Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα 7+1 καυτά φορο-μέτρα του Brussels Group

Πού κάθεται η μπίλια για τους συντελεστές του ΦΠΑ. Ποια προϊόντα «σώζονται» και πού έρχονται ανατιμήσεις. Στη «σέντρα» βγαίνουν τα ξενοδοχεία. Οι κινήσεις για φόρο πολυτελείας, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ και αφορολόγητο όριο.

Τα 7+1 καυτά φορο-μέτρα του Brussels Group

Μέτρα μπαίνουν και φεύγουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτά που φεύγουν είναι λίγα. Αυτά που μπαίνουν είναι ζόρικα για τους πολίτες. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την οποία συμβιβάστηκε μετά από τρεις μήνες η κυβέρνηση, φέρνει μέτρα τα οποία μπορεί να αγγίξουν ακόμα και τα 6 δισ. ευρώ για φέτος.

Ο λογαριασμός βγαίνει απλά. Από τη συνισταμένη των εκτιμήσεων για το πόσο έξω έχει πέσει μέχρι στιγμής ο προϋπολογισμός και από το πού θα μπει ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Το υπουργείο Οικονομικών, με βάση πληροφορίες, εκτιμά ότι αν δεν ληφθεί κανένα πρόσθετο μέτρο το πρωτογενές κλείνει φέτος στο 0,5% του ΑΕΠ. Δεν συμμερίζονται την άποψή του οι θεσμοί. Το ΔΝΤ -πιο αυστηρό- βλέπει πρωτογενές έλλειμμα από 1% έως και 1,5% του ΑΕΠ με τη θεωρία της αμετάβλητης πολιτικής, η Κομισιόν κοντά στο μηδέν.

Ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα, από την άλλη πλευρά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κινείται περισσότερο προς την κατεύθυνση του 2% του ΑΕΠ για φέτος, παρά προς το 1,2% των αρχικών ελληνικών επιδιώξεων. Το 3% το γλιτώνουμε, αλλά και το 2% μετά τη ραγδαία επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών κοστίζει ακριβά. Χρειάζεται μέτρα τα οποία θα αποδώσουν εξοικονομήσεις από 4,5 έως και 6 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού, όπως όλα δείχνουν, θα κληθούν να τον πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Κάποια λεφτά οι φοροφυγάδες

Ο ΦΠΑ

Σημείο αναφοράς στις φορολογικές παρεμβάσεις οι οποίες ψήνονται στις Βρυξέλλες οι αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ.  Χρόνια, η τρόικα πίεζε για ενιαίο συντελεστή, οι πιέσεις αποκρούονταν διά της μετάθεσης των αλλαγών στο μέλλον, αλλά η ώρα της αλήθειας φαίνεται πως έφτασε.

Οι εξαιρέσεις και οι πολλοί συντελεστές στοιχίζουν λεφτά στο δημόσιο (μόνο οι εκπτώσεις στα νησιά πάνω από 550 εκατ. ευρώ) και επομένως απλώς κόβονται οι εξαιρέσεις και ο συντελεστής γίνεται ένας για όλα.

Στα δάχτυλα του ενός χεριού μετριούνται μέχρι στιγμής τα προϊόντα τα οποία έχουν κερδίσει διαβατήριο για τον μειωμένο συντελεστή τον οποίο δικαιούται η χώρα βάσει των κανόνων ΦΠΑ της Ε.Ε., ο οποίος όμως δεν μπορεί να είναι κάτω από 5%.

Διαβατήριο για τον μειωμένο συντελεστή έχουν, μέχρι στιγμής, μόνο το γάλα (από το 13%), το ψωμί (από το 13%) και τα φάρμακα (από το 6,5%). Για βιβλία, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου, τα οποία εντάσσονται επίσης σήμερα στο 6,5%, το παιχνίδι παίζεται, ενώ για τα ξενοδοχεία ο δρόμος έχει ανοίξει για μετάταξη στον κανονικό ενιαίο συντελεστή τον οποίο η κυβέρνηση θα ήθελε να διαμορφωθεί στο 16%, επικρατέστερο όμως είναι το 17% αν και οι δανειστές θα ήθελαν 18%.

Ο βασικός συντελεστής λοιπόν για όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες θα διαμορφωθεί κάπου γύρω στο 17% και ο μειωμένος παίζει από 6% έως και 8%. Η κυβέρνηση θα ήθελε τον ελάχιστο 5%, αλλά πρέπει να βγουν και τα κουκιά των εσόδων.

Ο ΦΠΑ μπορεί να είναι κεντρική παράμετρος στη διαπραγμάτευση επί των φορολογικών αλλαγών, τα φορομέτρα όμως δεν εξαντλούνται εδώ. Στο τραπέζι περιλαμβάνονται επίσης:

1. Ξενοδοχεία. Εκτός από τη μετάταξη του συντελεστή από το 6,5% στον ενιαίο, θα πληρώσουν και την κατάργηση της έκπτωσης για τα νησιά, αλλά και το φόρο διαμονής. Το σενάριο για κλιμάκωση του φόρου από 3% έως 6% ανάλογα με τα αστέρια έχει παραχωρήσει τη θέση του σε τέλος διαμονής 1 - 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση και πάλι με βάση τα αστέρια. Εξετάζεται όμως ο φόρος να μην αφορά μόνο τα νησιά του Αιγαίου, αλλά όλη την Ελλάδα.

2. Φόρος σε μπαρ, εστιατόρια, ένδυση – υπόδηση. Η ιδέα για συντελεστή 3% - 6% στην τιμή της απόδειξης λιανικής στα νησιά άνω των 4.100 κατοίκων αποδυναμώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες.

3. Πολυτελής διαβίωση. Για τα αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού (άνω των 1.929 κυβικών) ο φόρος θα αυξηθεί από 5% σε 6,5%, για άνω των 2.500 κυβικών από 10% της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης σε 13%. Αυτό σημαίνει ότι για ένα Ι.Χ. εξαετίας, 2.800 κυβικών εκατοστών, ο φόρος από 1.120 ευρώ πέρυσι θα αυξηθεί σε 1.456 ευρώ. Αντίστοιχη αύξηση προβλέπεται και για τις πισίνες, ενώ στον φόρο θα ενταχθούν και όσοι έχουν σκάφη αναψυχής.

4. Παίρνουν πίσω το 30% στην έκτακτη εισφορά. Ευτυχώς όχι για όλους. Για τα φετινά εισοδήματα, από την αρχή του έτους ισχύει μείωση της έκτακτης εισφοράς κατά 30% για όλους όσοι έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ. Η έκπτωση αυτή θα ακυρωθεί για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 30.000 ή 50.000 ευρώ. Πρακτικά, θα συνεχίσουν να πληρώνουν όσα και πέρυσι.

5. Οι πλούσιοι της Ελλάδας. Ειδικός φόρος σχεδιάζεται για τις 300-500 πιο πλούσιες ελληνικές οικογένειες. Το μέτρο ήταν στις προτάσεις που συζητούσε η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με ορισμένες πηγές όμως τις τελευταίες ημέρες… ξεθωριάζει.

6. ΕΝΦΙΑ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός προλείανε το έδαφος για τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και φέτος. Κυβερνητικές πηγές δείχνουν έκπτωση της τάξεως του 20% για τους μικρούς μέσω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών, αλλά δεν αποκλείονται αλλαγές συντελεστών για τους έχοντες μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία ώστε στο ταμείο να μπουν και πάλι 2,650 δισ. ευρώ.

7. Αφορολόγητο. Προεκλογικά και μετεκλογικά, η κυβέρνηση έταξε αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλους. Θα χρειαστεί να περιμένουμε…

Κλειδωμένα από την άλλη πλευρά είναι τα μέτρα για την καθιέρωση λοταρίας αποδείξεων από το καλοκαίρι ενώ η κυβέρνηση επιταχύνει τους σχεδιασμούς ώστε μέσω παροχής κινήτρων (επιστροφή κεφαλαίου από 2% έως και 10% ανάλογα με τη συναλλαγή) να αυξηθεί η χρήση πλαστικού χρήματος. Τέλος, είναι έτοιμες οι διατάξεις νόμου τόσο για την αποκάλυψη κρυφών καταθέσεων στο εξωτερικό, με χαμηλό φόρο, όσο και για την υποβολή ξεχασμένων φορολογικών δηλώσεων πάσης φύσεως της τελευταίας δεκαετίας, χωρίς ίχνος προστίμου ή προσαυξήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v