Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: Καλωσορίζω το μίσος τους

Μέσω twitter απάντησε ο υπουργός Οικονομικών στα όσα δημοσιεύτηκαν μετά το Eurogroup.

Βαρουφάκης: Καλωσορίζω το μίσος τους

Με μία φράση του Ρούσβελτ απάντησε μέσα από το twitter ο Γιάνης Φστις επικρίσεις που δέχθηκε μετά το Eurogroup αλλά και στο δημοσίευμα του Reuters το οποίο ανέφερε ότι δεν παρέστη στο δείπνο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

"Εκφράζουν ομόφωνα το μίσος τους για μένα κι εγώ καλωσορίζω το μίσος τους" έγραψε ο υπουργός Οικονομικών στο twitter. "Μια δήλωση κοντά στην καρδιά μου (και την πραγματικότητα) αυτές τις μέρες.

Το βαρύ κλίμα για τον Ελληνα υπουργό οικονομικών στο Eurogroup περιγράφει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Όπως μεταδίδει, την ώρα που τα λεωφορεία μετέφεραν τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών για το δείπνο στην πρωτεύουσα της Λετονίας, στη Ρίγα, το βράδυ της Παρασκευής, ο κ.Βαρουφάκης έμεινε πίσω στο ξενοδοχείο, αποφεύγοντας βοηθούς ή οποιαδήποτε μέτρο ασφαλείας.

«Είναι εντελώς απομονωμένος» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης στο πρακτορείο. «Δεν ήρθε καν στο δείπνο για να εκπροσωπήσει τη χώρα του» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του Reuters, το βαρύ κλίμα ανάμεσα στον έλληνα υπουργό και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ήταν ενδεικτικό ακόμη και πριν την έναρξη της συνεδρίασης, καθώς στο πρωινό πριν ξεκινήσει το Eurogroup, Βαρουφάκης και Ντράγκι απέφυγαν την οπτική επαφή μεταξύ τους, την ώρα που σερβιρίζονταν τα πιάτα τους από τον μπουφέ.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επαναλαμβάνει ότι ορισμένες χώρες είναι τόσο απογοητευμένες από αυτό που βλέπουν ως αποτυχία της Ελλάδας για συμβιβασμό, που ένας υπουργός είπε ότι «μπορεί να είναι η ώρα να προετοιμαστούμε για μια ελληνική χρεοκοπία».

Σε μια ένδειξη της παγωμάρας, όταν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ μιλούσε στους δημοσιογράφους αναφερόταν στον Γ. Βαρουφάκη ως ο «Έλληνας συνάδελφος», αν και στις συναντήσεις τον αποκαλεί με το μικρό του όνομα».

«Δεν εκπλήσσομαι», είπε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ στους δημοσιογράφους. «Όταν πλησιάζει το τέλος των διαπραγματεύσεων η στάση σκληραίνει» πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός, αρνούμενος ότι τον προσέβαλλαν οι Ευρωπαίοι ομόλογοι του, στη Ρίγα. «Όλα αυτά είναι ψευδή», είπε.

«Οι υπουργοί του Eurogroup δεν θέλουν κάθε φορά που του μιλούν να τους δίνει μιαμικρή διάλεξη», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Και για αυτό, όταν άρχισε να μιλάει στο Eurogroup ο Βαρουφάκης, ο Ντάισελμπλουμ τον διέκοψε και του είπε: «Γιάννη δεν μας λες αυτά που θέλουμε να ακούσουμε».

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Ο Βαρουφάκης δεν μπορεί τα βαρετά δείπνα

Απάντηση στα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα του Reuters για το κλίμα στο Eurogroup και ειδικότερα, για την αναφορά αξιωματούχου ότι «δεν παρέστη στο δείπνο για να εκπροσωπήσει τη χώρα του», δίνουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

«Ο Γιάννης Βαρουβάκης δεν μπορεί τα βαρετά δείπνα. Προτίμησε να δειπνήσει με φίλους και συνεργάτες και πέρασε και πολύ καλά», υπογραμμίζουν.

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι το δείπνο στο οποίο δεν παρέστη ο υπουργός δεν ήταν το επίσημο δείπνο, αλλά
ένα δείπνο το οποίο απλά διοργάνωσαν μεταξύ τους οι υπουργοί οικονομικών.

Bloomberg: Η ΕΕ έχασε την υπομονή της με τον Βαρουφάκη

Εξάλλου, το Bloomberg δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Πως η ΕΕ έχασε την υπομονή της με τον Βαρουφάκη», όπου αναφέρεται στο αποτυχημένο Eurogroup στη Λετονία.

«Όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης προειδοποίησε τους εταίρους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης για τους κινδύνους που θα έχει η υπερβολική πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση, ο peter Kazimir αντέδρασε. Ο Kazimir, υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, εξαπέλυσε δριμεία κριτική στον έλληνα ομόλογό του, απελευθερώνοντας την αγανάκτηση μηνών έναντι του πολιτικού πρωτάρη. Είχαν βαρεθεί αυτό που ονόμαζαν στυλ παράδοσης μαθημάτων από τον καθηγητή οικονομικών και την αποτυχία του να τηρήσει τις δεσμεύσεις του», αναφέρει το Bloomberg, συμπληρώνοντας πως «και οι άλλοι πήραν σειρά από τον Kazimir, λέγοντας πως ο Βαρουφάκης σπαταλά χρόνο και πως δεν θα πετύχει ποτέ συμφωνία αν επιμένει σε αυτές τις τακτικές».

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επικρίσεις συνεχίστηκαν και μετά τη συνεδρίαση, με 8 συμμετέχοντες να «σπάνε» την ευπρέπεια για να περιγράψουν τι συνέβη πίσω από κλειστές πόρτες, ενώ εκπρόσωπος του Βαρουφάκη αρνήθηκε να απαντήσει στις περιγραφές τους.

«Όλοι οι υπουργοί του είπαν: αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε την επόμενη μέρα ο Λουις ντε Γκίντος. «Το αίσθημα στους 18 είναι ακριβώς το ίδιο. Δεν υπήρξε κάποια διαφοροποίηση». Οι υπόλοιποι που έδωσαν πληροφορίες για τη συνάντησή τους σε συνεντεύξεις ζήτησαν να μην κατονομαστούν, επικαλούμενοι την ιδιωτική φύση των συζητήσεων, αναφέρει το πρακτορείο.

Το πρακτορείο αναφέρει επίσης πως ο κ. Βαρουφάκης, πριν λήξει η συνεδρίαση στη Ρήγα και ενημερώσει ο Ντάισελμπλουμ τους δημοσιογράφους, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών τον παρακάλεσε να πει πως έχει γίνει πρόοδος προς μια συμφωνία για την αποδέσμευση βοήθειας. «Υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, στο πλάι του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι , του Μοσκοβισί και του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. «Η ευθύνη ανήκει κυρίως στις ελληνικές αρχές»

Η απομόνωση του Βαρουφάκη αυξάνει το στοίχημα για την Ελλάδα, που περιλαμβάνει μια ενδεχόμενη χρεοκοπία και την διατήρηση της ενότητας της ευρωζώνης, σχολιάζει το Bloomberg.

Το πρακτορείο κάνει λόγο για «πολιτικές γκάφες» από την αρχή της θητείας του κ. Βαρουφάκη, αναφέροντας την δήλωση του έλληνα υπουργού Οικονομικών τον Φεβρουάριο ότι η Ιταλία βρίσκεται κοντά στην χρεοκοπία, αλλά και στην διαβόητη φωτογράφηση για το περιοδικό Paris Match.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v