Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Γιούνκερ πήρε τ' όπλο του

Ο πρόεδρος της Κομισιόν στοχεύει για λύση του ελληνικού προβλήματος εντός Μαίου. Τα τηλεφωνήματα με τον Τσίπρα και το παρασκήνιο στις επαφές με Μέρκελ και Ολαντ. Προβληματισμός για την αρνητική στάση του ΔΝΤ. Που εντοπίζονται οι κίνδυνοι.

Γιατί ο Γιούνκερ πήρε τ όπλο του

Απόφαση - αστραπή έλαβε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ να βγει στο προσκήνιο, καθώς τους τελευταίους μήνες τηρούσε σιγή ιχθύος. Όπως όμως είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr εδώ και καιρό οι λόγοι που τον κρατούσαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ήταν τυπικοί. Δεν έπρεπε να μπερδεύονται οι ρόλοι των θεσμών, καθώς ο πρόεδρος του Eurogroup είναι αυτός που εκπροσωπεί την ευρωζώνη.

Αυτό όμως, δεν σήμαινε ότι ο κ. Γιούνκερ καθόταν με σταυρωμένα τα χέρια. Κινήθηκε όλο αυτό το διάστημα παρασκηνιακά, με ένα διάλειμμα δυόμιση εβδομάδων κοντά στο Πάσχα που το πρωθυπουργικό γραφείο έκοψε τις επαφές με την ΕΕ για άγνωστους λόγους.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του κ. Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες αυτή την εβδομάδα με τον έλληνα πρωθυπουργό και θα έχει άλλη μια σήμερα, ώστε τα πράγματα να προχωρήσουν με ραγδαίους ρυθμούς και να βρεθεί συμφωνία μέχρι το τέλος Μαίου. Σε αυτό το χρονικό πλαίσιο προσανατολίζεται η Κομισιόν.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο λόγος που βγήκε η χθεσινή κοινή ανακοίνωση Τσίπρα- Γιούνκερ ήταν «για να μπει ένα φρένο στις αντικρουόμενες δηλώσεις και εικασίες μετά το δημοσίευμα των Financial Times».

«Επρεπε να μπει ένα τέλος σε αυτή την παραφιλολογία» ανέφερε χαρακτηριστικά η αρμόδια πηγή.

Επιπλέον, όπως μαθαίνουμε, την τελευταία εβδομάδα υπήρχαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ του κ. Γιούνκερ και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, όπως και του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, όπου διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων για το ότι δεν πρέπει να αφεθεί η Ελλάδα χωρίς συμφωνία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε τηλεφωνήματα προς την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν πήρε τις ίδιες θετικές απαντήσεις, με το Ταμείο να διατηρεί την σκληρή του θέση, παρά την κοινή ανακοίνωση με την ΕΚΤ και την Κομισιόν που εκδόθηκε χθες.

«Στόχος όμως είναι να πειστεί και το Ταμείο ότι μια συμφωνία θα είναι ωφέλιμη για όλους» ανέφερε η πηγή που εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι με τις ανάλογες παραχωρήσεις που θα κάνει η Αθήνα σε συνταξιοδοτικό και εργασιακά, η σκληρή γραμμή του Πωλ Τόμσεν θα παραμεριστεί.

Επιπλέον, η συμφωνία, όπως έχουμε γράψει, πρέπει να κλείσει μέχρι τέλος Μαίου και για τεχνικούς λόγους καθώς τα εθνικά κοινοβούλια θα χρειαστούν περίπου 4 εβδομάδες για να την επικυρώσουν. Σε διαφορετική περίπτωση χάνονται οι δόσεις των δανείων που εκκρεμούν στον EFSFκαθώς και τα κονδύλια που παρέμειναν στο ΤΧΣ.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει την Δευτέρα να υπάρξει μια ανακοίνωση από πλευράς Eurogroup που να είναι διατυπωμένη η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τέτοιο τρόπο που να επιτρέπει την παροχή ρευστότητας.

Οι κίνδυνοι

Στην αισιόδοξη νότα που έδωσε η κοινή δήλωση Γιούνκερ- Τσίπρα προστέθηκαν και οι διαρροές για μια μεγαλύτερη και πιο εμπεριστατωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων και μέτρων από ελληνικής πλευράς.

Υπάρχουν όμως και ρίσκα:


1. Η Κομισιόν δεν έχει δικαίωμα ψήφου στο Eurogroup και συνεπώς την Δευτέρα ή και αργότερα σημασία έχει η στάση των υπουργών οικονομικών που μπορεί να μην συμμερίζονται την ίδια αισιοδοξία για λύση εντός Μαίου.

2. Όταν θα φθάσουμε στο δια ταύτα, δηλαδή να αξιολογηθούν οι ελληνικές προτάσεις γραμμή προς γραμμή, ενδέχεται να παρουσιαστεί απόκλιση όχι μόνο στις προβλέψεις αλλά και στις απόψεις για τα μέτρα. Ας μην ξεχνάμε ότι ανεπισήμως, οι τεχνοκράτες της Κομισιόν μιλούν για έλλειμμα φέτος και ύφεση εάν τα μέτρα δεν είναι «γενναία».

3. Η εμπλοκή Γιούνκερ μπορεί να γίνεται με τις υπόγειες ευλογίες Μέρκελ- Ολάντ αλλά έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι έχει εκνευρίσει τους υπουργούς οικονομικών και ιδιαίτερα τον πρόεδρο του Eurogroup ο οποίος θεώρησε ότι υποσκάπτεται η θέση του.
Ας μην ξεχνάμε την απόφαση του λεγόμενου Washington Club ότι ο εντεταλμένος συνομιλητής με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα ήταν ο κ. Ντάιζελμπλουμ, ο οποίος και το έπραξε ενώ βρίσκεται τώρα σε περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενόψει των αποφάσεων για την Ελλάδα.

Πως μπορεί όμως να υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης αφού ο κ. Τσίπρας άδειασε επισήμως τον πρόεδρο του Εurogroup αποκαλώντας τον ουσιαστικά ψεύτη;

Καχυποψία για τις προθέσεις του κ. Ντάιζελμπλουμ υπάρχει και στις Βρυξέλλες όχι μόνο για το τέχνασμα που έκανε τον Φεβρουάριο αποσύροντας το συμβιβαστικό κείμενο της Κομισιόν την τελευταία στιγμή, αλλά και για το γεγονός ότι θέλει να παραμείνει στην θέση του ως πρόεδρος και προσπαθεί να ενταχθεί πλήρως στην επιρροή Σόιμπλε - και συνεπώς στην σκληρή γραμμή- σε μια προσπάθεια να εκτοπίσει έστω και την τελευταία στιγμή τον διάδοχο του, Ισπανό υπουργό οικονομικών, Λουις Ντε Γκιντος.

Βεβαίως, το γεγονός ότι η ηγεσία του Γαλλογερμανικού άξονα - προς το παρόν τουλάχιστον - αποφάσισε να επέλθει συμφωνία, είναι ένα σημαντικό βήμα. Εάν η κ. Μέρκελ καταφέρει να πείσει τον υπουργό και την Βουλή της ότι η όποια συμφωνία είναι ωφέλιμη και για τους Γερμανούς, τότε ίσως οι χώρες στην σφαίρα επιρροής του γαλλογερμανικού άξονα αλλάξουν στάση.

Αυτό όμως που διαμηνύουν όλοι με νόημα είναι ότι το μπαλάκι εξακολουθεί να βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο και ότι εάν οι τελικές προτάσεις δεν ικανοποιήσουν το Eurogroup τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολη μια συμφωνία σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Πάντως η απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει την αύξηση του κουρέματος για τις 20 Μαίου πάρθηκε με οριακή πλειοψηφία και αυτό δείχνει ότι είναι έτοιμη να σφίξει τα λουριά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v