Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Η ανεργία πιέζει τον Τσίπρα

Η κατάσταση δυσκολεύει στην πραγματική οικονομία. Οι αριθμοί θα το επιβεβαιώσουν στην εβδομάδα που μας έρχεται. Η μείωση στην προσδοκώμενη ανάπτυξη και το ποσοστό πάνω από 25% στην ανεργία θα πιέσουν ακόμα περισσότερο την ελληνική πλευρά.

Bloomberg: Η ανεργία πιέζει τον Τσίπρα

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας βλάπτει ολοένα και περισσότερο την πραγματική οικονομία της χώρας, μεταδίδει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg. Την Τετάρτη αναμένεται να δημοσιευτούν νέα στοιχεία για την ανεργία στη χώρα, που, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις των ειδικών, θα καταδείξουν ότι πάνω από ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού παραμένει εκτός αγοράς εργασίας.

Τα στοιχεία αυτά, που αναμένεται να ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους, θα δημοσιευτούν μόλις μια μέρα μετά από τις προβλέψεις της Κομισιόν για την οικονομία της χώρας. Κι αυτά τα στοιχεία πρόκειται να αναθεωρηθούν. Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στο τέλος Απριλίου, η Κομισιόν θα μειώσει σημαντικά τις προσδοκίες από το εως τώρα αναμενόμενο 2,5% για ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2015.

Το ποσοστό της ανεργίας, άνω του 25%, είναι η κληρονομιά της πολυετούς ύφεσης και της κρίσης χρέους που, εκτός των άλλων, έχει δημιουργήσει στην Ελλάδα μία σοβαρή έλλειψη ρευστότητας. Σαν να μην έφτανε αυτό, η Ελλάδα καλείται να πληρώσει επιπλέον 1,4 δισ. Ευρώ αυτήν την Παρασκευή στο ΔΝΤ για ένα βραχυπρόθεσμο δάνειο από το ταμείο. Δίχως την παραμικρή εκταμίευση από το μηχανισμό στήριξης ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, η Ελλάδα πρόκειται να αντιμετωπίσει ακόμα πιο σοβαρό πρόβλημα στην καταβολή μισθών και συντάξεων μετά κι από αυτήν την πληρωμή.

«Με μια τέτοια πίεση στη ρευστότητά της, η κυβέρνηση θα καθυστερήσει πληρωμές, συνεπώς θα υπάρξουν επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία», δήλωσε ο Riccardo Barbieri Hermitte, επικεφαλής αναλυτής ευρωπαϊκών υποθέσεων στην Mizuho International του Λονδίνου. «Η οικονομία προφανώς θα υποστεί τις συνέπειες αυτής της νέας αβεβαιότητας, ακόμα κι αν τα χειρότερα τελικά αποφευχθούν», συμπλήρωσε – μια άποψη που φαίνεται να επιβεβαιώνει η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου το πρωί της Δευτέρας.

Ένα ακόμα σημάδι της πληγείσας οικονομικής προοπτικής στην Ελλάδα αποτελεί ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση στην Ελλάδα που έπεσε στο 46,5 από 48,9, το χαμηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2013. Για τιμές κάτω από το 50, ο δείκτης αυτός σηματοδοτεί συρρίκνωσης της οικονομίας.

Εκτός από τα στοιχεία αυτά, η κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες δεν είναι καλή, με τη ρευστότητά τους να διατηρείται μέσω του έκτακτου μηχανισμού της ΕΚΤ.  Καθώς όμως η συμφωνία με τους πιστωτές δείχνει όλο και πιο δύσκολη μετά από την νίκη του κ. Τσίπρα στις εκλογές του Ιανουαρίου κι ενώ η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες συνεχίζει, η ΕΚΤ σκέφτεται μέτρα προκειμένου να περιορίσει την έκτακτη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες, ώστε να μειώσει την έκθεσή της στους κινδύνους του ελληνικού προβλήματος. Ωστόσο, κάθε περιορισμός θα μπορούσε να μειώσει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες επιβίωσης της Ελλάδας στη ζώνη του κοινού νομίσματος.

«Η ΕΚΤ σίγουρα έχει το όπλο στο τραπέζι, αλλά δε θα ήθελε να τη δουν να τραβάει τη σκανδάλη» λέει ο Gilles Moec, επικεφαλής αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch. Αν η ΕΚΤ κλείσει τη στρόφιγγα, τότε ο ελληνικός τραπεζικός τομέας πρόκειται άμεσα να φαλιρίσει, τόνισε.

Σύμφωνα με δηλώσεις ενός κυβερνητικού αξιωματούχου, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει σε πέρας τον νέο κύκλο συνομιλιών μέχρι την Τετάρτη, ώστε να προλάβει το επόμενο Eurogroup στις 11 Μαΐου. 

Οι κίνδυνοι θα μεγαλώσουν αν υπάρξει κάποιο ατύχημα, αν π.χ. η Ελλάδα αθετήσει τις πληρωμές στο ΔΝΤ, δήλωσε ο Νουριέλ Ρουμπινί, πρόεδρος της Roubini Global Economics, στην τηλεόραση του Bloomberg στις 28 Απριλίου. «Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι αν προκύψει κάποιο ατύχημα, αυτό ίσως αποτελέσει την αρχή ενός πιθανού Grexit», συμπλήρωσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v