Αγωνας δρόμου για τη συμφωνία

Σημάδια επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους στη σκιά πληροφοριών για συμβιβαστική πρόταση Γιούνκερ. Τι προβλέπει. «Άγνοια» δηλώνουν σε Αθήνα και Κομισιόν. Ηδη, πάντως προγραμματίστηκε τηλεδιάσκεψη Brussels Group για το βράδυ.

Αγωνας δρόμου για τη συμφωνία

Για συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν που προβλέπει ιδιαίτερα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα τη διετία 2015-2016 αλλά και πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ξεδιπλωθούν σταδιακά ως το φθινόπωρο κάνει λόγο το Βήμα με πηγές τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες να δηλώνουν άγνοια.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η διαπραγμάτευση ανεβάζει ξανά στροφές μετά από ένα «ήρεμο» σαββατοκύριακο και για το βράδυ έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη Brussels Group. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε το μεσημέρι στο briefing ότι στόχος είναι να υπάρξουν μέχρι την Πέμπτη μια ή δυο συναντήσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των δανειστών και της διαπραγματευτικής ομάδας.

H Κομισιόν, δια του εκπροσώπου της Μαρ. Σχοινά μιλά για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, όμως, σημειώνει ότι ο ρυθμός της προόδου αυτής είναι αργός και χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια. Παράλληλα σπεύδει να θέσει ένα πλαίσιο ενόψει της Συνόδου Κορυφής: «Φυσικά, θα υπάρξει συγκέντρωση πολλών ηγετών εκεί για δύο ημέρες, θα υπάρξει ευκαιρία να συναντηθούν, να μιλήσουν, να συζητήσουν, όμως η δήλωση που μόλις έκανα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις είναι το σημαντικό. Ό,τι γίνει στη Ρίγα δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο για τη γεφύρωση των διαφορών στις διαβουλεύσεις».

Παράλληλα, ο Γάλλος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως η Ε.Ε. και η Ελλάδα έχουν έρθει πιο κοντά σε μια κοινή κατανόηση σε έναν αριθμό τομέων, τόνισε ωστόσο πως ο χρόνος για συμφωνία είναι περιορισμένος και ο μόνος τρόπος για να υπάρξει βιώσιμη ανάκαμψη στην Ελλάδα είναι εντός της ευρωζώνης. Σημείωσε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η ελληνική κυβέρνηση ενεργεί πιο εποικοδομητικά στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ ξεκαθάρισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται μόνο με το σενάριο της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Αγνοια για παρέμβαση Γιούνκερ

Από την άλλη πλευρά, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Κομισιόν δηλώνουν άγνοια για το κείμενο παρέμβαση Γιούνκερ. Δεν έχει έρθει εις γνώση της κυβέρνησης επισήμως ή ανεπισήμως συγκεκριμένη πρόταση, υποστήριξε πηγή του Μεγάρου Μαξίμου στην οποία απευθύνθηκε το Euro2day.gr. «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και για τις 22:30 έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη Brussels Group». Άγνοια δηλώνουν και πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Και η Κομισιόν δηλώνει άγνοια για κάποια νέα πρόταση Γιούνκερ. Συγκεκριμένα η Annika Vreidthardt δήλωσε μέσω twitter πως «δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ρεπορτάζ που κυκλοφορεί στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης για την Ελλάδα. Δεν γνωρίζω τέτοια πρόταση. Δουλεύουμε με στόχο ολοκληρωμένη συμφωνία».

Εν τω μεταξύ πάντως θέση έσπευσε να πάρει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μέσω twitter: «Η πρόταση της Κομισιόν, ανοίγει το δρόμο για μια έντιμη συμφωνία. Η διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας αποδίδει. Ώρα ευθύνης για όλους...», έγραψε αρχικά για να συμπληρώσει: Η εκπρόσωπος της Κομισιόν κ Vreidthardt δεν επιβεβαιώνει επισήμως το κείμενο. Κάποιοι ίσως επιδιώκουν, να "κάψουν" την προσπάθεια για διέξοδο.

Εκπληξη για την κίνηση

Αν και καμία πλευρά δεν παραδέχεται την προέλευση του εγγράφου, φαίνεται πως είναι μια από τις προτάσεις που πηγαινοέρχονται από την Κομισιόν στην Αθήνα σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος, παρά ένα πλήρες «Σχέδιο Γιούνκερ» για να κοπεί ο γόρδιος δεσμός, υποστηρίζει από την πλευρά του, ο ανταποκριτής των F.T. στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα και αν το έγγραφο δεν αποτελεί επίσημη πρόταση, δείχνει αρκετά για την τρέχουσα διαδικασία διαπραγμάτευσης. Δεν αποτελεί μυστικό ότι η Κομισιόν θεωρεί πως το ΔΝΤ και το Βερολίνο κρατάνε παράλογα σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις και ότι οι αξιωματούχοι της Κομισιόν προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές.

Επίσης δεν αποτελεί μυστικό ότι πολλά από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις δεν είναι ευχαριστημένα με την παρεμβατικότητα της Κομισιόν, όπως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Τον Φεβρουάριο ο επικεφαλής του Eurogroup είχε διαμαρτυρηθεί ανοιχτά για τις παρεμβάσεις της Κομισιόν, όταν όλοι προσπαθούσαν να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει μια παράταση του προγράμματος.

Όπως επισημαίνουν οι FT η νέα πρωτοβουλία Γιούνκερ μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις, γιατί φαίνεται πως κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν ήξερε τι ετοίμαζε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Είμαστε άφωνοι» δήλωσε αξιωματούχος, λέγοντας πως το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν γνώριζαν πως προετοιμαζόταν μια τέτοια πρόταση.

Ο ανταποκριτής των FT, υποστηρίζει ωστόσο πως οι διαμάχες της Κομισιόν με τους υπόλοιπους θεσμούς συνήθως δεν έχουν ευτυχή κατάληξη και κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί και με το τελευταίο έγγραφο. «Στο τέλος της ημέρας είναι το Eurogroup και το ΔΝΤ – οι δύο θεσμοί που ουσιαστικά θα πρέπει να πληρώσουν την διάσωση – που θα αποφασίσουν ποιοι θα είναι οι όροι για να κερδίσει η Ελλάδα την απόλυτα αναγκαία ένεση ρευστού» γράφει.

Οι πληροφορίες

Σύμφωνα με tovima.gr που δημοσίευσε την πληροφορία για το κείμενο, σε αυτό τίθενται οι προΰποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF προς την Ελλάδα εντός του Ιουνίου και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.

Η πρώτη προϋπόθεση είναι να ληφθούν (σ.σ. να νομοθετηθούν) τα συμφωνηθέντα μέτρα, τα οποία περιγράφονται στην πρώτη λίστα του κειμένου ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, μέχρι τον Ιούνιο, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 - 2016.

Η δεύτερη προϋπόθεση για συνολική συμφωνία είναι να εφαρμοστούν το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο) οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και ήδη συμφωνημένες με τους Ευρωπαίους μεταρρυθμίσεις όπως η αλλαγή του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.

Στο κείμενο προσδιορίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για την τετραετία 2015 - 2018 που είναι οι εξής:

-2015 πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ
-2016 πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ
-2017 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ
-2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ

Στην πρώτη λίστα περιγράφονται τα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το τέλος του 2016.

Τα μέτρα είναι:

-Η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι (το πιθανότερο από 1η Οκτωβρίου) και προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% για συναλλαγές με μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%.

-Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα προ της μείωσης επίπεδα.

-Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ ως ο πλέον αποδοτικός (από άποψη εισπραξιμότητας) φόρος.

-Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί. Θα επανεξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO.

-Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας για τους «μη προνομιούχους».

Οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ

Στο κείμενο αποτυπώνονται σε ειδικό κεφάλαιο οι ενστάσεις του ΔΝΤ που περιληπτικά περιγράφονται ως εξής:

-Η πρόταση που γίνεται από την Ε.Ε. είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα (μνημόνιο). Πρόκειται για έναν καινούριο οδικό χάρτη, με πολύ λίγες λεπτομέρειες για μέτρα και πολιτικές που χρειάζονται νέες μελέτες. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής», δηλαδή μεταφέρεται στο μέλλον.

Κατόπιν τούτων οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις του και εισηγούνται την ανάληψη της στήριξης της χώρας μας από το EFSF.

Οι πόροι

Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτείνει να καταβληθούν εντός του Ιουνίου:

- η εκκρεμούσα δόση του 1,8 δισ. ευρώ.

- το ποσό 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) των κεντρικών τραπεζών για το 2014, και

- μετά τον Ιούλιο το ποσό που αναλογεί από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) για το 2015.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v