ΔΝΤ: Είμαστε ευέλικτοι αρκεί... να τηρούνται οι στόχοι

Οι συζητήσεις με την Ελλάδα συνεχίζονται και υπάρχει πρόοδος, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Επανέλαβε ότι το Ταμείο εξετάζει πάντοτε διάφορα σενάρια, αλλά η βασική εκτίμηση είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

ΔΝΤ: Είμαστε ευέλικτοι αρκεί... να τηρούνται οι στόχοι

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει ευέλικτο στις συνομιλίες με τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές αρχές, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Gery Rice. 

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Rice απάντησε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και υπάρχει πρόοδος, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος.

Το Ταμείο εργάζεται εντατικά με όλες τις πλευρές, τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές αρχές. Είμαστε ευέλικτοι και ανοιχτοί σε διαφορετικές ιδέες και επιλογές, αλλά είμαστε σταθεροί στην ανάγκη να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί, υπογράμμισε ο ίδιος. 

Όσον αφορά τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το ΔΝΤ εξετάζει σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Rice επανέλαβε ότι η βασική εκτίμηση του Ταμείου είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ. Είναι όμως η δουλειά μας να εξετάζουμε διαφορετικά σενάρια. Αυτό κάνουμε για όλες τις χώρες, τόνισε.

Σχετικά με την πρόσκληση της Ρωσίας να γίνει η Ελλάδα το έκτο μέλος της αναπτυξιακής τράπεζας των BRICs ο κ. Rice είπε ότι δεν έχει να πει πολλά. «Εχω δει τα δημοσιεύματα, δεν γνωρίζω τίποτα για αυτό. Είναι ένα θέμα των ελληνικών αρχών», σημείωσε. 

Ο κ. Rice επιβεβαίωσε ότι ο Paul Tomsen θα ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου για την Ελλάδα, λέγοντας ότι είναι μια τυπική ενημέρωση του Συμβουλίου, κάτι που συμβαίνει σε πολλές χώρες. Έχει γίνει αρκετές φορές για την Ελλάδα, πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμα ότι η κ. Lagarde θα συναντηθεί με τον κ. Dragi. Δεν γνωρίζω τι θα συζητήσουν, φαντάζομαι ότι θα συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, υποστήριξε. 

ΔΝΤ: Βασικό σενάριο η παραμονή στην ευρωζώνη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτήρισε απόψε αναληθή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο εκπρόσωπος του θεσμού Τζέρι Ράις δήλωσε νωρίτερα ότι το «ΔΝΤ εργάζεται πάνω σε ένα "σχέδιο Β για την Ελλάδα"».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον, σημείωσε το ΔΝΤ, ο κ. Ράις απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τους σχεδιασμούς του θεσμού για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων ως εξής:

«Η βασική μας υπόθεση είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Αυτό είναι που η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι αποτελεί τον στόχο της και υποστηρίζουμε αυτόν τον στόχο και εργαζόμαστε για την εκπλήρωσή του. Είχα επίσης πει πριν από δύο εβδομάδες ότι είναι μέρος της δουλειάς μας να εξετάζουμε διάφορα σενάρια, σε διάφορες χώρες. Αυτό είναι που κάνουμε σε όλες τις χώρες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v