Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαφαζάνης: Αν δεν πετύχουμε, τότε να αφήσουμε τη σκυτάλη

Μια συμφωνία με τους θεσμούς ή θα είναι συμβατή με τις κυβερνητικές προγραμματικές εξαγγελίες ή δεν μπορεί να υπάρξει, τονίζει ο υπουργός. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα θετικό και πολύ συνεκτικό προοδευτικό πρόγραμμα - πακέτο. Οι δύο συνεντεύξεις του Π. Λαφαζάνη.

Λαφαζάνης: Αν δεν πετύχουμε, τότε να αφήσουμε τη σκυτάλη

Αν δεν μπορέσουμε να πετύχουμε στο να αλλάξουμε θετικά την κοινωνία, «το καλύτερο που θα έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε την κυβερνητική σκυτάλη», δηλώνει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης. 

«Δεν θεωρώ ότι η Κυβέρνηση σκοπεύει να ξεπεράσει κάποια κρίσιμα όρια συμβιβασμού, γιατί όλοι γνωρίζουμε πως σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα καταρρεύσει μόνο η ίδια, αλλά θα μιλάμε και για την "τελική λύση" στον τόπο» δηλώνει ο κ. Λαφαζάνης.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι αυτήν την ώρα η Ελλάδα δεν χρειάζεται απλώς κάποιες «κόκκινες γραμμές» που να διασώζουν ορισμένα κρίσιμα κεκτημένα, αλλά απαιτείται επειγόντως ένα θετικό και πολύ συνεκτικό προοδευτικό «πρόγραμμα-πακέτο», το οποίο να δίνει προτεραιότητα στην απομείωση του χρέους, στην παροχή ισχυρής ρευστότητας για την οικονομία και στην Ανάπτυξη με παραγωγικό προσανατολισμό.

«Οφείλουμε να κινηθούμε στον αντίποδα των μίζερων και ασύμμετρων δογματισμών που μοιάζουν ως προτεραιότητα για τους "θεσμούς"» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και υπογραμμίζει πως οι νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις, η σφοδρή πίεση στα λαϊκά στρώματα και οι ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών κερδοφόρων επιχειρήσεων, αφήνουν ανέγγιχτη την υπερεξουσία των διαπλεκόμενων ολιγαρχών και δεν παράγουν νέο πλούτο για τη χώρα και τους εργαζόμενους.

Σε ερώτηση, εάν ο ίδιος πιστεύει στην προοπτική της χώρας εκτός ευρωζώνης και με δικό της νόμισμα, ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαντά ότι τα μόνα δόγματα που οφείλουν να προσδιορίζουν τις αποφάσεις και τις επιλογές μας είναι η εθνική αξιοπρέπεια, το δημόσιο συμφέρον και η ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, θέτει ως εναλλακτική -στα μνημόνια, τη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό- την προοδευτική και ανεξάρτητη πορεία με ορίζοντα ένα νέο σοσιαλισμό, πέρα από τις αποτυχημένες συνταγές του «υπαρκτού».

«Δεν υπάρχει κάτι πιο ξένο και αποτροπιαστικό για μένα από το δόγμα : η εξουσία για την εξουσία», δηλώνει ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, ερωτηθείς εάν σε έναν επώδυνο συμβιβασμό θα μετριάσει τη στάση του, γιατί ο ίδιος και η Αριστερή Πλατφόρμα θα προτιμήσουν την εξουσία. Ταυτόχρονα, αποκλείει το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, να εγκαταλείψει τις αρχές, τις αξίες και τις δεσμεύσεις του, στο όνομα μιας κυνικής, προσωρινής και αμφίβολης παραμονής στην κυβέρνηση. «Η Κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά εργαλείο για να αλλάξει θετικά την κοινωνία. Αν αυτό δεν μπορούμε να το πετύχουμε, το καλύτερο που θα έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε την κυβερνητική σκυτάλη. Μπορούμε, όμως, να πετύχουμε και θα πετύχουμε», τονίζει κατηγορηματικά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Για τις δημοσκοπήσεις, όπου εμφανίζεται ένα ποσοστό 25% των ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ της ρήξης και του εθνικού νομίσματος, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ επισημαίνει ότι δύσκολα μπορούν να αποτυπωθούν οι πραγματικές θέσεις και διαθέσεις των πολιτών σε σύνθετα θέματα όπως αυτό του νομίσματος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει νέος πολιτικός σχηματισμός στη βάση απλώς και μόνο της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.

Για το ζήτημα του χρέους και των δόσεων αποπληρωμής του, τονίζει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους λεγόμενους «εταίρους» και φυσικά μέσω μιας ελληνικής προσπάθειας για τη βαθιά διαγραφή του. «Το υπέρογκο και άδικο χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο και η διεκδίκησή μας για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, είναι απόλυτα δίκαιη και δεν έχει, με κανένα τρόπο, ξεχασθεί ή εγκαταλειφτεί», δηλώνει.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι τα εντατικά «ανοίγματα» που πραγματοποιεί η Κυβέρνηση σε Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, Ινδία και πολλές άλλες χώρες, δεν αφορούν στην αποκόμιση πιστώσεων για την αποπληρωμή δόσεων στους δανειστές, αλλά συνδέονται με την προσπάθεια να εξευρεθούν συνέργειες που θα αξιοποιηθούν σε αναπτυξιακή κατεύθυνση για τη χώρα και, ασφαλώς, με την ανάγκη να διαμορφώσει η Ελλάδα μια νέα ανεξάρτητη πολιτική και αναπτυξιακή πορεία, πέρα και έξω από το δόγμα της ευρωατλαντικής υποτέλειας.

Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επαναλαμβάνει ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά, στήριξαν ανεπιφύλακτα τη διέλευση από το ελληνικό έδαφος του αγωγού που θα μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο, με πλήρη επίγνωση των αντιδράσεων από τις ΗΠΑ και ορισμένους κύκλους του ευρωπαϊκού κατεστημένου. «Οι συζητήσεις για οριστική κατάληξη βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο και εφ' όσον ολοκληρωθεί η συμφωνία οι πάντες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο αγωγός, τουλάχιστον όσον αφορά τη δική μας πλευρά, θα ολοκληρωθεί στο ακέραιο», καταλήγει στη συνέντευξή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Συμφωνία μόνο με βάση τις προγραμματικές εξαγγελίες 

«Μια συμφωνία με τους «θεσμούς» ή θα είναι συμβατή με τις κυβερνητικές προγραμματικές εξαγγελίες ή δεν μπορεί να υπάρξει», τονίζει ο υπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΟ ΧΩΝΙ». Παράλληλα επισημαίνει πως «οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ και του ΔΝΤ παίζουν εδώ και χρόνια ένα βρόμικο και μακάβριο παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας. Φοβούμαι ότι καμιά άλλη χώρα δεν υπέστη τόσο απαίσια νεοαποικιακή μεταχείριση τις τελευταίες δεκαετίες όσο η πατρίδα μας».

Ερωτώμενος αν την απάντηση στις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών μπορεί να τη δώσει ο λαός με εκλογές ή δημοψήφισμα, ο Π. Λαφαζάνης αναφέρει ότι «αυτές τις ώρες μόνο νέες μεγάλες ενωτικές λαϊκές κινητοποιήσεις μπορούν να σώσουν με σιγουριά ξανά την «παρτίδα», να αναζωογονήσουν την ελπίδα και να δώσουν τη δύναμη και την ώθηση στην κυβέρνηση να μην υποκύψει, να αντισταθεί και να εμμείνει μέχρι τέλους στο προοδευτικό ανορθωτικό της πρόγραμμα, δίνοντας προτεραιότητα στην χορήγηση ισχυρής ρευστότητας στην οικονομία, στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και στην ανάπτυξη». «Η επανεμφάνιση στο προσκήνιο ενός ισχυρού λαϊκού κινήματος – υπογραμμίζει - είναι αυτές τις στιγμές το καλύτερο δημοψήφισμα και η πιο αναβαπτισμένη λαϊκή εντολή και δύναμη για να μην κάνουμε πίσω και η χώρα να προχωρήσει μπροστά».

Όσον αφορά τις διάφορες κινήσεις που γίνονται για «οικουμενική κυβέρνηση» ο υπουργός ΠΑΠΕΝ ξεκαθαρίζει ότι μια «οικουμενική κυβέρνηση» στη χώρα όχι μόνο δεν θα προσέφερε τίποτα το θετικό, αλλά και ο μόνος λόγος για τον οποίο θα μπορούσε να «κατασκευαστεί» θα ήταν για να επιβάλλει στον τόπο μια νέα μνημονιακή θηλιά, ίσως χειρότερη από τις προηγούμενες.

«Το οικονομικό βάρος της χώρας μας μπορεί να είναι σχετικά μικρό, αλλά έχει ποιοτική διάσταση, ενώ η γεωπολιτική της σημασία είναι ασύγκριτη και θα έλεγα μοναδική», αναφέρει σε άλλο σημείο ο Π. Λαφαζάνης, ενώ επισημαίνει πως «η ΕΕ με δυσκολία μπορεί να επιβεβαιώσει το παρόν της και κυρίως την προοπτική της με περιθωριοποιημένη τη χώρα μας και πολύ περισσότερο χωρίς την Ελλάδα». Η Ελλάδα επομένως διαθέτει πολλαπλά μέσα πίεσης και μπορεί, προκειμένου να υπερασπίσει την ύπαρξη και το μέλλον της, να αντιστρέψει τις εκβιαστικές απειλές και να τις καταστήσει «μπούμερανγκ» γι' αυτούς που τις εκτοξεύουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος για τα οφέλη που θα έχει η Ελλάδα από μια συμφωνία για τη διέλευση του αγωγού με ρώσικο φυσικό αέριο, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ επισημαίνει: «Τα κέρδη για τη χώρα μας από ένα τέτοιο αγωγό θα είναι τεράστια και θα είναι κέρδη πολιτικά, ενεργειακά, οικονομικά, πιστωτικά και γεωστρατηγικά. Η Ελλάδα στηρίζοντας αυτόν τον αγωγό ακολουθεί μια ανεξάρτητη πολυδιάστατη πολιτική μακριά από τα παλιά δόγματα του «οικοπέδου» και της νέο-υποτέλειας».

Ο Π. Λαφαζάνης επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά ότι ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών τομέων, επιχειρήσεων και δικτύων είναι αδιανόητο να γίνουν στη χώρα μας. «Η Ελλάδα με την κυβέρνησή μας δεν πωλείται», τονίζει χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαιώνει ότι οι επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα, με προτεραιότητα τη ΔΕΗ, όχι μόνο θα παραμείνουν δημόσιες, αλλά και ως τέτοιες θα ανασυγκροτηθούν για να υπηρετήσουν μια νέα εθνική ενεργειακή στρατηγική, την εθνική οικονομία και τη διέξοδο από τη σημερινή κρίση.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ υπογραμμίζει πως «Η νέα ΕΡΤ μπορεί να γίνει αφετηρία για μια τομή στον πολιτισμό και την αντικειμενική ενημέρωση, ενώ μπορεί να καταστεί και ισχυρός βραχίονας για να περιοριστεί η ισχύς και η επιρροή της διαπλοκής στον τηλεοπτικό χώρο».

Επίσης ο υπουργός δηλώνει ότι σύντομα θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, όσον αφορά τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), προκειμένου η κυβέρνηση να μπορεί να εφαρμόζει μια εθνική ενεργειακή πολιτική, χωρίς να μεροληπτεί υπέρ των «αγορών» και των ιδιωτικών συμφερόντων.

Τέλος, όσον αφορά τη στάση του υπουργείου απέναντι στην Eldorado Gold, ο Π. Λαφαζάνης υπογραμμίζει: Η στάση μας απέναντι στην Eldorado Gold μπορεί να χαρακτηριστεί με τρεις φράσεις: προστασία του περιβάλλοντος, της δημοκρατικής νομιμότητας και του δημοσίου συμφέροντος. Εμείς σεβόμαστε πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Eldorado και κυρίως την απασχόλησή τους, την οποία επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε πλήρως και διαχρονικά. Είναι άλλο ζήτημα, όμως, αυτό και άλλο η ανοχή σε ενδεχόμενες αυθαιρεσίες και η τυχόν συγκάλυψη παραβιάσεων και εκτροπών της πολυεθνικής εταιρείας. Εμείς δεν πρόκειται να συνεργήσουμε σε τέτοιες απαράδεκτες τακτικές».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v