Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: «Kλείνουν» οι αγορές συναλλάγματος για ελληνικές τράπεζες

Οι μεγάλες επενδυτικές εταιρείες περιορίζουν τις συναλλαγές με τις ελληνικές τράπεζες για να αποφύγουν την έκθεση στο ρίσκο μιας χρεοκοπίας. Αρνητικός παράγοντας οι φόβοι για πτώση του ευρώ από ενδεχόμενο Grexit.

Bloomberg: «Kλείνουν» οι αγορές συναλλάγματος για ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερα εμπόδια στις συναλλαγές νομισμάτων, καθώς οι διεθνείς διαπραγματευτές μειώνουν τις πιστωτικές γραμμές και το κόστος αυξάνεται, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg.

Οι επενδυτικές εταιρείες περιορίζουν τις συναλλαγές με τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, καθώς θέλουν να αποφύγουν την έκθεση στο ρίσκο μιας κρατικής χρεοκοπίας και της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών, σημείωσαν οι πηγές.

Οι απειλές αυτές έρχονται να προστεθούν στις ανησυχίες ότι το ευρώ μπορεί να υποχωρήσει σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

«Το τελευταίο σημάδι ότι οι αγορές προσπαθούν να προστατευθούν από μια ελληνική χρεοκοπία εμφανίζεται στην αγορά συναλλάγματος» δήλωσε στο Bloomberg o Mark Williams, πρώην τραπεζικός ελεγκτής της Fed και σήμερα λέκτορας στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης. «Η αγορά έχει γίνει πιο επιθετική στην προετοιμασία μιας ελληνικής χρεοκοπίας και προστατεύει τον εαυτό της από τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπο» πρόσθεσε.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του πρακτορείου, όταν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές άρχισαν να εκτροχιάζονται στις αρχές Απριλίου, οι διεθνείς τράπεζες περιόρισαν τις περιόρισαν τις γραμμές πίστωσης.

Ορισμένες μεγάλες ξένες τράπεζες έχουν ήδη κάνει βήματα για να περιορίσουν το ρίσκο ακόμα και για νομισματικές συναλλαγές που διεκπεραιώνονται άμεσα, σύμφωνα με μια πηγή του Bloomberg. Για παράδειγμα, μπορεί να ζητηθεί σε Έλληνες αντισυμβαλλόμενους να καταβάλλουν πρώτοι το μερίδιο τους σε μια συναλλαγή ευρώ/δολαρίου, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως δεν θα λάβουν ότι τους οφείλεται μέχρι την επόμενη ημέρα.

Στελέχη στην Εθνική, την Alpha Bank και την Πειραιώς αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα, αναφέρεται σχετικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v