Μάχη σε διπλό ταμπλό από τον Αντώνη Σαμαρά

Τα μέτωπα με τη συγκυβέρνηση και με τους δελφίνους. Δεν αποκλείει νέες κάλπες η Συγγρού, που βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα μπροστά σε αδιέξοδο. Τη Δευτέρα ξεκινούν οι επίσημες δημόσιες συνάξεις γαλάζιων στελεχών για «το μέλλον της παράταξης».

Μάχη σε διπλό ταμπλό από τον Αντώνη Σαμαρά

Ανοιχτά θεωρούν στη Ν.Δ. όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, με φόντο την πορεία των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και δανειστών. Όπως εκτιμούν, η κυβέρνηση έχει βρεθεί μπροστά σε ένα αδιέξοδο, αφού, με τους «λανθασμένους χειρισμούς της», οδηγείται είτε σε μια επώδυνη συμφωνία με κυρίαρχο σημείο της την υπερφορολόγηση και τα υφεσιακά μέτρα είτε σε ρήξη, λόγω της έντονης πίεσης από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, και σε προσφυγή στις κάλπες.

Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει το κόμμα του να βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα και η εντολή που έχει δώσει στους συνεργάτες του είναι να μην αφήνεται τίποτα αναπάντητο από «τα κυβερνητικά λάθη και παραλείψεις». Για τον σκοπό αυτό, τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και ο εκπρόσωπος και οι τομεάρχες του κόμματος, επί καθημερινής βάσεως επιδίδονται σε μπαράζ δημόσιων παρεμβάσεων, όχι μόνο σε θέματα οικονομίας αλλά και σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη.

«Στόχος μας είναι να ξανακερδίσουμε τους ψηφοφόρους που μας ψήφιζαν παλαιότερα, αλλά τώρα μας έχουν γυρίσει την πλάτη», σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της Ν.Δ., επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη άσκησης μιας πραγματικά εποικοδομητικής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης.

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είμαστε επικριτικοί στα πάντα, γιατί αυτό θα μας γυρίσει τελικά μπούμερανγκ. Όπως έχουμε ξεκαθαρίσει εξαρχής, κάθε καλό θα το επικροτούμε και θα το ψηφίζουμε στη Βουλή, αλλά ό,τι θεωρούμε αρνητικό θα το καταγγέλλουμε», τονίζει.

Χθες, η γαλάζια κριτική κατά της κυβέρνησης κινήθηκε κυρίως σε δύο επίπεδα: στα επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης με παρέμβαση του ίδιου του προέδρου της Ν.Δ. (ασφάλεια και τάξη) και στην οικονομία, μέσω του Χρήστου Σταϊκούρα, με αφορμή τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο τετράμηνο του έτους.

Αυτό που διαπιστώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση και το διαλαλούν διαρκώς είναι ότι κάθε μέρα που περνάει χωρίς συμφωνία επιβαρύνει ολοένα και περισσότερο την οικονομία και ότι οι θυσίες των πολιτών τα τελευταία χρόνια κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα «εξαιτίας της απόλυτης ακυβερνησίας».

Οι... δελφίνοι

Ο Αντώνης Σαμαράς, πάντως, εκτός από το μέτωπο με τη συγκυβέρνηση, έχει να αντιμετωπίσει και το εσωκομματικό μέτωπο όπου παρασκηνιακά οι δελφίνοι ήδη κινούνται έντονα. Όλοι ασφαλώς αναμένουν την πορεία των κρίσιμων διαβουλεύσεων, ωστόσο γνωρίζουν καλά ότι αυτές, είτε θετικά είτε αρνητικά, θα πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα λόγω έλλειψης χρόνου και χρήματος. Από εκεί και πέρα, όπως λένε, «το παιχνίδι ανοίγει».

Την πιο έντονη κινητικότητα αυτήν την περίοδο δείχνει να την έχει η Ντόρα Μπακογιάννη, η μόνη από τους βουλευτές που έχει αμφισβητήσει ευθέως τον Αντώνη Σαμαρά και μέσω δημόσιων τοποθετήσεών της (συνεντεύξεις και ομιλίες) κάνει αισθητή την παρουσία της.

Με μπαράζ συνεντεύξεων έχει επιλέξει ο Νίκος Δένδιας να δίνει το "παρών" το τρέχον διάστημα, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη σύγκλησης εκτάκτου συνεδρίου και αλλαγής του κόμματος σε όλα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται πιο θεσμικά, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, και επιχειρεί να ξεχωρίσει από το βήμα της Βουλής, αναμένοντας και αυτός τις εξελίξεις των διαβουλεύσεων κυβέρνησης και δανειστών.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι Ευριπίδης Στυλιανίδης, Όλγα Κεφαλογιάννη και Μάκης Βορίδης, οι οποίοι αξιολογούν τα δεδομένα και χαράζουν την περαιτέρω στρατηγική τους.

Την ίδια ώρα, ετοιμάζονται και οι πρώτες δημόσιες συνάξεις που αφορούν το μέλλον της παράταξης. Έτσι, για την προσεχή Δευτέρα ο «Σύνδεσμος '74», μια ομάδα γαλάζιων στελεχών που έχουν υπηρετήσει τον κομματικό και κυβερνητικό μηχανισμό, διοργανώνει εκδήλωση στο Θέατρο Χατζηχρήστου. «Τώρα που η αγωνία για την τύχη της πατρίδας μας κορυφώνεται, δεν επιτρέπεται όλοι εμείς που από το 1974 και μετά δώσαμε πολλούς και δύσκολους αγώνες να μένουμε άπραγοι και σιωπηλοί», αναφέρουν οι διοργανωτές στην πρόσκληση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v