Όπως αναμενόταν, το χτεσινό Eurogroup ούτε έφτασε σε μια τελική συμφωνία ούτε αποφάσισε εκταμίευση για την Ελλάδα. Ωστόσο, υπήρξε μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη σε έναν άλλο τομέα, παρατηρεί σε άρθρο της η βρετανική Guardian.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εισήλθε στο χώρο της συνάντησης λέγοντας ότι θα ήταν καλό η ελληνική κυβέρνηση να διεξαγάγει δημοψήφισμα, ώστε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει «αν είναι έτοιμος να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο ή αν θέλει έναν άλλο δρόμο». Με τον «άλλο δρόμο» ο Β. Σόιμπλε εννοεί την έξοδο από το ευρώ.
Από μία άποψη, η ξαφνική αλλαγή στην άποψη του Βερολίνου και των Βρυξελλών είναι απροσδόκητη. Όταν π.χ. ο Γιώργος Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, πρότεινε δημοψήφισμα το 2011, κλήθηκε αμέσως στις Κάννες, όπου οι Ευρωπαίοι του διαμήνυσαν σε όλους τους τόνους να το ξεχάσει. Το να ζητήσει από το λαό να αποφασίσει θεωρήθηκε τότε πολύ επικίνδυνο. Ποιο είναι λοιπόν τώρα το παιχνίδι του Β. Σόιμπλε;
Δυστυχώς για την Αθήνα το... ηθικό δίδαγμα είναι προφανές: το δημοψήφισμα δε φοβίζει πλέον τη Γερμανία. Το Βερολίνο πιστεύει ότι έχει καλύτερο χαρτί, ό,τι κι αν τελικά γίνει.
Εάν για παράδειγμα οι Έλληνες αποφασίσουν να μείνουν στο ευρώ, το Βερολίνο θα μπορεί να επικαλεστεί τη δημοκρατική νομιμότητα για ένα πρόγραμμα σκληρών μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει τις συντάξεις, τους μισθούς και τις ιδιωτικοποιήσεις. Αν η Ελλάδα τελικά πει όχι στο δημοψήφισμα, τότε τουλάχιστον θα υπάρξει μία σαφής λύση. Ίσως η Γερμανία να είναι υπερβολικά αισιόδοξη όταν πιστεύει ότι οι επιπτώσεις στις αγορές από πιθανό Grexit θα είναι ελάχιστες. Πάντως αυτό πιστεύουν οι κορυφαίοι της πολιτικοί ηγέτες. Και δεν έχουν πρόβλημα να αναλάβουν το ρίσκο ενός δημοψηφίσματος.
Ένα άλλο μήνυμα που στέλνει ο Β. Σόιμπλε σχετικά με το δημοψήφισμα είναι ότι οι συνομιλίες με την Αθήνα μπαίνουν στο τελευταίο στάδιο. Διαμηνύει δηλαδή στον κ. Τσίπρα ότι έχει απελπιστικά λίγο χρόνο και ότι δεν έχει άλλες επιλογές.
Η Ελλάδα χρειάζεται τα τελευταία 7,2 δισ. του προγράμματος και τα χρειάζεται όλα μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Μέσω της καθυστέρησης που θα υπάρξει λόγω του δημοψηφίσματος, θα μπορούσε να υπάρξει bank run στις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που θα μπορούσε έτσι κι αλλιώς να προκαλέσει έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Το ότι τους τρεις τελευταίους μήνες οι συνομιλίες χαρακτηρίζονται από μπλόφες και επικίνδυνα παιχνίδια κι από τις δύο πλευρές είναι στα όρια του γελοίου. Όμως είναι επίσης γελοίο το ότι με το ελληνικό χρέος να αγγίζει το 180% κανείς εκτός από το ΔΝΤ δεν μιλάει πλέον για την πιθανότητα ελάφρυνσής του.
Ωστόσο αυτό το παιχνίδι καθυστερήσεων είναι δεδομένο ότι τελικά ευνοεί τους δανειστές. Ο κ. Τσίπρας έχει μόλις μερικές εβδομάδες για να συμφωνήσει και, παρότι αυτό δεν είναι σίγουρο, όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα τελικά θα υποχωρήσει, αναφέρει ο Guardian.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin