Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λίγα τα ρετιρέ στις επικουρικές

Οι επικουρικές συντάξεις στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Αποκλείει νέες μειώσεις η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Ποια είναι η πραγματικότητα για τα μεγάλα Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης. Η πίεση για 13η σύνταξη και εργασιακά.

Λίγα τα ρετιρέ στις επικουρικές

Απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο για νέες μειώσεις συντάξεων, είτε κύριων είτε επικουρικών, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παρά τις πληροφορίες που θέλουν η κυβέρνηση να συζητά το ενδεχόμενο μείωσης κάποιων, ιδιαίτερα υψηλών επικουρικών συντάξεων.

Η ηγεσία της Κοινωνικής Ασφάλισης που έχει ήδη έτοιμες τις διατάξεις για την αναστολή εφαρμογής των διατάξεων που οδηγούν σε μειώσεις συντάξεων, και αναμένει την κατάλληλη -πολιτικά- στιγμή για να τις καταθέσεις στη Βουλή, δεν συζητά το ενδεχόμενο μειώσεων, παρότι έχει προταθεί στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς η μείωση κάποιων επικουρικών, πιθανότατα ως αντιστάθμισμα της μη εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Αυτό που φαίνεται πως αναζητούν οι διαπραγματευτές είναι ένας τρόπος να καλυφθεί το κενό που προκύπτει από τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, της τάξης των 360 εκατ. ευρώ. Ένα ποσό κοντά στα 120 εκατ. εκτιμάται ότι θα προκύψει από τη ρύθμιση οφειλών προς το ΕΤΕΑ, το υπερεπικουρικό των μισθωτών.

Πιθανότατα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων προτάθηκε, περισσότερο για συμβολικούς παρά για ουσιαστικούς-δημοσιονομικούς όρους η επιβολή κάποιας ειδικής εισφοράς σε τμήμα συνταξιούχων, ή τμηματική (όχι οριζόντια) περικοπή επικουρικών συντάξεων, από ένα ποσό και πάνω. Το ποσό αυτό δεν έχει κλειδώσει, όμως αποκλείεται να είναι για ποσά κάτω των 200 – 250 ευρώ. Ν σημειωθεί πως πέρσι οι επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑ (που καλύπτει πάνω από 1.000.000 συνταξιούχους) είχαν μειωθεί 5,2%. Η μέση σύνταξη που δίνει πλέον, το ΕΤΕΑ, δεν ξεπερνά τα 190 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Ήλιος, 352 συνταξιούχοι παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ, ενώ σχεδόν 10.000 δικαιούνται επικουρική από 500 έως 1.000 ευρώ. Στο ΕΤΕΑ (που είναι το μεγαλύτερο επικουρικό) πάνω από 300 ευρώ επικουρική σύνταξη παίρνουν 26.156 ασφαλισμένοι. Στον αντίποδα, η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων που καλύπτεται από το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ) παίρνει κατά μέσο όρο 164 ευρώ επικουρική.

Η 13η σύνταξη

Σημείο τριβής με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι και το σχέδιο της κυβέρνησης για επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλόμισθους. Το κόστος από το μέτρο υπολογίζεται σε 600 εκατομμύρια ευρώ.

Η ελληνική πλευρά έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρόταση για παρέμβαση στις πρόωρες συντάξεις, θέμα για το οποίο επιμένουν και οι δανειστές. Το σχέδιο της κυβέρνησης επικεντρώνεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ - τράπεζες) και ειδικότερα στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Όχι και στα εργασιακά

Οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση είναι συνεχείς και εντεινόμενες καθώς στην εμμονή των δανειστών για δραστικό περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης προστέθηκε και η άρνησή τους να συζητήσουν το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις, επιμένοντας ότι η 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) η οποία καταργείται με τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, είναι ενσωματωμένη στη δανειακή σύμβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις διαβουλεύσεις στο Παρίσι, οι δανειστές υποστήριξαν ότι η κατάργηση της 6ης ΠΥΣ οδηγεί σε μονομερή από τη χώρα μας καταγγελία της δανειακής σύμβασης. Αν και η προσέγγιση των δανειστών θεωρείται στατική, για ένα δυναμικό κείμενο όπως είναι το μνημόνιο που επικαιροποιείται, η στάση τους δείχνει ότι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης παραμένουν κόκκινο πανί για τους θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί έστω και την τελευταία στιγμή, μια συμφωνία, δεν αποκλείεται το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά να παγώσει, τουλάχιστον έως τον Ιούνιο.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΕΤΕΑ

 

Μέση Σύνταξη (ευρώ)

ΕΤΕΑΜ

164

ΤΕΑΔΥ

177

ΤΕΑΠΟΚΑ

237

ΤΕΑΥΕΚ

230

ΤΕΑΠΟΖΟ

195

ΤΣΕΑΠΣΓΟ

175

ΤΑΔΚΥ

224

ΤΕΑΠ- ΔΕΗ

243

ΤΕΑΠ- ΟΤΕ

196

ΤΕΑΠ- ΕΛΤΑ

132

ΤΕΑΠ- ΕΡΤΤ

313

ΤΕΑΧ

178

ΕΛΕΜ

352

ΤΕΑΠΕΤΕ

512*

ΕΤΕΑΜ- ΟΠΣ

175

 ΤΑΠΤΠ

406

ΤΕΑΕΙΓΕ

225

ΤΕΑΠ- ΕΤΒΑ

346

ΤΕΑΥΝΤΠ

361

 

 

*εμπεριέχει και μέρος της κύριας σύνταξης

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v