Βαρουφάκης: Μετάθεση πληρωμής των ομολόγων της ΕΚΤ

Ως υπουργός Οικονομικών θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή σε μια συμφωνία που μακροοικονομικά δεν θα βγαίνει, υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο, πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Δεν υπάρχουν αλλαγές στο ΦΠΑ ως το Σεπτέμβρη.

Βαρουφάκης: Μετάθεση πληρωμής των ομολόγων της ΕΚΤ

Το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε συνέδριο του Economist. Αναγνώρισε πως δεν πρέπει να μιλάμε για κούρεμα, αλλά ξεκαθάρισε πως το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί και έβαλε στο τραπέζι το ζήτημα των ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ. Όπως είπε, πρέπει το καλοκαίρι να πληρωθούν λίγο πάνω από 6 δισ. ευρώ ομολόγων, όμως απομένουν και άλλα 27 δισ. ευρώ ελληνικών τίτλων που κρατά η κεντρική τράπεζα μετά τις αγορές που πραγματοποίησε τα προηγούμενα χρόνια.

«Αυτά πρέπει να πάνε στο μέλλον», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Mετά από πέντε χρόνια ενός προγράμματος που έχει αποτύχει, πρέπει να αποδεχθούμε ότι δεν έχει σημασία μόνο η επόμενη δόση, σημείωσε ο Γ. Βαρουφάκης. Η Ελλάδα αν δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει, πρόσθεσε.

Ως υπουργός Οικονομικών θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε μια συμφωνία που μακροοικονομικά δεν θα βγαίνει. Ακόμα και αν εξαφανιστεί το χρέος της χώρας, το θέμα της ανάπτυξής της δεν θα έχει επιλυθεί, τόνισε.

Οπως είπε δεν θα γίνει καμία αλλαγή στο ΦΠΑ πριν από το τέλος του καλοκαιριού, ενώ οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν δεν θα έχουν υφεσιακό χαρακτήρα.

Σημείωσε δε, αναφορικά με την επιδιωκόμενη συμφωνία, ότι υπάρχει κατανόηση από την άλλη πλευρά, αλλά και πολιτικοί περιορισμοί, δεδομένου ότι θα πρέπει να περάσει από σειρά ευρωπαϊκών κοινοβουλίων.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι μόλις η συμφωνία κλείσει θα έχουμε αμέσως ένα come back της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας αναφορικά με τους άξονες της διαπραγμάτευσης ότι η συμφωνία με τους δανειστές θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με διαχρονική συνέχεια.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησης ότι θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη διακράτηση μέρους της δημόσιας περιουσίας από το Δημόσιο, ενώ θα μπορούσε όπως είπε να εκδοθούν μετοχές των υπό αποκρατικοποίηση εταιρειών που θα δοθούν στα ασφαλιστικά ταμεία ως αντιστάθμισμα των απωλειών του PSI.

Ο κ. Βαρουφάκης τάχθηκε υπέρ της πλήρους ανεξαρτητοποίησης της ΓΓΔΕ σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα προχωρήσουμε σε αύξηση της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ, θα πάμε σε πλήρη ανεξαρτητοποίηση γιατί δεν θέλω να έχω το πολιτικό κόστος για κάτι το οποίο δεν ελέγχω».

Τέλος, εν είδει αστεϊσμού, απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο Grexit, είπε: «Θα ήθελα να είχαμε δραχμή και να φτιάχναμε από την αρχή την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά από τη στιγμή που έχεις μπει δεν μπορείς να βγεις. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό».

Από Σεπτέμβρη οι αλλαγές στο ΦΠΑ

Δεν θα υπάρξει απολύτως καμία μεταβολή στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, αυτή την τουριστική περίοδο και μέχρι τον Σεπτέμβριο, δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Εμμανουήλ Κόνσολα, και για θέματα φορολόγησης στη διανυκτεύρευση κ.ά., ο κ. Βαρουφάκης τόνισε επίσης πως όποιο και να είναι το φορολογικό καθεστώς την, μετά τον Σεπτέμβριο εποχή, θα λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα των νησιών και τους ευάλωτους του τουριστικού χώρου.



Ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Ανακοίνωση προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τι ακριβώς είπε ο υπουργός Οικονομικών εξέδωσε το υπουργείο με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν πως έβαλε στο τραπέζι το θέμα της μη πληρωμής της ΕΚΤ.

«Στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην περίπτωση αποπληρωμής των SMP ομολόγων, που κατέχει η ΕΚΤ (συνολικά 27 δισ. ευρώ) με τη διαμεσολάβηση του ESM και πιθανόν κάποιου swap μεταξύ Ελλάδας και ESM. Κάποιοι διαστρέβλωσαν αυτή την αναφορά, ως πρόταση μη αποπληρωμής των SΜP ομολόγων. Τέτοιου είδους κάκιστη δημοσιογραφία πρέπει επιτέλους να απομονωθεί».

* Δείτε όλη την ομιλία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v