Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σχέδιο για τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ

Το βασικό σενάριο για την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή. Που τοποθετείται ο πήχης και ποιες είναι οι εναλλακτικές. Πώς αναμένεται να κινηθούν οι τιμές για τα βασικά προϊόντα και ποια είδη «διασώζονται». Πάει... περίπατο ο φόρος διαμονής.

Το σχέδιο για τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ

Σε μια καθαρή λύση για τον ΦΠΑ φαίνεται να συμβιβάζονται κυβέρνηση και θεσμοί, αφήνοντας στην άκρη σενάρια αμφίβολου αποτελεσματικότητας με τέλη διαμονής στα ξενοδοχεία του Αιγαίου και νέους φόρους 3%-6% σε κάθε απόδειξη που εκδίδεται(;) για ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα, έργα τέχνης ή πολυτελή μπαρ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης πάντα στα μεγάλα και ευνοημένα από άποψη ΦΠΑ, νησιά του Αιγαίου.

Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, αποκαλύπτουν πως πράγματι στο τραπέζι του Brussels Group έχει πέσει και συζητείται σενάριο για καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ. Τις πληροφορίες αυτές, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν επιβεβαιώνουν ευθέως πηγές της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, το σενάριο που συζητείται αφορά την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή κοντά στο 16%, με παράλληλη διατήρηση όμως του υπερμειωμένου σήμερα συντελεστή 6,5% για φάρμακα, ξενοδοχεία, εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και εισιτήρια θεάτρων.

Αν το σενάριο αυτό κλειδώσει, θα σημάνει φθηνότερα καινούργια σπίτια, αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές, είδη ένδυσης- υπόδησης και καύσιμα αλλά ακριβότερα τρόφιμα, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, μη αλκοολούχα ποτά και λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Σήμερα, στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% υπάγονται: είδη ένδυσης - υπόδησης, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα - είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα κ.ά.

Αυτά τα είδη, στο σενάριο του ενιαίου συντελεστή 16%, θα κερδίσουν σημαντική μείωση στις τιμές τους.

Στον μειωμένο συντελεστή 13% από την άλλη πλευρά, σήμερα υπάγονται: τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εστιατόρια καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μέσων μαζική μεταφοράς υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών κατοικιών, άνθη, υπηρεσίες από συγγραφείς,συνθέτες, καλλιτέχνες, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών, κόμιστρα ταξί κ.ά. Σε αυτά τα είδη, θα υπάρξουν αυξήσεις τιμών καθώς ο ΦΠΑ από 13% θα αυξηθεί σε 16%.

Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% υπάγονται σήμερα: φάρμακα, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και θέατρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επιδιώκεται αυτά τα είδη να παραμείνουν στον υπερμειωμένο συντελεστή και ενδεχομένως να υπάρξει και κάποια προσθήκη – έκπληξη σε μια προσπάθεια να «κλέψει» η κυβέρνηση τις εντυπώσεις...

Τι σημαίνει για την τσέπη μας

Αν «κλειδώσει» το σενάριο του ενιαίου συντελεστή 16%, οι επιβαρύνσεις στα τρόφιμα θα είναι σχετικά περιορισμένες καθώς ο συντελεστής από το 13% σήμερα θα αυξηθεί σε 16%. Στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος όμως οι επιβαρύνσεις είναι σημαντικές, ενώ οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι όσοι, μέσα στην κρίση, έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν καινούργια σπίτια ή αυτοκίνητα και γενικότερα αγαθά μεγάλης αξίας τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με συντελεστή 23%.

Στο καλάθι της νοικοκυράς με αύξηση του συντελεστή από 13% στο 16% για προϊόντα με χαμηλή τιμή οι αυξήσεις είναι μάλλον ανεπαίσθητες. Για ένα κιλό ζάχαρη, με σημερινή τιμή 80 λεπτών, η επιβάρυνση είναι της τάξεως των 2 λεπτών του ευρώ, σε ενάμιση λίτρο γάλα των 1,70 ευρώ η αύξηση οδηγεί την τιμή στο 1,745 ευρώ, σε ένα λίτρο λάδι με τιμή 5,80 ευρώ η επιβάρυνση αυξάνεται στα 15 λεπτά αλλά για έναν λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος 120 ευρώ, η επιβάρυνση είναι 3,1 ευρώ.

Στον αντίποδα, για την αγορά ενός καινούργιου σπιτιού με τιμή 150.000 ευρώ (μαζί με ΦΠΑ 23%) ενδεχόμενη καθιέρωση ενιαίου συντελεστή στο 16% οδηγεί την τιμή σχεδόν 9.000 ευρώ χαμηλότερα στα 141.463 ευρώ, για ένα αυτοκίνητο 15.000 ευρώ, η τιμή υποχωρεί στα 14.146 ευρώ, ενώ για ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια με τιμή 60 ευρώ, η μείωση του συντελεστή οδηγεί την τιμή στα 56,5 ευρώ.

Αδιευκρίνιστο είναι επί του παρόντος, αν στο σενάριο του ενιαίου ΦΠΑ περιλαμβάνεται και η κατάργηση της έκπτωσης 30% στα νησιά του Αιγαίου, όπως χρόνια πιέζει κυρίως το ΔΝΤ και λιγότερο η Ε.Ε.

Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση αναφέρουν ότι «στα θέματα του ΦΠΑ υπάρχει σύγκλιση», επιβεβαιώνοντας ότι συζητείται το σενάριο του ενιαίου συντελεστή, αναδεικνύοντας όμως και τα μέτρα για την αύξηση της εισπραξιμότητας με τη σταδιακή καθιέρωση κινήτρων για τη χρήση πλαστικού χρήματος, τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών, την καθιέρωση λοταρίας αποδείξεων και μέτρα για την καταπολέμηση της απάτης ΦΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v