Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Telegraph: Κι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ πιάνει τους στόχους!

To πρωτογενές πλεόνασμα είναι το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο έναντι των δανειστών. Ποια είναι τα όπλα της κυβέρνησης και ποιοι οι λόγοι ανησυχίας από τα πρώτα δημοσιονομικά αποτελέσματα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Telegraph: Κι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ πιάνει τους στόχους!

H Ελλάδα είναι και επισήμως πάλι σε ύφεση. Η εκλογή της αριστερής κυβέρνησης τον τελευταίο Ιανουάριο κατηγορείται από όλες τις πλευρές ως βασικός λόγος που η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι εν μέσω οικονομικής τρικυμίας, γράφει η βρετανική εφημερίδα Telegraph.  

Οι Ευρωπαίοι πιστωτές -ειδικά όσοι ενδημούν στο Βερολίνο- επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι η υπερχρεωμένη οικονομία είχε καταφέρει να γυρίσει σελίδα το 2014, μετά από 7 χρόνια ύφεσης. H διαφαινόμενη ανάκαμψη, λένε, έχει υπονομευτεί από την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τους όρους του προγράμματος λιτότητας.

Οι πιστωτές της Ελλάδας απαιτούν από το ΣΥΡΙΖΑ χαλινάρι στις δαπάνες και αύξηση των φορολογικών εσόδων, αν θέλει να λάβει περαιτέρω χρήματα από τα προγράμματα στήριξης. Κι όμως, τα τελευταία δημοσιονομικά στοιχεία από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να κάνει ακριβώς αυτό.

Για τους πρώτους τέσσερεις μήνες του χρόνου, το ελληνικό κράτος κατάφερε ένα πρωτογενές πλεόνασμα €2,16 δισ. (το οποίο όμως εν μέρει οφείλεται σε εσωτερική παύση πληρωμών της κυβέρνησης προς τους προμηθευτές του δημοσίου). Αυτό το πλεόνασμα, που προκύπτει όταν αφαιρεθούν τα έξοδα τόκων και χρεολυσίων, ξεπερνά σημαντικά τον προσδοκώμενο στόχο για έλλειμμα €287 εκατ.  

Συνολικά τα στοιχεία δείχνουν έλλειμμα γενικής διακυβέρνησης €506 εκατομμυρίων. Έλλειμμα μεν, πολύ λιγότερο όμως από τα προβλεπόμενα €2,9 δισ. Πρόκειται για μία σημαντική ανατροπή στα δημοσιονομικά στοιχεία και οι λόγοι για αυτό είναι αρκετά απλοί: η κυβέρνηση καταφέρνει να συλλέξει περισσότερα έσοδα και να περιστείλει τις δαπάνες, σημειώνει ο αρθρογράφος. 

Aν αναλύσει κανείς τα στοιχεία, τα μηνιαία φορολογικά έσοδα της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών τα περιοδικά καθαρά έσοδα του κράτους από τη φορολογία «αυξήθηκαν κατά 494 εκατ., 15,3% πάνω από το μηνιαίο στόχο».  

Πρόκειται για μεγάλη αναστροφή, καθώς μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου τα φορολογικά έσοδα κατερρεαν, καθώς η ανησυχία για τη μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη κατέλαβε τους φορολογουμένους στην Ελλάδα. Αλλά από το Φεβρουάριο και μετά -τον πρώτο ολόκληρο μήνα με το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία- τα έσοδα αυξήθηκαν και τα έξοδα μειώθηκαν.

«Τα νούμερα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τον έλεγχο των δαπανών», δήλωσε η Silvia Merler του think-tank Bruegel.

Τα έσοδα και οι δαπάνες της Ελλάδας βρίσκονται ακριβώς στον πυρήνα των διαξιφισμών μεταξύ της χώρας και των δανειστών της. Ο Γ. Βαρουφάκης έχει διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση δε θα αφήσει ποτέ ξανά τη χώρα να ζήσει πάνω από τις δυνατότητές της. Και παρά την κακή διάθεση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στη διαπραγμάτευση, τα οικονομικά στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτουν αξιοπιστία στην υπόσχεση της κυβέρνησης για δημοσιονομική υπευθυνότητα.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι σοβαροί λόγοι ανησυχίας, προσθέτει η εφημερίδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μιλήσει για καθαρή επιτυχία καθώς π.χ. τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις είναι €60 εκατ. χαμηλότερα από τα προσδοκώμενα €191 εκατ. Οι πιστωτές πιθανόν θα θεωρήσουν αυτό το στοιχείο απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να φέρει χρήματα στο κράτος μέσω αποκρατικοποιήσεων. Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό αντιστέκεται σε ένα ξεπούλημα των λιμανιών της χώρας και των ενεργειακών της στοιχείων, λέγοντας ότι αυτό θα αποδειχθεί αντιπαραγωγικό για την ελληνική δημοσιονομική εικόνα μακροπρόθεσμα.

Επίσης, οι αριθμοί στις δαπάνες κρύβουν την εικόνα των πραγματικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες και οι οργανισμοί του δημοσίου από την αρχή της χρονιάς. Η αριστερή κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό καταφύγει σε μια άτυπη στάση πληρωμών προς τους προμηθευτές της. Η μείωση της ρευστότητας έχει φτάσει σε τόσο απελπιστικά επίπεδα που η Αθήνα αναγκάστηκε να μεταφέρει αποθεματικά από τοπικούς οργανισμούς και ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και νοσοκομείων και πανεπιστημίων, στην κεντρική κυβέρνηση, προκειμένου να τα καταφέρει χωρίς να κηρύξει χρεοκοπία. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η Ελλάδα άντλησε τα διαθέσιμα από τη συνεισφορά της στο ΔΝΤ κεφάλαια, για να αποφύγει μια ανήκουστη για ανεπτυγμένη χώρα χρεοκοπία στο Ταμείο.  

Τώρα ακούγεται ότι οι δανειστές της απαιτούν 3 επιπλέον δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να εκταμιεύσουν το υπόλοιπο της βοήθειας του προγράμματος στήριξης. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 1,2% - 1,5% του ΑΕΠ. Κατηγορούμενη εδώ και καιρό ότι έχει εξαντλήσει την εμπιστοσύνη των δανειστών κι ότι παρέχει μόνο ασαφή σχέδια για την αναμόρφωση της οικονομίας, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τις δημοσιονομικές της επιδόσεις θα μπορούσε να υποστηρίξει πλέον αξιόπιστα τη διάθεσή της να σταματήσει τη φοροδιαφυγή και την αλόγιστη σπατάλη.

«Το γεγονός ότι έχουν καταφέρει ένα πρωτογενές πλεόνασμα είναι καλό για τη διαπραγματευτική τους θέση, καθώς είναι ίσως η πιο σημαντική προϋπόθεση του προγράμματος στήριξης», πρόσθεσε η κ. Merler.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v