Μπάχαλο με τα έργα πληροφορικής στο Δημόσιο

Μεγάλες καθυστερήσεις για λεφτά και έργα που θεωρητικά τουλάχιστον είναι κλειδωμένα παρατηρούνται από την αρχή του έτους. Με το σταγονόμετρο οι νέες αναθέσεις, δυστοκία στις αποπληρωμές.

Μπάχαλο με τα έργα πληροφορικής στο Δημόσιο

Την... επιστροφή στην ομαλότητα -αν αυτή υπήρξε ποτέ...- ζητούν οι εταιρείες πληροφορικής που δραστηριοποιούνται στο χώρο των δημοσίων έργων, προκειμένου να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα και με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα κοινοτικά κονδύλια.

«Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες εταιρείες βασίζουν τον κύκλο εργασιών τους στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων που είχαν από πέρυσι και αν παραταθεί η τρέχουσα κατάσταση στασιμότητας, τότε θα δούμε τους τζίρους τους να περιορίζονται στο δεύτερο μισό του έτους» δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας του κλάδου πληροφορικής, ο οποίος συμπληρώνει:

«Από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα δεν έχουμε δει ακόμη στο κομμάτι του ΕΣΠΑ τις κατανομές κάθε υπουργείου. Θεωρητικά βέβαια, τα λεφτά υπάρχουν και είναι κλειδωμένα, ωστόσο επί του παρόντος στην πράξη, οι εταιρείες δυσκολεύονται να παραδώσουν ακόμη και έργα που έχουν ολοκληρώσει. Η διαδικασία ανάθεσης νέων έργων έχει πάει πολύ πίσω και σε ό,τι αφορά το κομμάτι των πληρωμών, παρατηρείται και εκεί μια επιπλέον δυστοκία».

Η αλήθεια είναι πως οι παράγοντες του κλάδου είχαν εκφράσει και πέρυσι έντονα παράπονα, διότι τα δημόσια έργα είχαν μπλοκαριστεί για κάμποσους μήνες εξαιτίας του κυβερνητικού ανασχηματισμού που είχε λάβει χώρα μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου. «Εκεί που άρχισε το πράγμα να κινείται και πάλι, ακολούθησε η προκήρυξη έκτακτων εκλογών, η αλλαγή κυβέρνησης και η νέα περίοδος καθυστερήσεων» καταλήγει το ίδιο στέλεχος.

Κομβικό σημείο βέβαια είναι ο Οκτώβριος για να μην χαθούν κονδύλια από το τρέχον ΕΣΠΑ και για το λόγο αυτό οι παράγοντες του χώρου καλούν την κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες, γιατί κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει -τόσο άμεσα, όσο και μακροπρόθεσμα- προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

Θετικό στοιχείο πάντως, είναι πως τουλάχιστον μέχρι σήμερα, οι τράπεζες φέρονται πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τις εταιρείες πληροφορικής -τουλάχιστον τις πιο ισχυρές από αυτές- για τα δημόσια έργα που θα αναλάβουν, παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζουν ζήτημα μεγάλων εκροών καταθέσεων.

Σε κάθε περίπτωση, σε μάλλον πλεονεκτική θέση στο κομμάτι της αντιμετώπισης της αβεβαιότητα, βρίσκονται οι εταιρείες πληροφορικής οι οποίες δεν βασίζονται αποκλειστικά στα έργα του δημοσίου, αλλά αντίθετα σημαντικό ποσοστό των εργασιών τους προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, όσο και αν η πορεία του τελευταίου έχει αναμφίβολα επηρεαστεί από το γενικότερο κλίμα στην οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v