Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Πρώτα αξιολόγηση, μετά χρηματοδότηση

Ανοικτό σε μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα εμφανίζεται το ΔΝΤ. Επιμένει να ζητά πρόσβαση των ελεγκτών σε στοιχεία και υπουργούς. Οι συγκλίσεις και τα ανοικτά μέτωπα. Τους Ευρωπαίους «έδειξε» για τη χρηματοδότηση ο Τόμσεν.

ΔΝΤ: Πρώτα αξιολόγηση, μετά χρηματοδότηση

Τις εκτιμήσεις του για την πορεία της διαπραγμάτευσης, με τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών, παρουσίασε χθες ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος Πολ Τόμσεν στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.

Η άτυπη ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου έγινε παρουσία της γενικής διευθύντριας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία πήρε την πρωτοβουλία γιʼ αυτήν την έκτακτη ενημέρωση με σκοπό να προλάβει τις αντιδράσεις των αναπτυσσόμενων χωρών. Η συνεδρίαση κράτησε μία ώρα, στη διάρκεια της οποίας ο Πολ Τόμσεν δέχθηκε δέκα διευκρινιστικές ερωτήσεις κυρίως απο αντιπροσώπους των αναδυόμενων οικονομιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, o Πολ Τόμσεν διαπίστωσε βελτίωση και μια μικρή πρόοδο στα διαδικαστικά της διαπραγμάτευσης, αλλά «η κατάσταση απέχει ακόμη από το να χαρακτηριστεί ιδεώδης».

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε «καλή εξέλιξη» το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανέλαβε το γενικό έλεγχο της διαπραγμάτευσης, γιατί τώρα στα θέματα που συζητιούνται υπάρχει εντονότερη εστίαση και αυτά εξετάζονται σε βάθος. Ωστόσο, όπως τόνισε, πολλές πλευρές της διαδικασίας παραμένουν άκρως προβληματικές και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν έχουν ολοκληρωτική πρόσβαση σε στοιχεία και στους Έλληνες υπουργούς.

Ο π. Τόμσεν αξιολογώντας την πορεία της διαπραγμάτευσης ανέφερε ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει κατʼ αρχάς σε τρία θέματα: αναθεώρηση του ΦΠΑ, φορολογική διοίκηση και πτωχευτικό δίκαιο (κόκκινα δάνεια).

Αναφορικά με τις αποκλίσεις, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ είπε ότι οι διαφωνίες παραμένουν στα εργασιακά, στις συντάξεις, στα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής για το 2015 και στα θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ είναι ευέλικτο και προτίθεται να κατεβάσει το στόχο του πλεονάσματος κάτω από το 3%, χωρίς να αναφερθεί σε τι ποσοστό, επικαλούμενος έλλειψη στοιχείων.

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για την επίμαχη τοποθέτησή του στο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, διαψεύδοντας ότι πίεσε τους Ευρωπαίους για αναδιάρθρωση του χρέους και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εκείνος τους τόνισε πως «απομακρυνθήκαμε από τους στόχους, το χρέος και το χρηματοδοτικό κενό αυξήθηκαν αντί να μειωθούν».

Σε σχετική ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι ο Πολ Τόμσεν προέβη σε μια πρόβλεψη: «Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να εκταμιεύσει χρήματα χωρίς αξιολόγηση και ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Όμως θα μπορούσα να προβλέψω ότι οι Ευρωπαίοι θα δώσουν τα χρήματα, εάν η κυβέρνηση αποφάσιζε να πάρει μέτρα».

Πηγή: Real.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v