Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο haircut «αντέχουν» οι ελληνικές τράπεζες

Τα τεχνοκρατικά κριτήρια που δείχνουν κούρεμα στην αξία των collateral που δέχεται η κεντρική τράπεζα και η «πολιτική» παράμετρος. Η αιφνιδιαστική επίσκεψη Δραγασάκη στον Ντράγκι. Το αίτημα για ρευστότητα, το ορόσημο της 11ης Μαΐου και οι κινήσεις για τον ELA.

Πόσο haircut «αντέχουν» οι ελληνικές τράπεζες

Στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκεται το κλειδί των εξελίξεων όσον αφορά την πορεία της ρευστότητας από τον Έκτακτο Μηχανισμό (ELA) προς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι «η απόφαση που θα πάρει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ κατά τη διήμερη συνεδρίαση 6-7 Μαΐου κρίνεται περισσότερο ως πολιτική και λιγότερο ως τεχνοκρατική». Κι αυτό διότι με αυστηρά τεχνοκρατικά κριτήρια και με βάση τους κανόνες της Κεντρικής Τράπεζας πληρούνται πλέον όλες οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων ο Μάριο Ντράγκι και οι υπόλοιποι κεντρικοί τραπεζίτες θα αποφάσιζαν αύξηση του κουρέματος στα ενέχυρα, τα οποία τοποθετούν οι ελληνικές τράπεζες στον ELA για την άντληση της ρευστότητας.

Το γεγονός αυτό αλλά και η προσπάθεια της Αθήνας ώστε η Κεντρική Τράπεζα όχι μόνο να μη σφίξει τα λουριά αλλά και με αντάλλαγμα την ώθηση στις διαπραγματεύσεις να προσφέρει μέσω των εντόκων γραμματίων ανάσες ρευστότητας στην Αθήνα εξηγούν και το ραντεβού του Μάριο Ντράγκι με τους Γ. Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο σήμερα το απόγευμα.

«Λαγός» η Moody's

Το υπόβαθρο πάνω στο οποίο ενδέχεται να στηριχθεί οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά το ύψος του κουρέματος των ενεχύρων δημιουργήθηκε από τη Moody's, η οποία προχώρησε σε περαιτέρω υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων, όπως είχαν πράξει τις προηγούμενες εβδομάδες η S&P και η Fitch.

«Η υποβάθμιση τεχνοκρατικά αφαιρεί το επιχείρημα της ΕΚΤ ότι τα ενέχυρα δύνανται να τιμολογούνται με βάση την πρότερη κατάσταση. Ωστόσο, το εγχείρημα δεν είναι απλό διότι η απόφαση περιλαμβάνει και πολιτικά κριτήρια. Κι αυτό γιατί εν μέσω διαπραγμάτευσης της Αθήνας με τους πιστωτές και μόλις λίγες ημέρες πριν από το Eurogroup της 11ης Μαΐου είναι δύσκολο η ΕΚΤ να τραβήξει το χαλί της ελληνικής οικονομίας», τονίζει στο Euro2day.gr Έλληνας τραπεζίτης.

Εάν πάντως σε πολιτικό επίπεδο στην ευρωζώνη έχει αποφασισθεί η περαιτέρω πίεση προς την Αθήνα, τότε ίσως επικρατήσει το σενάριο αύξησης του κουρέματος των ενεχύρων.

«Πρόκειται για μία δύσκολη απόφαση, η οποία εάν ληφθεί μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις για τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», δηλώνει τραπεζική πηγή και προσθέτει: «Μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνει ρευστότητα με το σταγονόμετρο ωστόσο στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες γνωρίζοντας πολύ καλά ότι σημαντικό μέρος των καταθέσεων που φεύγουν, τουλάχιστον τον τελευταίο ενάμιση μήνα, προέρχεται από το ελληνικό δημόσιο. Γιατί, λοιπόν, να μην περιμένει έως το Eurogroup της 11ης Μαΐου;».

Στην περίπτωση όπου επικρατήσει το δυσμενές σενάριο και η ΕΚΤ προχωρήσει σε αύξηση του haircut των ενεχύρων στο 50% από 35-40% που είναι σήμερα, τότε θα υπάρξει οξύ πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες γιατί θα περιορίσει τη δυνητική ρευστότητα από τον ELA στα 10 δισ. ευρώ από 25-30 δισ. ευρώ που υπολογίζεται σήμερα με βάση το υφιστάμενο haircut.

Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ καλείται να καθορίσει τη στάση της σε μια στιγμή όπου η Αθήνα προσδοκά ότι θα καταφέρει να συμφωνήσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων με τους εταίρους ώστε με βάση αυτό να διεκδικήσει την παροχή ρευστότητας μέσω της Κεντρικής Τράπεζας, πιθανότατα με αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων. Για να προχωρήσει ωστόσο σε αυτήν την κίνηση η ΕΚΤ, θα πρέπει να είναι ορατή η απεμπλοκή των διαβουλεύσεων και η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό τουλάχιστον επίπεδο, την οποία θα αναγνωρίσει και το Eurogroup.

Ο μηχανισμός ELA

Το μόνο βέβαιο με βάση τραπεζικές πηγές, όσον αφορά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ το διήμερο (6-7 Μαΐου), είναι, σε περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι είτε θετικά είτε αρνητικά, ότι θα επανεξετασθεί το όριο του Εκτακτου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας.

Στην υπόθεση εργασίας ότι η ΕΚΤ δεν παίρνει καμία απόφαση και περιμένει τις επίσημες τοποθετήσεις του επικείμενου Eurogroup, τότε εκτιμάται ότι θα ανοίξει τη ρευστότητα του ELA στο πλαίσιο των προηγούμενων αποφάσεων. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα αύξησε το όριο κατά 1,4 δισ. ευρώ ανεβάζοντάς το στα 76,9 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v