Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΔΝΤ αλλάζει τα πλάνα διαπραγμάτευσης

Προβληματισμός από την παρέμβαση Τόμσεν παρά το αίτημα για «κούρεμα». Ελάχιστη συμφωνία με χρηματοδότηση για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις ψάχνει η κυβέρνηση. Οι επαφές Τσίπρα με Λαγκάρντ-Μέρκελ και τα ραντεβού Δραγασάκη - Τσακαλώτου με Ντράγκι και Βαρουφάκη με Μοσκοβισί.

Το ΔΝΤ αλλάζει τα πλάνα διαπραγμάτευσης

Η παρέμβαση του Πολ Τόμσεν στο Eurogroup της προηγούμενης Παρασκευής στη Ρίγα, που βγήκε στο φως χθες από τους F.T., αλλάζει τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης, εντείνοντας την πίεση στην κυβέρνηση και στους Ευρωπαίους εταίρους να ανοίξουν γρήγορα το θέμα της μεγάλης συμφωνίας που καλύπτει και το ζήτημα του χρέους.

Κι αυτό διότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ φέρεται να έθεσε κοφτά στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης το αίτημα για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και νέο πρόγραμμα λιτότητας προκειμένου να αποφευχθεί πρωτογενές έλλειμμα 1,5% που προβλέπει για το 2015... αντί ίσου πρωτογενούς πλεονάσματος στο οποίο στοχεύει η Αθήνα. Με την απειλή ότι σε διαφορετική περίπτωση το Ταμείο θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα, κάτι που δεν επιθυμεί η ευρωπαϊκή πλευρά, για πολιτικούς κυρίως λόγους.

«Δεν βοηθά η παρέμβαση Τόμσεν»

Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης αντιμετωπίζει με προβληματισμό την παρέμβαση Τόμσεν διότι, όπως αναφέρει στο Euro2day.gr, επαναφέρει το ενδεχόμενο πρωτογενούς ελλείμματος, παρεμβαίνει αρνητικά στην (επιχειρούμενη) συμφωνία για το δημοσιονομικό της διετίας 2015-2016 και τερματίζει κάθε προσπάθεια για χαλάρωση της λιτότητας.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ζητά «κούρεμα» του χρέους, το οποίο δεν θέλει να ακούσει η ευρωπαϊκή πλευρά. Αυτό, όπως σημειώνει, δείχνει τις διαφορές που υπάρχουν στους κόλπους των δανειστών (σ.σ. για... συνιστώσες πιστωτών μίλησε χθες στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης) και ανακατεύει την τράπουλα στο... παρά ένα των κρίσιμων αποφάσεων σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη.

«Για να προλάβουμε»...

Σε αυτήν την παρέμβαση του ΔΝΤ αποδίδεται εν πολλοίς και η νέα διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, που ορίζεται από το τρίπτυχο ελάχιστη συμφωνία τώρα στα θέματα που μπορούν να αποτελέσουν κοινό τόπο, χρηματοδότηση για να αντέξει η χώρα, επίσπευση της μεγάλης συζήτησης για το σύνολο, πια, των μεταρρυθμίσεων, το χρέος, την κάλυψη των οικονομικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας και το αναπτυξιακό συμβόλαιο.

«Για να προλάβουμε την επαναφορά, από την πλευρά του ΔΝΤ, της πέμπτης αξιολόγησης που έχουμε απορρίψει», αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας. Κι έτσι ερμηνεύει την άρνηση του Ταμείου στην επιχειρούμενη συμφωνία πακέτο...

Το τηλεφώνημα Τσίπρα - Λαγκάρντ

Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με την Κριστίν Λαγκάρντ συνδέεται (και) με αυτήν την εξέλιξη, καθώς θεωρείται αδύνατο να μην ενημέρωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης τον πρωθυπουργό για την παρέμβαση Τόμσεν στη Ρίγα.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, πάντως, απέδωσαν την επαφή αυτή στις πολυμέτωπες προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για λύση πριν ακόμα και από το (καθοριστικό) Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, καθώς το ΔΝΤ επανέφερε στο τραπέζι τα αγκάθια της μείωσης των συντάξεων και των ομαδικών απολύσεων.

Από την πλευρά του, το Ταμείο αρκέστηκε σε μια λιτή ανακοίνωση: «Η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είχαν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία. Συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στα τρία θεσμικά όργανα και οι πολιτικές προτεραιότητες για να προχωρήσουν μπροστά».

Παράλληλα, όπως έγινε σήμερα γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία χτες βράδυ και με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές συζητήθηκαν η πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με τα ζητήματα της συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς.

24ωρο... του τρόμου με ΔΝΤ - ΕΚΤ - Κομισιόν

Ως πολυμέτωπες επαφές οι συνεργάτες του Α. Τσίπρα εννοούν εκείνη του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του Ταμείου, τη σημερινή συνάντηση στη Φρανκφούρτη των Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και την συνάντηση στις Βρυξέλλες του Γιάνη Βαρουφάκη με τον επίτροπο οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Ο ΥΠΟΙΚ θα δεί το απόγευμα τον γάλλο υπουργό Οικονομίας κο Μακρόν, ενώ αύριο θα μεταβεί στην Ιταλία για να συναντήσει τον ομόλογό του κ. Παντοάν και την Παρασκευή στην Μαδρίτη για να δει τον Ντε Γκουίντος.

Η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει πιθανό κούρεμα της αξίας των ενεχύρων που δίνουν οι τράπεζες με αντάλλαγμα ρευστότητα, και ταυτόχρονα να μπουν οι βάσεις, παράλληλα με την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ώστε η ΕΚΤ να προσφέρει ρευστότητα (μέσω εντόκων) που χρειάζεται η Αθήνα.

Επομένως οι διαβουλεύσεις με ΔΝΤ - ΕΚΤ - Κομισιόν θα είναι 24ωρες και θα ανοίξουν ή θα κλείσουν τον δρόμο για τη συμφωνία και τη ρευστότητα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v