Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφορία: Καμπάνες έως 500 ευρώ για δηλώσεις φόρου εισοδήματος

Υψηλά πρόστιμα καλούνται να πληρώσουν φορολογούμενοι με εκκρεμότητες σε δηλώσεις φόρου εισοδήματος προηγούμενων ετών. Τελευταία ευκαιρία και παράθυρο 15 ημερών δίνει η εφορία για να τακτοποιηθούν οι… λογαριασμοί.

Εφορία: Καμπάνες έως 500 ευρώ για δηλώσεις φόρου εισοδήματος

Καμπάνες προστίμων 100, 200 ή ακόμα και 500 ευρώ θα αρχίσουν να ρίχνουν οι Δ.Ο.Υ. σε όσους φορολογούμενους κλήθηκαν στο παρελθόν να υποβάλουν δικαιολογητικά προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων και έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις σχετικές προσκλήσεις.

Οι φορολογούμενοι με τέτοιου είδους εκκρεμότητες για το οικονομικό έτος 2014 έχουν περιθώριο 15 ημερών να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά στην εφορία τους και θα λάβουν σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα από το Taxisnet.

Για τους υπόλοιπους τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν αμέσως από τις Δ.Ο.Υ. μαζί με τα προβλεπόμενα πρόστιμα, το ύψος των οποίων διαμορφώνεται ανάλογα με τον τύπο των τηρούμενων βιβλίων.

Τα παραπάνω προκύπτουν από απόφαση της ΓΓΔΕ Κ. Σαββαΐδου στην οποία ορίζεται ότι στις περιπτώσεις όπου έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το 2014 και προηγούμενων ετών, αλλά δεν έχουν εκδοθεί πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου επειδή δεν προσκομίστηκαν για έλεγχο τα δικαιολογητικά που ζητήθηκαν από τη Φορολογική Διοίκηση, οι Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να προχωρήσουν στα περαιτέρω ως εξής:

α) Η ολοκλήρωση της διαδικασίας οριστικοποίησης των δηλώσεων και έκδοσης πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου δεν δύναται να πραγματοποιηθεί από τη ΔΗΛΕΔ, γιατί δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλει πρόστιμα. Επομένως καλούνται οι Δ.Ο.Υ. να εκδώσουν τις πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου, με βάση όσα στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους.

β) Η έκδοση και η κοινοποίηση της πράξης πρέπει να πραγματοποιείται με βάση το άρθρο 37 του ΚΦΔ και να δίνεται προσοχή ώστε να αναφέρονται τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε ο προσδιορισμός, όπως ορίζει η παραγρ. 3 του άρθ. 32 του πιο πάνω νόμου.

γ) Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι επιβάλλεται το πρόστιμο της περίπτ. δ' της παραγρ. 1 του άρθρου 54, δηλαδή εκατό (100) ή διακόσια πενήντα (250) ή πεντακόσια (500) ευρώ κατά περίπτωση, ανάλογα με τον τρόπο τήρησης των βιβλίων βάσει των λογιστικών προτύπων (μη τήρηση - απλοποιημένα - πλήρη).

δ) Η πιο πάνω διαδικασία θα τηρείται σε όλες τις περιπτώσεις που εκκρεμούν εκκαθαρίσεις φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, ανεξάρτητα από το οικονομικό έτος που αφορούν, αρκεί να υπάρχει αίτημα της φορολογικής διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων μετά την 1η/1/2014 και οι υπόχρεοι να μην έχουν ανταποκριθεί.

ε) Ειδικά για τις δηλώσεις του οικονομικού έτους 2014 που εμπίπτουν στην πιο πάνω περίπτωση, θα αποσταλεί ηλεκτρονικό μήνυμα από τη ΔΗΛΕΔ προς τους φορολογούμενους, στο οποίο θα δίνεται προθεσμία δεκαπέντε ημερών να προσέλθουν στις Δ.Ο.Υ. με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, διαφορετικά θα εκδίδεται η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου και η πράξη επιβολής προστίμου.

Τυχόν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου, για οποιοδήποτε λόγο, χωρίς όμως υπαιτιότητα του φορολογούμενου, παρακαλούμε για την άμεση εκκαθάρισή τους από τις Δ.Ο.Υ., καθώς επίσης και την έκδοση και κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού φόρου, αναφέρει η απόφαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v