Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εκατσε» η οικονομία το πρώτο τρίμηνο

Μικρή ανάκαμψη σε ετήσια βάση (0,3% του ΑΕΠ) και ύφεση σε τριμηνιαία μέτρηση (-0,2% του ΑΕΠ) δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Υπό αναθεώρηση τέλη Μαϊου τα στοιχεία.

«Εκατσε» η οικονομία το πρώτο τρίμηνο

Στο 0,3% η αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, και τα εποχικά αναπροσαρμοσμένα στοιχεία.

Ταυτόχρονα όμως, η μέτρηση σε τριμηνιαία βάση δείχνει ότι το ΑΕΠ εμφάνισε μείωση κατά 0,2% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2014.

Πρόκειται για σημαντική επιβράδυνση έναντι του γ' τριμήνου του περασμένου έτους, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης είχε διαμορφωθεί στο 1,5%, ενώ στο δ' τρίμηνο ανερχόταν στο 1,3%. Το πρώτο τρίμηνο του 2014 το πρόσημο ήταν αρνητικό, στο -0,3%, ενώ στο β' τρίμηνο είχε διαμορφωθεί στο 0,3%. 

Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, το α΄ τρίμηνο του 2015, παρουσίασε αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2014.

Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία στις 29/5/2015, με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα τότε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v