WSJ: 36σέλιδο έγγραφο Βαρουφάκη μπερδεύει τις διαπραγματεύσεις

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν πως έγγραφο που τους έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίζει μεγάλες διαφορές από ό,τι έχει συζητηθεί στο Brussels Group, γράφει η WSJ. Αφορά την μεγάλη συμφωνία απαντά το ΥΠΟΙΚ και καταγγέλει προσπάθεια υπονόμευσης

WSJ: 36σέλιδο έγγραφο Βαρουφάκη μπερδεύει τις διαπραγματεύσεις

Έγγραφο με σχέδια μεταρρυθμίσεων και προβλέψεις για την ανάπτυξη που μοίρασε σε ορισμένους εταίρους του στην ευρωζώνη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, έχουν προκαλέσει σύγχυση σε αξιωματούχους που μετέχουν στις συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών δανειστών.

Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι φάκελοι έχουν σημαντικές διαφορές από ό,τι έχει συζητηθεί στα τεχνικά κλιμάκια στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ημέρες και αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζει να περιπλέκει την πρόοδο προς μια οριστική συμφωνία.

Η έκθεση 36 σελίδων με τον τίτλο «Greece’s recovery: A blueprint» (H ανάκαμψη της Ελλάδας: ένα προσχέδιο), που έχει δει η WSJ, παρουσιάστηκε από τον κ. Βαρουφάκη στους ομολόγους του στο Παρίσι και στη Ρώμη, καθώς και σε ανώτατους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής του περιοδείας, ανέφεραν στην αμερικάνικη εφημερίδα τέσσερις Ευρωπαίοι παράγοντες.

Η WSJ δεν κατάφερε να βρει τον εκπρόσωπο του κ. Βαρουφάκη και της ελληνικής κυβέρνησης για κάποιο σχόλιο.

Το περιεχόμενο της 36σέλιδης έκθεσης εστιάζει στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας και στο πώς μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη. "Ίσως είναι ώρα να οραματιστούμε μια ελληνική ανάκαμψη προτού βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο", σημειώνεται στο έγγραφο, πριν ξεκινήσει η ανάλυση των μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς.

Ενώ κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται είναι οι ίδιες με αυτές που έχουν συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις -όπως η δημιουργία ανεξάρτητου γραμματέα εσόδων-, υπάρχουν και πολλές διαφορές σε διάφορους τομείς σε σχέση με ό,τι συζητείται από τα τεχνικά κλιμάκια.

«Με δυσκολία υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στο σχέδιό του και τις συνεχείς “διαπραγματεύσεις”» ανέφερε αξιωματούχος της Ε.Ε. «Φαίνεται σαν ένα ωραίο πρόγραμμα για μια χώρα που δεν έχει προβλήματα χρηματοδότησης, αλλά απλώς θέλει να μην μείνει πίσω και να είναι ένας ωραίος τουριστικός προορισμός» πρόσθεσε.

Ενας τομέας στον οποίο οι αξιωματούχοι εντοπίζουν αρκετές διαφορές από ό,τι συζητείται από τις δύο πλευρές είναι η δημιουργία μιας bad bank - μιας οντότητας που θα συγκεντρώσει και θα εκκαθαρίσει τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών. «Φυσικά, η χρηματοδότηση της “bad bank” δεν αντιμετωπίζεται, μας είπε ότι θα μας στείλει τον λογαριασμό» είπε ο αξιωματούχος.

Το έγγραφο του κ. Βαρουφάκη προβλέπει ακόμα ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με μόλις 0,1% τη φετινή χρονιά, κάτω από την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 0,5%. Στις συζητήσεις με τις Βρυξέλλες, Έλληνες παράγοντες πιέζουν για ισχυρότερη πρόβλεψη για την ανάπτυξη από αυτήν που δημοσίευσε η Κομισιόν.

Για το 2016, η έκθεση του κ. Βαρουφάκη αναμένει ανάπτυξη 2%, αρκετά κάτω από το 2,9% που προβλέπει η Κομισιόν.

«Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν φαίνεται να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τον κ. Τσίπρα» είπε άλλος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό το έγγραφο αντιπροσωπεύει τη θέση της κυβέρνησης.

Αυτό προκάλεσε σύγχυση στις συζητήσεις, τόνισε.

ΥΠΟΙΚ: Συνεχίζεται η προσπάθεια διαστρέβλωσης

Με αφορμή συγκεκριμένο δημοσίευμα της WSJ το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει:

Μετά το Eurogroup στη Ρίγα αποφασίσθηκε και ανακοινώθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών που συντονίζει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Νίκος Θεοχαράκης, η οποία προετοιμάζει το νέο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης της χώρας για τη Μεταμνημονιακή Εποχή.

Το πρώτο σχέδιο (draft) συντάχθηκε ήδη υπό την επίβλεψη του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος το συζήτησε άτυπα με τους Υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας κ. Michel Sapin, της Ιταλίας κ. Pier Carlo Padoan, της Ισπανίας Luis de Guindos και με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Pierre Moscovici κατά την διάρκεια των συναντήσεων που είχε μαζί τους αυτή την εβδομάδα.

Πρόκειται για μακρόπνοο σχέδιο που υπερβαίνει κατά πολύ, ως οφείλει, τα όρια της διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται τώρα στο πλαίσιο του Brussels Group.

Δυστυχώς, άλλη μια φορά επιστρατεύθηκε το γνωστό "σύστημα" διαρροών και συγκεκριμένων δημοσιογραφικών κύκλων που στοχεύουν συστηματικά στην αποδόμηση και διαστρέβλωση των ελληνικών θέσεων.
Όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την ουσία του εν λόγω Σχεδίου και την ποιότητα των προτεινόμενων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων θα μπορέσουν σύντομα να τις κρίνουν μετά τη δημοσιοποίησή του.

Η διαφορά στις προβλέψεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από τα στοιχεία στα οποία εμμένουν οι θεσμοί στις Βρυξέλλες αφορά στο ύψους του ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ που, αξίζει να σημειωθεί, οφείλεται στην ασφυξία που εκείνοι δημιουργούν. Εν πάση περιπτώσει οι όποιες διαφορές εμπίπτουν στα όρια του στατιστικού λάθους. Τέλος, ας θυμηθούμε πόσο έξω έχουν πέσει οι θεσμοί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά όλες τους τις προβλέψεις...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v