Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσα μπορεί να «πιάσει» η κυβέρνηση μέσω του πλαστικού χρήματος

Τζίρος 3 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας μπορεί να αποκαλυφθεί από την αύξηση κατά 10% των συναλλαγών με κάρτες, υποστηρίζει ειδική έρευνα. Πώς κερδίζει το Δημόσιο από την υποχρέωση πραγματοποίησης συναλλαγών μέσω πιστωτικών καρτών.

Πόσα μπορεί να «πιάσει» η κυβέρνηση μέσω του πλαστικού χρήματος

Πληθαίνουν οι υποστηρικτές, κυρίως στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, της πρότασης της κυβέρνησης οι συναλλαγές από ένα ποσό και άνω (βασικό σενάριο είναι τα 70 ευρώ και πάνω για νησιά με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων) να γίνονται με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Κι αυτό διότι το τραπεζικό σύστημα έχει εισηγηθεί εδώ και περίπου δύο χρόνια τη χρήση των καρτών με στόχο να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με μελέτη των ελληνικών τραπεζών, για κάθε 10% αύξηση των συναλλαγών με κάρτες (χρεωστικές, πιστωτικές ή debit) σε ετήσια βάση, η παραοικονομία θα μειώνεται 5% σε βάθος 4ετίας. Το ποσό αυτό μεταφράζεται σε 2,5 με 3 δισ. ευρώ. Εάν η αύξηση των συναλλαγών με κάρτες είναι μεγαλύτερη τόσο υψηλότερη θα είναι η επίδραση στη μείωση της παραοικονομίας και αυτομάτως στην αύξηση του ΑΕΠ και στη διεύρυνση των φορολογικών εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, βάση της μελέτης που έκανε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποτέλεσε η έκθεση της Visa και της Mastercard για το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, η παραοικονομία στην Ελλάδα ανέρχεται στο 25% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 40-50 δισ. ευρώ.

Όσο για τη χρήση καρτών στις συναλλαγές το ποσοστό στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 6-7% του συνόλου του όγκου πληρωμών, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυμαίνεται στο 25% - 30%.

Οι χώρες στις οποίες οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται με κάρτα (πιστωτική, χρεωστική) είναι η Αυστρία, η Ολλανδία, η Δανία και η Αγγλία και σε αυτές η παραοικονομία δεν ξεπερνά το 10%.

Οφέλη

Η αύξηση της χρήσης των καρτών στις συναλλαγές αναμένεται να αποδώσει σημαντικά οφέλη τόσο στο ΑΕΠ, όσο και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων. Στο σκέλος της φορολογίας τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η κάρτα θα επιφέρει πλήγμα στη φοροδιαφυγή σε δύο μέτωπα: αφενός στον ΦΠΑ με αύξηση των εσόδων, αφετέρου στο φόρο εισοδήματος.

Οι κάρτες σε αριθμούς

Τραπεζικά στελέχη τονίζουν στο Euro2day.gr ότι οι συναλλαγές είναι δυνατόν να γίνονται σε μέγιστο βαθμό μόνο μέσω της χρεωστικής κάρτας και όχι της πιστωτικής από την οποία οι τράπεζες παίρνουν προμήθεια.

Σήμερα στην Ελλάδα κυκλοφορούν περίπου 10 εκατομμύρια χρεωστικές κάρτες, όσες και οι λογαριασμοί καταθέσεων των Ελλήνων. Στο μέτωπο των πιστωτικών ο αριθμός τους διαμορφώνεται στα 2,5 εκατομμύρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v