Επίθεση Weidmann στις εβδομαδιαίες αυξήσεις του ELA

Δεν είναι "ok", τράπεζες που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές, να λαμβάνουν δάνεια που χρησιμοποιούνται για την χρηματοδότηση ομολόγων της κυβέρνησης τους, δήλωσε ο J. Weidmann. Πολιτική η απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ, πρόσθεσε.

Επίθεση Weidmann στις εβδομαδιαίες αυξήσεις του ELA

Ο επικεφαλής της Bundesbank επέκρινε τις εβδομαδιαίες αυξήσεις στο όριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA), λέγοντας σε συνέντευξη του σε γερμανική εφημερίδα ότι παραβιάζουν την απαγόρευση της χρηματοδότησης κυβερνήσεων. 

«Δεδομένης της απαγόρευσης της νομισματικής χρηματοδότησης των κρατών, δεν πιστεύω ότι είναι "ok", τράπεζες που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές να λαμβάνουν δάνεια τα οποία χρησιμοποιούνται για την χρηματοδότηση των ομολόγων της κυβέρνησης τους, η οποία δεν έχει η ίδια πρόσβαση στις αγορές» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Jens Weidmann στην Handelsblatt. 

Σε ερώτηση για το αν είναι διατεθειμένος να διακόψει την έκτακτη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες και να αναγκάσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, ο κ. Weidmann απάντησε ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι υπεύθυνες για την διάσωση κρατών μελών.  

H απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη δεν βρίσκεται στα χέρια των κεντρικών τραπεζών, αλλά των πολιτικών, πρόσθεσε.

Ο ίδιος προειδοποίησε ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει την υποχρέωση της προς την ευρωζώνη και να παρουσιάσει γρήγορα πειστικές μεταρρυθμιστικές προτάσεις. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v