Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίχαλος: Ποια η στρατηγική της κυβέρνησης για τον τουρισμό

Σειρά ερωτημάτων σχετικά με τη στρατηγική της κυβέρνησης στον τουρισμό διατύπωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος προς την κ. Έλ. Κουντουρά, στο πλαίσιο του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ όπου παρέστη η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού.

Μίχαλος: Ποια η στρατηγική της κυβέρνησης για τον τουρισμό

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Επιμελητηρίου παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού κ. Έλενας Κουντουρά, έθεσε στην υπουργό σειρά ερωτημάτων αναφορικά με τη στρατηγική της κυβέρνησης στον κλάδο του Τουρισμού.

Ο κ. Μίχαλος ρώτησε μάλιστα την κ. Κουντουρά σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης ειδικά για την Αθήνα με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της ως τουριστικού προορισμού.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ σημείωσε ότι τα ερωτήματα είναι πολλά και η ανάγκη για έργα και όχι λόγια πολύ μεγαλύτερη, ωστόσο τόνισε ότι «θα βοηθήσουμε την υπουργό στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας».

Η τοποθέτηση του κ. Μίχαλου:

«Έχουμε την τιμή να έχουμε σήμερα μαζί μας την Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά. Σκοπός την σημερινής συνάντησής μας είναι αφενός να ενημερωθούμε για τη στρατηγική της νέας κυβέρνησης στον κλάδο του τουρισμού και αφετέρου να μεταφέρουμε τις δικές μας αγωνίες, ιδέες και προτάσεις.

Είναι αλήθεια ότι το περιβάλλον που διεξάγεται η σημερινή μας συνάντηση δεν είναι και το καλύτερο. Η χώρα έχει εισέλθει από την εποχή της λιτότητας και της ύφεσης στην εποχή της αβεβαιότητας και της ασφυξίας.

Έλλειψη ρευστότητας, Απώλεια καταθέσεων. Πτώση του τζίρου. Εσωτερική στάση πληρωμών. Κίνδυνος για νέο κύμα πτωχεύσεων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Φήμες στην αγορά για προετοιμασία μεταφοράς έδρας μεγάλων επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Αγωνία για την επόμενη μέρα. Σκηνικό ρήξης και έντασης με τους εταίρους μας. Δυσφημιστικά σχόλια στα διεθνή ΜΜΕ για την χώρα και την οικονομία. Δυσφημιστικά σχόλια που κάνουν κακό στην χώρα και κυρίως στον εξωστρεφή κλάδο του τουρισμού.

Θα υπάρξει τελικά συμφωνία με τους εταίρους; Θα αποκατασταθεί η ρευστότητα; Θα παραμείνει η χώρα στο ευρώ; Θα ασκηθούν επιτέλους αναπτυξιακές πολιτικές; Όσο τα ερωτήματα αυτά παραμένουν χωρίς απάντηση τόσο η πραγματική οικονομία θα βυθίζεται και η απόγνωση θα απογειώνεται.

Παράλληλα, και ενώ η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, στο καθημερινό κυβερνητικό έργο δεν βλέπουμε αποφάσεις και πράξεις ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας και βεβαίως και του κλάδου του τουρισμού.

Αν υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, αυτό υπάρχει κυρίως για τον κλάδο του Τουρισμού. Και τα ερωτήματα που προκύπτουν για την κυβέρνηση, για να μην χαθεί αυτό το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον είναι τα ακόλουθα:

- Γιατί καθυστερεί η ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ;
- Γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα ούτε καν προς τις υγιείς επιχειρήσεις;
- Γιατί καθυστερεί ο νέος επενδυτικός νόμος;
- Ποια είναι η στρατηγική μας για την αξιοποίηση των πόρων από το Πακέτο Γιούνγκερ;
- Πόσο θα διαρκέσει το αρνητικό διεθνές κλίμα για την Ελλάδα που πλήττει κυρίως τον Τουρισμό και το βλέπουμε το τελευταίο μήνα στις κρατήσεις;
- Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης για τις αναγκαίες υποδομές που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να αναβαθμίσει το τουριστικό της προϊόν;
- Γιατί δεν προχωρά η συμφωνία για τα περιφερειακά αεροδρόμια;
- Υπάρχει εθνική στρατηγική και ποια είναι αυτή για την αναβάθμιση των λιμένων και των μαρίνων;
- Υπάρχει πρόθεση στην κυβέρνηση να επεκτείνει χρονικά την μίσθωση του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος;
- Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να μπει μια τάξη στο καθεστώς της παραοικονομίας και του αθέμιτου ανταγωνισμού στον κλάδο του τουρισμού;

Και κάτι ακόμα. Πού μας αφορά εδώ στην Αθήνα.
- Υπάρχει εθνική στρατηγική για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος εδώ στην Αθήνα;
- Τι γίνεται με την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου;
- Τι γίνεται με την τάξη και την ασφάλεια που πρέπει να επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας;
- Τι γίνεται με χώρους περιπάτου και πολιτισμού;
- Ποιες αθλητικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις έχουμε σκοπό να οργανώσουμε για να κάνουμε ελκυστική στον τουρισμό και την Αθήνα;
- Ποια η στρατηγική μας για τα Συνέδρια; Θα αξιοποιηθεί επιτέλους το κέντρο του Ταε - Κβο - Ντο;
- Τι γίνεται με την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στον τουρισμό;

Τα ερωτήματα πολλά και η ανάγκη για έργα και όχι λόγια πολύ περισσότερη. Η νέα Υπουργός θεωρώ ότι έχει τη θέληση και την ευκαιρία να αφήσει έργο πίσω της. Ας την ακούσουμε και ας την βοηθήσουμε στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v