Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση του ELA κατά 1,4 δισ. ενέκρινε η ΕΚΤ

Στα 76,9 δισ. ανεβαίνει το όριο για τη χρήση του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας. «Μαξιλάρι» 3 δισ. ευρώ έχει συνολικά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά τη νέα απόφαση της ΕΚΤ. Γιατί και πώς μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση την επόμενη εβδομάδα. Κλειδί η πορεία των διαπραγματεύσεων.

Αύξηση του ELA κατά 1,4 δισ. ενέκρινε η ΕΚΤ

Στην απόφαση να αυξήσει το όριο για τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA κατά 1,5 δισ. ευρώ προχώρησε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η αύξηση αυτή ανεβάζει το συνολικό όριο στα 76,9 δισ. ευρώ.

Κατά τις ίδιες πηγές, το περιθώριο που έχει μείνει, καθώς δεν είχε γίνει χρήση του συνόλου των προηγούμενων ορίων, είναι συνολικά 3 δισ. ευρώ.

Κρίσιμη η συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κρίσιμο ραντεβού με την ΕΚΤ θα είναι εκείνο της επόμενης εβδομάδας, το οποίο προηγείται του προγραμματισμένου Eurogroup της 11ης Μαΐου. Εάν έως τότε δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών και το πολυνομοσχέδιο κριθεί από τους εταίρους-πιστωτές πως δεν περιέχει σοβαρά μέτρα, τότε ενδέχεται να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση και δυσάρεστες εκπλήξεις από την ΕΚΤ.

Το μήνυμα έχει σταλεί ήδη στην ελληνική πλευρά από τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος στη συνέντευξη που ακολούθησε μετά το τελευταίο Eurogroup έριξε την προειδοποιητική βολή επισημαίνοντας ότι ίσως πρέπει να επανεξετασθεί το haircut στα ενέχυρα που προσκομίζουν στον ELA τα ελληνικά πιστωτκά ιδρύματα.

«Εαν το κλίμα μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών επιδεινωθεί, τότε το σχέδιο αύξησης του haircut στα ενέχυρα μπορεί να πάρει σάρκα και οστά την επόμενη εβδομάδα», τονίζει στο Euro2day.gr τραπεζική πηγή. Κάτι τέτοιο, προσθέτει, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς όλες τις κατευθύνσεις, αφού ο χρόνος λιγοστεύει και επιδεινώνεται η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

Στην αντίθετη περίπτωση, εάν το πολυνομοσχέδιο θεωρηθεί πως βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, τότε η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε σκληρές αποφάσεις περιμένοντας την απόφαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου. Πόσο μάλλον αν έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία νωρίτερα, όπως ελπίζει η ελληνική πλευρά.

Πλήγμα στα ενέχυρα

Στην απευκταία περίπτωση που δεν υπάρξει ταχεία σύγκλιση και συμφωνία της Αθήνας με τους πιστωτές και οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης αποφασίσουν την αύξηση του haircut στα ενέχυρα που οι ελληνικές τράπεζες πάνε στον ELA, τότε το παιχνίδι σκληραίνει.

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr η δυνητική ρευστότητα που μπορεί να αντληθεί από τον ELA θα μειωθεί στα 10 από 25-30 δισ. ευρώ που είναι με βάση τα σημερινά δεδομένα σε επίπεδο διαθέσιμων εγγυήσεων.

«Εάν η ρευστότητα περιορισθεί στα 10 δισ. ευρώ, τότε ο χρόνος για τις τράπεζες είναι σχεδόν ανύπαρκτος», αναφέρει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος καταδεικνύοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος εάν η ΕΚΤ προχωρήσει σε περαιτέρω αυστηροποίηση της στάσης της.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v