Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πηγές E.E.: Τώρα εκπληρώνει τα συμφωνηθέντα η κυβέρνηση

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκπέμπουν πηγές των δανειστών για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Δε φαίνεται όμως αρκετή για να υπάρξει συμφωνία μέσα στην εβδομάδα. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει θετική έκθεση της «Τρόικα», αναφέρουν με νόημα.

Πηγές E.E.: Τώρα εκπληρώνει τα συμφωνηθέντα η κυβέρνηση

Η Αθήνα αυτή τη στιγμή έχει κάνει στους πιστωτές της συγκεκριμένες προτάσεις στους πιστωτές, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild. Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ στα νησιά, οι οποίες είχαν ζητηθεί από τους θεσμούς.

Σε αντάλλαγμα, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα χαλάρωση των κανόνων για τα έντοκα γραμμάτια από την ΕΚΤ, αλλά ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε έχει από καιρό εκφράσει τις διαφωνίες του, καθώς έτσι αυξάνεται έτσι η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στο ελληνικό χρέος και σε περίπτωση μίας χρεοκοπίας, το κράτος θα τις συμπαρασύρει μαζί του στον γκρεμό.

Πάντως από χτες, τόσο από την Αθήνα όσο και από τις Βρυξέλες, εκπρόσωποι των δύο πλευρών εκπέμπουν συγκρατημένη αισιοδοξία, λέγοντας ότι ήδη μέσα στην εβδομάδα ίσως τεθούν οι βάσεις μιας επερχόμενης συμφωνίας.

Διπλωματικοί κύκλοι της Ε.Ε. ανέφεραν στην εφημερίδα Bild: «Ναι, στ' αλήθεια διαπραγματευόμαστε. Η κυβέρνηση κάνει τώρα αυτά που περιμέναμε ήδη από τις 20 Φεβρουαρίου κατά τις διαπραγματεύσεις για την επέκταση του προγράμματος».

Πηγές από διαπραγματευτικούς κύκλους της Ε.Ε. στις Βρυξέλες αναφέρουν ωστόσο στην εφημερίδα ότι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων είναι ακόμα τελείως ανοικτή: «Υπάρχει κινητικότητα, αλλά με βάση το σημείο στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις αποκλείεται να έχει επιτευχθεί κάποια σημφωνία μέχρι την επόμενη συνάντηση των υπ. Οικονομικών στις 11 Μαΐου», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε. στην Bild. Χρειάζεται, συμπλήρωσε, να διασφαλιστούν τα συμφωνηθέντα της 20ης Φεβρουαρίου σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και κατόπιν να αρχίσει η εφαρμογή τους. «Για να διαπιστωθούν αυτά, χρειαζόμαστε μια αναφορά από την τρόικα των πιστωτών στην Αθήνα», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v