Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BBG: Η Αθήνα θα ζητήσει αύξηση του ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ

Συνεδριάζει σήμερα η ΕΚΤ για αύξηση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. Για άνοδο των επιλέξιμων ενεχύρων από την ΤτΕ κατά 6 δισ. κάνει λόγο το MNI, τονίζοντας ότι αυτό αναμένεται να αυξήσει τη ρευστότητα για τις τράπεζες κατά περίπου 3 δισ. ευρώ.

BBG: Η Αθήνα θα ζητήσει αύξηση του ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα ζητήσει από την ΕΚΤ αύξηση του ορίου χρήσης του Μηχανισμού Εκτακτης Ρευστότητας από τις ελληνικές τράπεζες κατά 1,1 δισ. ευρώ, αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του, επικαλούμενο πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει αυξήσει το όριο για τον ELA στα 80 δισ. ευρώ με σχετική κίνηση την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ συνεδριάζει εκ νέου σήμερα στη Φρανκφούρτη για να αποφασίσει αν θα αυξηθεί το όριο χρήσης του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς και αν θα αυξηθεί και το "κούρεμα" που επιβάλλεται στη ρευστότητα που χορηγείται στις τράπεζες σε σχέση με την αξία των ενεχύρων που καταθέτουν. 

ΜΝΙ: Η ΤτΕ θα αυξήσει τα όρια για ELA κατά 6 δισ. 

H Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να κάνει αποδεκτή την αύξηση των ενεχύρων για παροχή ρευστότητας από τον Μηχανισμό Εκτακτης Ρευστότητας (ELA) κατά 6 δισ. ευρώ, αναφέρει το πρακτορείο MNI, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να αυξήσει τη ρευστότητα για τις τράπεζες κατά περίπου 3 δισ. ευρώ μετά το «κούρεμα» που επιβάλλει η ΕΚΤ, αναφέρει το πρακτορείο.

Πηγές από την Αθήνα τονίζουν ωστόσο ότι η διεύρυνση των ενεχύρων αφορά κίνηση τεχνικού χαρακτήρα η οποία ενδέχεται να μην έχει άμεση επίπτωση στο όριο της ρευστότητας του ΕLA. 

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ΤτΕ θα κάνει πλέον αποδεκτά ενέχυρα που αποτελούνται από τραπεζικά ομόλογα με κρατική εγγύηση.

Ωστόσο, σημειώνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να απορρίψει την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, με απόφαση που απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v