Τα παράδοξα με το «καλάθι της νοικοκυράς»

Φθηνότερο κατά 32% σε σχέση με τη Γαλλία, κατά 40% σε σχέση με την Αγγλία και κατά 1% σε σχέση με την Ισπανία το ελληνικό «καλάθι», σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ. Σε ποια προϊόντα η Ελλάδα είναι ακριβότερη.

Τα παράδοξα με το «καλάθι της νοικοκυράς»

Κι όμως, το ελληνικό καλάθι είναι φθηνότερο από ορισμένα ευρωπαϊκά τουλάχιστον από αυτά της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, χώρες πάντως στις οποίες ο μέσος μισθός και το κόστος ζωής είναι σαφώς υψηλότερα από την Ελλάδα.

Σύμφωνα λοιπόν με μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η σύγκριση των μέσων τιμών του ελληνικού καλαθιού και του καλαθιού των υπολοίπων τριών χωρών, δείχνει ότι οι εν λόγω χώρες έχουν ακριβότερο καλάθι από την Ελλάδα, κατά 32% η Γαλλία, κατά 40% η Αγγλία και κατά 1% η Ισπανία.

Η ψαλίδα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο αν αφαιρεθεί ο αναλογούν ΦΠΑ ανά χώρα. Η σύγκριση των καλαθιών σε αυτήν την περίπτωση δείχνει ότι οι τρεις χώρες έχουν ακόμα πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα, η Ισπανία κατά 7%, η Γαλλία κατά 40% και η Αγγλία κατά 52%. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης διαφοράς που έχει ο χαμηλός ΦΠΑ ανά χώρα (πρόκειται για τον ΦΠΑ που αναφέρεται σε τρόφιμα και ποτά).

Στην Ελλάδα αυτός ο ΦΠΑ από τον Ιανουάριο του 2011 είναι 13% (και 23% για αναψυκτικά και χυμούς), σημαντικά υψηλότερος από την Αγγλία (0%) τη Γαλλία (10% και 5,5%) και την Ισπανία (10% και 4%), αλλά και τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Σε ποια προϊόντα είναι πιο φθηνό και σε ποια ακριβό το ελληνικό καλάθι

Η έρευνα ωστόσο δείχνει και ορισμένα παράδοξα: από τις 20 υποκατηγορίες προϊόντων που συνθέτουν ένα τυπικό καλάθι αγορών, και στις οποίες έγινε η έρευνα τιμών, το ελληνικό καλάθι με ΦΠΑ είναι ακριβότερο σε 11 υποκατηγορίες. Πρόκειται για τις κατηγορίες αλεύρι, αναψυκτικά cola 1,5 lt, γάλα νωπό με μειωμένα λιπαρά 1 λίτρου, σπορέλαιο 1 λίτρο, στιγμιαίος καφές 200 γρ., μαρμελάδα 500 γρ., πατάτες νωπές 5 κιλά, πατάτες τσιπς, χαρτί υγείας και ψωμί του τοστ.

Αντιθέτως χαμηλότερες είναι οι τιμές στα εξής προϊόντα: χυμό τομάτας, χυμό πορτοκάλι, μήλα, μεταλλικό νερό, μακαρόνια, κρεμμύδια, κοτόπουλο νωπό, απορρυπαντικά ρούχων και πιάτων.

Πρόκειται για προϊόντα τα οποία είτε ανήκουν στην πρωτογενή παραγωγή, όπως ο χυμός τομάτας, τα κρεμμύδια και τα μήλα, είτε για προϊόντα όπου ο ανταγωνισμός, αγορά ζυμαριών, κοτόπουλου και νερού, και οι προσφορές έχουν ενταθεί εν μέσω κρίσης.

Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τιμή στα απορρυπαντικά πιάτων και κυρίως πλυντηρίου ρούχων οι οποίες λίγα χρόνια πριν ήταν από τις πιο υψηλές στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v