Βαρουφάκης: Eίμαι τρομοκρατημένος από την κατάσταση στην οικονομία

Eχω καταγράψει την συνεδρίαση του Eurogroup της Ρίγας αποκάλυψε στους NYT o Έλληνας ΥΠΟΙΚ. O ίδιος διέψευσε ότι δέχθηκε επίθεση και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς από τους ομολόγους του. Πώς σχολιάζει το δημοσίευμα.

Βαρουφάκης: Eίμαι τρομοκρατημένος από την κατάσταση στην οικονομία

Ο Γιάνης Βαρουφάκης διέψευσε ότι οι ομόλογοι του στο Eurogroup της Ρίγας του επιτέθηκαν με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς, υποστηρίζοντας σύμφωνα με τους New York Times ότι έχει καταγράψει την συνάντηση.

«Τα μέσα ενημέρωσης προκάλεσαν σύγχυση και διέδωσαν ψέματα, για τα οποία είμαι βέβαιος πως δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνα» ανέφερε.

«Φαίνεται πως υπήρξαν διαρροές από μέσα οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το τι πραγματικά συνέβη. Όλα αυτά τα δημοσιεύματα ότι δέχθηκα σφυροκόπημα, πως μου απέδωσαν διάφορους χαρακτηρισμούς, ότι με κατηγόρησαν για άσκοπη χρονοτριβή και όλα αυτά: Πρέπει να σας πω ότι τα αρνούμαι κατηγορηματικά όλα αυτά» πρόσθεσε.

Σύμφωνα μάλιστα με την δημοσιογράφο των NYT, Suzy Hansen, ο κ. Bαρουφάκης της είπε ότι έχει καταγράψει την συνάντηση αλλά δεν μπορεί να δώσει την κασέτα γιατί θα παραβίαζε τους κανονισμούς.

Σε ερώτηση για το αν ανησυχεί για την σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Τρομοκρατημένος. Τρομοκρατημένος και εμβρόντητος».

Ο ίδιος δήλωσε ακόμα ότι προτιμά να παραιτηθεί από το να σπρώξει τον ελληνικό λαό βαθύτερα στην οικονομική απόγνωση. «Θα είμαι καταδικασμένος αν αποδεχθώ ένα άλλο πακέτο οικονομικών πολιτικών που διαιωνίζουν την ίδια κρίση. Δεν εκλέχτηκα για αυτό» είπε. «Δεν είναι καλό για την Ευρώπη και δεν είναι καλό για την Ελλάδα» πρόσθεσε.

Τι απαντά για το δημοσίευμα ο Γ. Βαρουφάκης

«Ο σεβασμός μου στην εμπιστευτικότητα των συνομιλιών μου με τους εταίρους μου, με τους ομολόγους μου, με τους θεσμούς, είναι παραδειγματικός και νομίζω ότι όλοι τον έχουν καταγράψει και τον κατανοούν», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός αναφορικά με το δημοσίευμα των NYT.

Έχουμε και plan B και plan C για το ΦΠΑ

Eν τω μεταξύ ο ίδιος δήλωσε από το ΕΒΕΑ πως πιστεύει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θέλει να συμμετέχει σε οποιαδήποτε συμφωνία με την Ελλάδα μετά τον Ιούνιο, όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα.

Υποστήριξε ακόμα πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές ως τις αρχές Ιουνίου.

"Δεν υπάρχει κάτι που να θέλουμε πιο πολύ από το να κλείσουμε μια συμφωνία και να λειτουργήσουμε ως κανονική χώρα", είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο Brussels Group σχετικά με το ΦΠΑ ο υπουργός δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά είναι ιδιαίτερα ευλύγιστη. "Έχουμε και plan B και plan C τα οποία είναι και λελογισμένα", σημείωσε ο ίδιος τονίζοντας παράλληλα ότι η πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά είναι εξόχως υπεύθυνη, αναπτυξιακή, καταπολεμά τη γραφειοκρατία και δίνει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις και το δημόσιο να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον.

Για να συμπληρώσει "οι θεσμοί μας λένε εδώ και χρόνια ότι είναι σημαντικό να μειωθεί ο αριθμός των φορολογικών συντελεστών του ΦΠΑ. Οι αντιδράσεις ήταν θετικές. Μακάρι να μπορούσαμε ψυχρά, τεχνοκρατικά και εμπειρικά να προχωρήσουμε σε συμφωνία. Υπάρχουν πολιτικές διαστάσεις που εμποδίζουν την τεχνοκρατική αυτή διευθέτηση", είπε ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v