Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Διαβολοβδομάδα» για την κυβέρνηση

Σε θετική κατάληξη του Brussels Group ως την Τετάρτη ελπίζει η κυβέρνηση. Στόχος το Eurogroup της 11ης Μαΐου να δώσει σήμα προς την ΕΚΤ. Ποιες προϋποθέσεις μπαίνουν ώστε να ανοίξει συζήτηση για τη μεγάλη συμφωνία. Το «κακό» σενάριο που οδηγεί σε αδιέξοδα.

«Διαβολοβδομάδα» για την κυβέρνηση

Στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση αποφάσισε τώρα να προσθέσει άλλη μία: τη χρηματοδότηση.

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που είχε μεταφέρει το Euro2day.gr την προηγούμενη Πέμπτη, η εξασφάλιση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπαίνει δυναμικά στις συζητήσεις προκειμένου αμέσως μετά, «εντός και του Μαΐου», να ανοίξει η μεγάλη διαπραγμάτευση για το πακέτο που θα αφορά χρέος, αναπτυξιακό συμβόλαιο, χρηματοδοτικό κενό και νέες μεταρρυθμίσεις (σ.σ. για τα αγκάθια ασφαλιστικό-εργασιακό).

Σε αυτήν την τακτική κατέληξε αργά χθες το βράδυ η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης που συνεδρίασε στο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα τεχνικά κλιμάκια στο Brussels Group ξαναπιάνουν δουλειά σήμερα με στόχο την Τετάρτη να παραδώσουν θετική έκθεση προόδου. Βάσει αυτής, η κυβέρνηση ελπίζει ότι το Eurogroup της 11ης Μαΐου θα ανοίξει το δρόμο ώστε η ΕΚΤ να δώσει το πράσινο φως για σημαντική ένεση ρευστότητας, ήτοι για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων. Παράλληλα, ελπίζεται ότι θα μπει το νερό στο αυλάκι για την εκταμίευση ποσών που εκκρεμούν (όπως το 1,9 δισ. ευρώ από τις επιστροφές κερδών από τα ομόλογα και το 1,8 δισ. ευρώ που απομένει από τις δόσεις του EFSF).

Οταν συμβεί αυτό, λένε, η κυβέρνηση, έχοντας διασφαλίσει τις ταμειακές ανάγκες του επόμενου διαστήματος, θα είναι «έτοιμη» να ανοίξει τη λεγόμενη μεγάλη διαπραγμάτευση για το καθοριστικό πακέτο.

Η περιοδεία του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία το τριήμερο Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή θεωρείται καθοριστική, καθώς η ατζέντα θα αφορά την ελληνική υπόθεση. Εξίσου καθοριστική είναι και η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Μαΐου, δεδομένης της ανησυχίας ότι μπορεί να εξεταστεί το θέμα της αύξησης του κουρέματος που επιβάλλεται στα ελληνικά collaterals για την παροχή ρευστότητας.

Ο εφιάλτης της 5ης αξιολόγησης

Αυτό είναι το καλό σενάριο. Το κακό λέγεται «επαναφορά της 5ης αξιολόγησης», την οποία η κυβέρνηση έχει απορρίψει από την επομένη των εκλογών. Σύμφωνα με ... καχύποπτα κυβερνητικά στελέχη, αυτήν την υποψία την προκαλεί η παρέμβαση του ΔΝΤ που οδήγησε στην εμπλοκή του Σαββάτου. Το αίτημά του, δηλαδή, να νομοθετηθούν οι ομαδικές απολύσεις και να παγώσει οριστικά το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας (που έχει δοθεί προς διαβούλευση) για επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Οι ίδιοι, βεβαίως, παραδέχονται ότι τα λεγόμενα αγκάθια, δηλαδή το ασφαλιστικό και το εργασιακό, παραμένουν στη διαπραγμάτευση, καθώς οι θεσμοί δεν έχουν συναινέσει (επισήμως) στη μετάθεσή τους για αργότερα, όπως ζητά η κυβέρνηση.

Συνεπώς, «εκείνοι τα θέτουν κι εμείς τα απορρίπτουμε», λένε, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζονται να βάζουν νερό στο κρασί τους για άλλα μέτρα, με τα οποία επισήμως διαφωνούν, όπως η διατήρηση του (ελαφρώς μειωμένου) ΕΝΦΙΑ και η μη επαναφορά του αφορολόγητου το 2015.

«Ματαιοπονούμε» και... ας φύγουμε από την κυβέρνηση

Σε κάθε περίπτωση, «ρεαλιστές» και «λαφαζάνηδες» συμφωνούν στη θέση ότι η επιστροφή της 5ης αξιολόγησης θα σημάνει το αδιέξοδο (και δημοψήφισμα ή εκλογές) καθώς δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τη δεχθεί η κυβέρνηση.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μάλιστα έριξε χθες...τη ρουκέτα, λέγοντας πως εάν δεν επιτευχθεί μία καλή συμφωνία «το καλύτερο που θα έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε την κυβερνητική σκυτάλη».

Ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης, που βλέπει το νομοσχέδιό του με τις εργασιακές βελτιώσεις να παραμένει για πολύ ακόμη στο συρτάρι, ζήτησε πολιτική λύση διότι «εδώ που φτάσαμε ματαιοπονούμε, με το να καθόμαστε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και να συζητάμε με ένα χαρτί και ένα μολύβι».

Η αριθμητική του τρόμου

Η αριθμητική των ταμειακών αναγκών πάντως είναι αμείλικτη: Στις 6 Μαΐου πρέπει να καταβληθούν στο ΔΝΤ τόκοι 190 εκατ. ευρώ που έχουν διασφαλιστεί. Δεν ισχύει το ίδιο με τη δόση των 760 εκατ. ευρώ που έχει λαμβάνειν από τη χώρα το ΔΝΤ την ερχόμενη Τρίτη, 12 Μαΐου.

Ενδιάμεσα, στις 8 Μαΐου, πρέπει να ανανεωθούν έντοκα γραμμάτια ύψους 1,4 δισ. ευρώ (δεν αναμένεται δυσκολία), ενώ στις 13 Μαΐου πρέπει να καταβληθεί το 15νθήμερο των μισθών του Δημοσίου (μισό δισ. ευρώ).

Στο τέλος του μήνα, οι υπόλοιποι μισθοί και οι συντάξεις (1,1, δισ. ευρώ) συν 900 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία για συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, συν 400 εκατ. ευρώ για τόκους.

Ταμειακές υποχρεώσεις που εξηγούν το πιεστικό αίτημα της κυβέρνησης για χρηματοδότηση...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v