Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή συμφωνία για μεταρρυθμίσεις θέλει η Αθήνα

Συμφωνία τώρα επί ενός κοινά αποδεκτού πακέτου μεταρρυθμίσεων και μετάθεση ασφαλιστικού και εργασιακού για τον Ιούνιο η γραμμή της κυβέρνησης. Κρίσιμη η στάση εταίρων και δανειστών έναντι των κινήσεων τετελεσμένου. Ο κίνδυνος νέας εμπλοκής.

Μικρή συμφωνία για μεταρρυθμίσεις θέλει η Αθήνα
Συμφωνία τώρα επί ενός κοινά αποδεκτού πακέτου μεταρρυθμίσεων και μετάθεση των καυτών θεμάτων, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, για τον Ιούνιο, οπότε προβλέπεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, επιδιώκει η κυβέρνηση.

Στη χθεσινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Star ο πρωθυπουργός ήταν απόλυτα σαφής για την κυβερνητική γραμμή. 

Σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «αυτή ή το αργότερο την επόμενη εβδομάδα να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία σε ένα ελάχιστα αποδεκτό πακέτο (σ.σ μεταρρυθμίσεων) στο Brussels Group» ώστε εν συνεχεία να πάει για επικύρωση στο Eurogroup.

Εκτίμησε, δε ότι είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας εφόσον κάποιος δεν θέλει να την τορπιλίσει. «Όποιος έχει πρόθεση συμφωνίας αφήνει τα αγκάθια να τα συζητήσει αργότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πάντως ότι η επαναφορά από κάποιους θεμάτων που αποτελούν αγκάθια της διαπραγμάτευσης σημαίνει ότι «στο πίσω μέρος του μυαλού τους δεν έχουν την ανάγκη για συμφωνία».

Αν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού συνδυαστούν με το πολυνομοσχέδιο για ανώδυνες δημοσιονομικά μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, γίνεται αντιληπτό ότι η τακτική της κυβέρνησης διαφοροποιείται, χωρίς να αλλάζει η στρατηγική της λύσης πακέτου ως τον Ιούνιο.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, η κυβέρνηση στοχεύει στην αδρανοποίηση της εκκρεμούσας πέμπτης αξιολόγησης και στη σύνδεση της εφαρμογής των επώδυνων μεταρρυθμίσεων με το νέο πρόγραμμα.

Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε την παραπάνω στρατηγική σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει να πετύχει μια «μικρή συμφωνία» σε 5-6 μεταρρυθμίσεις που θα προχωρήσουν σύντομα και τη συγχώνευση της συνολικής αξιολόγησης με τη συμφωνία που θα γίνει για την επόμενη μέρα το καλοκαίρι.

Η ψήφιση των ανώδυνων δημοσιονομικά μεταρρυθμίσεων, χωρίς προηγούμενη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, προκαλεί ερωτήματα στην αγορά. Πρόκειται είτε για κίνηση τακτικής με στόχο να επιδειχθεί καλή διάθεση και να κερδηθεί χρόνος εν όψει της απειλής από την ΕΚΤ για περαιτέρω κούρεμα των ενεχύρων, με τα οποία αντλούν ρευστότητα οι τράπεζες, είτε για κίνηση που θα εκληφθεί από τους εταίρους ως διάθεση βήμα προς βήμα προσέγγισης.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη η πρόθεση της κυβέρνησης να συνδέσει την εφαρμογή του μεγαλύτερου μέρους των συζητούμενων μεταρρυθμίσεων με το νέο πρόγραμμα δύσκολα θα γίνει αποδεκτή από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι εταίροι και πιστωτές απαιτούν εδώ και τώρα εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και των όποιων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα συμφωνηθούν, μεταθέτοντας τις συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα μετά τη θετική αξιολόγηση των θεσμών.

Πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα μετατίθενται για το καλοκαίρι με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβριο μια και όπως παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός δεν υπάρχει με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα χρονική άνεση για να συζητηθεί το νέο πρόγραμμα.

Για να χρηματοδοτηθούν οι μεγάλες λήξεις ομολόγων της ΕΚΤ Ιούλιο και Αύγουστο θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί οι μεταρρυθμίσεις ώστε να αποδεσμευθούν με τη μορφή δόσεων τα περίπου 7,5 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από το προηγούμενο πρόγραμμα.

Αν η εκτίμηση των τραπεζιτών αποδειχθεί σωστή, η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση θα αποδειχθεί μπούμερανγκ διότι οι δόσεις που εκκρεμούν αρκούν για να καλύψουν τις λήξεις Ιουλίου και Αυγούστου, διατηρούν όμως το μαρτύριο της σταγόνας για το σύνολο της οικονομίας έως και τον Σεπτέμβριο.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα στο τραπέζι, όπως οι περικοπές στις συντάξεις, οι ομαδικές απολύσεις, η επάνοδος των συλλογικών συμβάσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού και ο ΦΠΑ, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα απ αυτά δεν μπορούν να επιλυθούν στο στενό χρονικό πλαίσιο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας.

Ειδικά για το ασφαλιστικό τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσα από την αναπτυξιακή λογική που επιδιώκεται να έχει το νέο πρόγραμμα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v