Σε τρία κομμάτια η ΝΔ για τη συμφωνία

Τα σκληρά διλήμματα και οι διαφορετικές εσωκομματικές απόψεις. Πώς η κοινοβουλευτική συμπεριφορά ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ επηρεάζει την αξιωματική αντιπολίτευση. Το mail Χαρδούβελη, το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων και η μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση.

Σε τρία κομμάτια η ΝΔ για τη συμφωνία

«Εμείς πέσαμε από το mail Χαρδούβελη, θα ψηφίσουμε κάτι που είναι πολύ χειρότερο από αυτό;». Με αυτό το επιχείρημα, αρκετά στελέχη της Ν.Δ. εκφράζουν τις ενστάσεις τους για όσα διαφαίνεται -μέσω διαρροών- να περιλαμβάνει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Επισήμως στην αξιωματική αντιπολίτευση αναμένουν τη συμφωνία για να τη μελετήσουν και να καθορίσουν τη στάση τους, προτρέποντας μάλιστα την κυβέρνηση να βιαστεί για να αποφύγουμε τα ακόμα χειρότερα. Ωστόσο στο πίσω μέρος του μυαλού όλων είναι δεδομένο πως βρίσκεται η επόμενη μέρα και ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να κινηθεί το κόμμα, πρώτα απ' όλα στη Βουλή κατά την ψηφοφορία της συμφωνίας.

Και εκεί είναι που η αξιωματική αντιπολίτευση έρχεται αντιμέτωπη με σκληρά διλήμματα:

-«Καλύτερα μια μέτρια συμφωνία, παρά καθόλου συμφωνία», λένε πολλοί.

-«Αν όμως πρόκειται για φοροκαταιγίδα, πώς να συμφωνήσουμε;», αναρωτιούνται άλλοι.

-Υπάρχουν και αυτοί που βρίσκονται ανάμεσα στις δύο παραπάνω κατηγορίες και έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις κοινοβουλευτικές ομάδες της... συγκυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. «Αν υπάρχουν διαρροές από κυβερνητικούς βουλευτές και κινδυνεύει η συμφωνία να τιναχθεί στον αέρα, φυσικά και δεν μπορούμε να καταψηφίσουμε, ρίχνοντας τη χώρα στα βράχια», σχολιάζουν.

Εν κατακλείδι, το μήνυμα που εκπέμπει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι θολό, οι απόψεις πολλές και επιλογή της ηγετικής ομάδας του κόμματος αυτήν τη στιγμή είναι η μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή τις διαρροές, την πολυγλωσσία εντός του ΣΥΡΙΖΑ και τα αυστηρά μηνύματα που έρχονται σε καθημερινή βάση από το εξωτερικό.

«Ζητήστε συγγνώμη»

Όλα τα δεδομένα, ίσως και πιο ξεκάθαρα απ' ό,τι σήμερα, θα τεθούν επί τάπητος την προσεχή Τρίτη όταν και θα συνεδριάσει υπό τον Αντώνη Σαμαρά το Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ. στη Συγγρού.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς πάντως συνέχισε και χθες την οξεία κριτική στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή το «Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων του 2015» που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρώπη τον Απρίλιο. Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, με αυτό «η κυβέρνηση αποδέχεται πλήρως τις επιτυχίες της προηγούμενης, δηλαδή όλα αυτά που ως τώρα αμφισβητούσε και ακόμα αμφισβητεί μέσα στην Ελλάδα» και την καλεί μάλιστα να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα προεκλογικά της ψέματα.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την «επικείμενη υπερφορολόγηση» βάλλει κυρίως κατά της μεσαίας τάξης, επιφέροντας στην κοινωνία ακόμα σοβαρότερα προβλήματα από τα σημερινά.

«Εάν η συμφωνία είναι χειρότερη από το mail Χαρδούβελη, δεν μπορώ να την ψηφίσω», δήλωσε χθες στον Βήμα fm ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο άλλος γαλάζιος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, πιο μετριοπαθής, ανέφερε: «Η κυβέρνηση αυτή εκλέχτηκε για να κάνει ένα πράγμα: να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία εντός του ευρώ».

Ακόμα πιο ξεκάθαρη και σαφώς υπέρ της ψήφισης της επικείμενης συμφωνίας εμφανίστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνεντεύξεις της. «Μη συμφωνία σημαίνει χρεοκοπία», τόνισε, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι όταν το πακέτο έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, η Ν.Δ. θα το ψηφίσει. «Δεν θα γίνουμε λαϊκιστές, δεν θα γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε, εξηγώντας ότι στη φάση αυτή δεν υπάρχει άλλο κριτήριο από αυτό του εθνικού συμφέροντος, που απαιτεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v