Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπλοκή στις σχέσεις κυβέρνησης-Στουρνάρα

Διαψεύδει η ΤτΕ την αποστολή από το Γραφείο Τύπου ή το γραφείο Στουρνάρα επικριτικού για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης email που δημοσίευσε η ΕΦ.ΣΥΝ. Νωρίτερα το Μαξίμου ζήτησε διάψευση ή απόδοση ευθυνών. Τα μηνύματα Τσίπρα προς Στουρνάρα.

Εμπλοκή στις σχέσεις κυβέρνησης-Στουρνάρα
Την αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών αναφορικά με διαρροές της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, «το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της σημερινής «Εφημερίδας των Συντακτών» σχετικά με στοχευμένες διαρροές της Τράπεζα της Ελλάδος εναντίον της Κυβέρνησης, αν ευσταθεί, αποτελεί πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΤτΕ. Αυτονόητο θα πρέπει να θεωρείται ότι η ΤτΕ οφείλει να διαψεύσει τις πληροφορίες».

«Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών, ούτως ώστε να σταματήσουν κάποιοι στο εσωτερικό της να πλήττουν την Κυβέρνηση σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα».

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται σε υπονομευτικές διαρροές κατά της κυβέρνησης προς συγκεκριμένα ΜΜΕ που φεύγουν από το γραφείο του Διοικητή της ΤτE, όπως προκύπτει από e-mail που έχει στην κατοχή της.

Κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα αναμένοντας την απάντηση της ΤτΕ, η οποία έσπευσε να διαψεύδει το δημοσίευμα.

Η ανακοίνωση της ΤτΕ

«Αναφορικά με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», από την Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνεται ότι ουδέποτε απεστάλη από το γραφείο του Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα ή από το Τμήμα Επικοινωνίας της Τράπεζας μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με το περιεχόμενο που αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα».

Τι έγραψε η εφημερίδα

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, οι διαρροές στοχεύουν να παρουσιάσουν την εικόνα μιας ήδη χρεοκοπημένης χώρας «πριν καν αρχίσει η συζήτηση για χρεοκοπία».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, προσφέρεται επιχειρηματολογία σε δημοσιογράφους προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, η πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς να αποτελέσει απλώς παρένθεση.

Συγκεκριμένα στην επιστολή με ημερομηνία 6 Μαίου και ώρα 2.12μ.μ. που έφυγε από το Γραφείου τύπου του Γ. Στουρνάρα με παραλήπτη γνωστό δημοσιογράφο υπό τον τίτλο «ο λογαριασμός των 100 ημερών» αναφέρεται ότι:

-Η φυγή καταθέσεων που κινήθηκε σε ομόλογα του εξωτερικού ή προς τα στρώματα ανέρχεται σε 30 με 35 δισ.

-20 με 30 δισ. η πτώση αξιών προς εισηγμένες και μη

-10 δισ. τα ρέπος

-3 δισ. οι παγωμένες πιστώσεις του ΕΣΠΑ. Έπρεπε να έχουμε πάρει 4 δισ. και πήραμε μόλις 1.

-20 δισ. λείπουν από τα χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία

-Δεν μπορεί να υπολογιστεί η απώλεια σε χρεόγραφα που έχουν ο ξένοι επενδυτές. Έχουν 70 δισ. στα χέρια τους.

-Απαξίωση των ακινήτων

-3 δισ. λιγότερα στην αγορά από τη μη εξόφληση των υποχρεώσεων του δημοσίου προς ιδιώτες

-Στη ζημιά πρέπει να προστεθεί η στάση πληρωμών των ιδιωτών προς τις τράπεζες που αύξησαν τα κόκκινα δάνεια.

Οι τράπεζες απέκτησαν επιπλέον πρόβλημα και ίσως χρειαστούν επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση
Άραγε τι έχει να απαντήσει ο προιστάμενός του Διοικητής της TτΕ Γ. Στουρνάρας για το συγκεκριμένο e-mail του συνεργάτή του; διερωτάται η Εφημερίδα των Συντακτών.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή την Παρασκευή τόνισε για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ότι θα κριθεί από το έργο του. 

Οπως είχε αναφέρει «εμείς, απέναντι στους ανθρώπους που ασκούν με ευθύνη τούτες τις κρίσιμες ώρες ένα πολύ σημαντικό έργο, δεν ερχόμαστε με διάθεση να κρίνουμε το έργο τους βάσει του αν έχουμε τις ίδιες απόψεις ή όχι. Το αν συγκρουστήκαμε στο παρελθόν ή όχι. Δεν έχουμε καμία πρόθεση ρεβανσισμού ή αντεκδίκησης. Απαιτούμε, όμως, από όλους αυτούς να είναι συνεπείς στο έργο που έχουν αναλάβει και να τηρούν την εθνική γραμμή. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα κριθεί από την ικανότητα του να διαχειριστεί και να φέρει εις πέρας την ορθή και ασφαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Έχει μια μεγάλη ευθύνη και από αυτήν την ευθύνη θα κριθεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v