Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαφά: Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει χωρίς συμφωνία

Η ελληνική κυβέρνηση εξελέγη με ένα πρόγραμμα το οποίο είναι ανεφάρμοστο, υπογραμμίζει η οικονομολόγος και κάνει λόγο για τρομερή δυστοκία στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Τι λέει για την πιθανότητα δημοψηφίσματος.

Ξαφά: Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει χωρίς συμφωνία

Τον κίνδυνο χρεοκοπίας αν δεν υπάρξει άμεση συμφωνία με τους πιστωτές αναδεικνύει η Μιράντα Ξαφά, οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, σε δηλώσεις της στα Παραπολιτικά. 

Η κ. Ξαφά έκανε λόγο για τρομερή δυστοκία στις διαπραγματεύσεις, καθώς, όπως είπε, σπαταλήθηκε χρόνος απλώς σε επικοινωνιακά τρικ για να μην φανεί ότι συνεχίζουμε να έχουμε μνημόνιο. Και η τρόικα συνεχίζει να υπάρχει και η ουσία των διαβουλεύσεων τώρα ξεκινά, όταν είμαστε πολύ κοντά στη χρεοκοπία γιατί σιγά-σιγά τελειώνουν τα αποθέματα σε ρευστό.

«Οι πιστωτές έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι αν δεν υπάρξει ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων στο τραπέζι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε καμία εκταμίευση και τώρα μέσα στο Σαββατοκύριακο φαίνεται ότι επιτέλους η κυβέρνηση το έχει αντιληφθεί αυτό. Αυτό σημαίνει ότι αρχίζουν τώρα και συζητάνε το θέμα και το ασφαλιστικό το οποίο είναι εκτός ελέγχου αν δεν τηρηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και υποθέτω και τα εργασιακά, τα οποία και αυτά είναι στο τραπέζι. Τα εργασιακά, θέλω να σας θυμίσω ότι αναβάλλονται από αξιολόγηση σε αξιολόγηση», υπογράμμισε η κ. Ξαφά.

Σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εξελέγη με ένα πρόγραμμα το οποίο είναι ανεφάρμοστο. «Ο λαός ψήφισε δύο αντικρουόμενες επιθυμίες να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για κοινωνικές παροχές με δανεικά και να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Τα δύο αυτά είναι ασύμβατα, θα ισχύσει ή το ένα ή το άλλο», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το εάν πιστεύει ότι θα συμβεί κάτι που θα γκρεμίσει το τραπεζικό σύστημα, τόνισε ότι «όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρεται στην πιθανότητα δημοψηφίσματος, όχι απλώς bank run θα δημιουργηθεί μέχρι να φτάσουμε στο δημοψήφισμα, αλλά θα πρέπει να κλείσουν οι τράπεζες για να μη φύγουν και τα υπόλοιπα χρήματα που έχουν μείνει».

Ερωτηθείσα εκ νέου για την απόσυρση των καταθέσεών της από τις ελληνικές τράπεζες, σημείωσε: «Δε βλέπω να διαφαίνεται σχέδιο εθνικής σωτηρίας και δεν θεωρώ πατριωτικό μου καθήκον να διακινδυνεύσω τις καταθέσεις μου σε αυτό το περιβάλλον».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v