ΕΚΤ: Προσδοκίες για αύξηση του ELA αλλά και του... haircut

Σκληραίνει τη στάση της η ΕΚΤ ως προς την Ελλάδα. Η κεντρική τράπεζα προχωρά στην αύξηση του haircut των ενεχύρων. Ωστόσο θα διευρύνει τα επιλέξιμα assets που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως collateral. Πόσο 1,1 δισ. έχει ζητήσει για τον ELA η Aθήνα.

ΕΚΤ: Προσδοκίες για αύξηση του ELA αλλά και του... haircut

Έδαφος φαίνεται να κερδίζει η απόφαση για αύξηση του haircut στα ενέχυρα τα οποία τοποθετούν οι ελληνικές τράπεζες στον Έκτακτο Μηχανισμό (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος με στόχο την άντληση ρευστότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη της τραπεζικής αγοράς η απόφαση για αύξηση του ποσοστού κουρέματος αναμένεται, εκτός απροόπτου, να επικυρωθεί σήμερα κατά τη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η συνεδρίαση του οποίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ωστόσο αναμένεται να διευρύνει τα επιλέξιμα assets που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως collateral.

Εκτός του κρίσιμου αυτού θέματος τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ θα ασχοληθούν και με το αίτημα της Αθήνας για περαιτέρω αύξηση της ρευστότητας του ELA. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το αίτημα προσδιορίζεται στο 1,1 δισ. ευρώ.

Εάν πράγματι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρήσει στην αύξηση του haircut στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών, πάγιο αίτημα εδώ και περίπου ενάμιση μήνα των σκληροπυρηνικών της ΕΚΤ με πρωταγωνιστή τον επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιτμαν, τότε στενεύουν σημαντικά τα περιθώρια άντλησης ρευστότητας των τραπεζών από τον Έκτακτο Μηχανισμό.

Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από το ύψος της αύξησης του κουρέματος καθώς ένα ποσοστό της τάξης του 5%-10% θεωρείται διαχειρίσιμο.

Στην αντίθετα περίπτωση που το ποσοστό είναι μεγαλύτερο ή πολύ μεγαλύτερο τότε το πρόβλημα παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις σφίγγοντας έτι περαιτέρω την θηλιά της ρευστότητας γύρω από τις τράπεζες και κατ' επέκταση το ελληνικό δημόσιο, το οποίο τους τελευταίους μήνες τραβάει καταθέσεις προκειμένου να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v