Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρέμβαση για τις «κρυμμένες» καταθέσεις στο εξωτερικό

Στα σκαριά νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων στο εξωτερικό. Νέα συνάντηση Βαρουφάκη - Νικολούδη με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ της Ελβετίας. Η εφάπαξ φορολόγηση και το συγχωροχάρτι». Διέψευσε ο ΥΠΟΙΚ σενάρια για οποιαδήποτε νέα έκτακτη εισφορά.

Παρέμβαση για τις «κρυμμένες» καταθέσεις στο εξωτερικό

Μια «χρυσή» ευκαιρία ανοίγει για όσους έχουν κρυφές καταθέσεις στο εξωτερικό, της Ελβετίας περιλαμβανομένης.

Με την εθελοντική αποκάλυψη των κρυφών καταθέσεών τους και την καταβολή ενός φόρου της τάξεως του 15%-20% (τα ποσοστά υπό συζήτηση στην κυβέρνηση), θα παίρνουν ένα «συγχωροχάρτι» με το οποίο θα απαλλάσσονται από οποιαδήποτε φορολογική ή και ποινική μελλοντική ευθύνη.

Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος το οποίο έδωσε σήμερα το περίγραμμα του υπό διαμόρφωση νομοσχεδίου περιέγραψε το νομοσχέδιο αυτό, ως το πρώτο βήμα για την υπογραφή Πολιτικής Διακήρυξης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την ελβετική.

Ο Γ. Βαρουφάκης ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση με τον Παναγιώτη Νικολούδη και τον Ελβετό υφυπουργό Οικονομικών Ζακ Ντε Βαντβίλ ότι «η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει να νομοθετήσει για την εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων του εξωτερικού με βάση τις καλύτερες πρακτικές της Ε.Ε και σε συνεχή επαφή με τους συναδέλφους μας Ελβετούς. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και την εφαρμογή του θα υπογραφεί πολιτική διακήρυξη ανάμεσα στις δύο χώρες».

Σύμφωνα με πληροφορίες η Διακήρυξη αυτή θα προβλέπει ότι με την ενεργοποίηση των διατάξεων οικειοθελούς αποκάλυψης η ελβετική κυβέρνηση θα δώσει οδηγίες στις ελβετικές τράπεζες να ενημερώσουν τους πελάτες τους ότι έχουν τη δυνατότητα να «νομιμοποιήσουν» τα μαύρα του εξωτερικού με μία ουσιαστική προειδοποίηση – απειλή. Αν δεν προχωρήσουν οικειοθελώς στη διαδικασία αποκάλυψης, τότε θα απειλούνται με κλείσιμο λογαριασμού στην Ελβετία.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από το 2018 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία Ε.Ε – Ελβετίας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.

Μετά τη συνάντηση Βαρουφάκη- Νικουλούδη – Ντε Βαντβίλ, ο υπουργός Επικρατείας έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους όσοι ξέρουν ότι χρωστούν χρήματα στο Δημόσιο, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ελβετία: «έχετε συμφέρον να προσαρμοστείτε στο πρόγραμμα διότι στην αντίθετη περίπτωση δεν πρόκειται να αποφύγετε τη φορολόγηση».

Μάλιστα, όπως είπε ο έλληνας υπουργός «όσο διαρκεί αυτή η νομοθετική διαδικασία, η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε συνεχή επαφή με τους συναδέλφους μας στην Ελβετία έτσι ώστε, μόλις εγκριθεί και ψηφιστεί το σχέδιο νόμου από τη Βουλή, να μπορεί να υπογραφεί και να ανακοινωθεί η πολιτική διακήρυξη των δύο χωρών -και προφανώς να εφαρμοστεί. Είμαστε σίγουροι ότι η σημερινή μας συζήτηση ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο μια ήδη πολύ θετική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας».

Από την πλευρά του ο Jacques de Watteville σημείωσε ότι «μέσω των επαφών που έχουμε, ενισχύουμε τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας και στους τομείς της πάταξης της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής. Έχουμε μόλις καταλήξει σε μια συμφωνία με την ΕΕ για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών. Η συμφωνία αυτή θα υπογραφεί σύντομα, θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα και αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα εξέλιξης της ανάπτυξης μεταξύ της συνεργασίας των δύο χωρών μας.

Έχουμε ήδη κάποια εργαλεία και κάποιες συμφωνίες που επιτρέπουν την πλήρη συνεργασία μας για θέματα φορολογικών αδικημάτων και με το καινούργιο αυτό βήμα, την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, αυτό θα ενισχυθεί περαιτέρω. Αυτό που πρέπει να βρούμε τώρα είναι ο σωστός τρόπος για να κάνουμε τη μετάβαση από την κατάσταση, που ίσχυε στο παρελθόν προς τη νέα κατάσταση, δηλ. την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών. Αυτό ήταν και το θέμα της σημερινής μας συνάντησης».

Στο περιθώριο της συνάντησης ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε σενάρια για οποιαδήποτε νέα έκτακτη εισφορά. «Ως υπουργός οικονομικών δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v