραβά, τόνισε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, αφήνοντας ερωτηματικά. Δεν υπάρχει Plan B, τόνισαν Μοσκοβισί, Σαπέν. Επιφυλάξεις για τον ΕLA από Βάιντμαν.

Χρησμός Σόιμπλε για το Plan B

Με το σχέδιο για ενοποίηση της Γερμανίας το 1989 παρομοίασε σήμερα ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την προετοιμασία για ενδεχόμενη έξοδο από της Ελλάδας από το ευρώ, το λεγόμενο και Plan B για την Ελλάδα.

Ερωτηθείς σχετικά, για το αν υπάρχει σχέδιο από την ευρωζώνη, παρομοίασε την τρέχουσα συγκυρία με την ενοποίηση των δυο Γερμανιών. «Αν είχαμε δηλώσει εκ των προτέρων το σχέδιο ενοποίησης, όλοι θα είχαν πει ότι οι Γερμανοί τρελάθηκαν», τόνισε. 

«Το ερώτημα εάν υπάρχουν εναλλακτικές εάν ο κόσμος καταστραφεί ή αν όλα αποδειχθούν διαφορετικά από τις προσδοκίες, παρά τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, δεν θα έπρεπε να τίθεται σε υπεύθυνους πολιτικούς». υπογράμμισε σύμφωνα με το forexlive, τονίζοντας ότι είναι ένα "άλυτο δίλημμα". 

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι όπως είναι. Θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια χρεοκοπία της Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε.  
 
Η άρνηση της Ευρώπης να προετοιμάσει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα προβληματίζει ορισμένους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης.
 
Ο σλοβένος υπουργός οικονομικών Dusan Mramor ήταν μεταξύ αυτών που ζήτησαν να εξετασθεί ένα Plan B που θα περιορίσει τις επιπτώσεις από μια πιθανή αποτυχία στις διαπραγματεύσεις, ενώ και άλλοι υπουργοί κατέθεσαν αντίστοιχο αίτημα στο Eurogroup της Παρασκευής στη Ρίγα.
 
Ο ίδιος σήμερα σημείωσε ότι "Αυτό που έθεσα στο τραπέζι είναι το τι θα κάνουμε εάν δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα εγκαίρως για την Ελλάδα. Ενα Plan B μπορεί να είναι ο,τιδήποτε", υπογράμμισε.    

Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει Plan B για την Ελλάδα

Με την κοινή - σε οτι αφορά την Ελλάδα - θέση, οτι άλλο σχέδιο πέραν αυτού της παραμονής της στη ζώνη του Ευρώ δεν υφίσταται, ολοκληρώθηκαν στη Ρίγα της Λετονίας οι συνοδοί των υπουργών Οικονομίας της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ.

"Δεν υπάρχει σχέδιο Β, ούτε Γ, ούτε Δ, ούτε Ε..." ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μισέλ Σαπέν, ερωτηθείς σήμερα αν υπάρχουν ευρωπαϊκά σχέδια για την περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας απο τη ζώνη του ευρώ, ενώ σε ανάλογο τόνο ήταν και οι δηλώσεις όλων σχεδόν των υπουργών της Ευρωζώνης. "Δεν υπάρχει σχέδιο Β" δήλωσε προσερχόμενος στο Ecofin, στη Ρίγα, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Σέλινγκ: Είναι στο χέρι της Ελλάδας

Διπλωματικές πηγές αναγνώρισαν, πάντως, σήμερα στη Ρίγα οτι η διαδικασία που ακολουθείται εσχάτως στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές είναι ως ένα βαθμό προβληματική και οτι θα πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις το ταχύτερο δυνατό ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ως την 11η Μαΐου. "Η λύση δεν είναι φυσικά η επιστροφή στην τρόικα" ανέφεραν οι ίδιες πηγές τονίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα οτι "ακόμη και αιωνιότητα δεν διαρκεί για πάντα".

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γκέργκ Σέλινγκ, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους εξέφρασε, σύμφωνα με το ΑΠΕ  την πεποίθηση ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα. «Είναι στο χέρι της Ελλάδας» είπε και πρόσθεσε: «Ελπίζω ο κ. Βαρουφάκης να έλαβε το μήνυμα που του έστειλε χθες το Eurogroup». 

Βάιντμαν: Επιφυλάξεις για τη συνέχιση τη ρευστότητας του ELA

Ο Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Βundesbank), δήλωσε σήμερα ότι διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με την παροχή έκτακτης ρευστότητας προς την Ελλάδα καθώς, όπως υποστήριξε, η κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών δεν έχει βελτιωθεί.

Ο κ. Βάιντμαν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έπειτα από τη συνεδρίαση του Eurogroup, στη Ρίγα της Λετονίας.

«Όπως γνωρίζετε, προβληματίζομαι σχετικά με τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας, λόγω του γεγονότος ότι οι τράπεζες δεν κάνουν τα πάντα, προκειμένου να βελτιώσουν την κατάσταση ρευστότητάς τους» ανέφερε σχετικά ο κ. Βάιντμαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Εφικτή η συμφωνία σε δυο εβδομάδες

Ανώνυμος παράγοντας του Eurogroup εκτίμησε πάντως ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας εντός δύο εβδομάδων.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε, πάντως, ότι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα είναι το θέμα του Ασφαλιστικού, το οποίο όπως ανέφερε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ελαστικότητα τόσο από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών, όσο και από την πλευρά των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v