Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν αποκλείει χρεοκοπία της Ελλάδας ο Σόιμπλε

Η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο άλλαξε την κατάσταση για την Ελλάδα, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αιχμές για το ρόλο της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις. Όχι σε συνομιλίες για τρίτο πακέτο προτού ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα.

Δεν αποκλείει χρεοκοπία της Ελλάδας ο Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει μια ελληνική χρεοκοπία, αυξάνοντας την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.

Σε ερώτηση της WSJ και της γαλλικής Les Echos για το αν μπορεί να επαναλάβει την διαβεβαίωση που έδωσε στο τέλος του 2012 ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε ότι «θα έπρεπε να σκεφτώ πολύ προτού την επαναλάβω στην τρέχουσα κατάσταση».

«Η κυρίαρχη, δημοκρατική απόφαση του ελληνικού λαού μας άφησε σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση» είπε, αναφερόμενος στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Όπως μεταδίδει η WSJ, ο κ. Σόιμπλε απέρριψε τις περισσότερες ιδέες της Κομισιόν για να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Ο ίδιος προειδοποίησε το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιοριστεί στον ρόλο που έχει ως ένας από τους τρεις θεσμούς που επιβλέπουν την εφαρμογή του προγράμματος, μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Πολλοί άνθρωποι μιλούν για πράγματα που είτε δεν καταλαβαίνουν είτε δεν έχουν την ευθύνη για αυτά» σημείωσε. «Η Κομισιόν παίζει τον ρόλο της ως ένας από τους τρεις θεσμούς. Αλλά δρα εντός των ορίων αυτής της λειτουργίας» πρόσθεσε.

Μια από τις προτάσεις που απέρριψε ο κ. Σόιμπλε είναι η ιδέα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο προτού ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα.

Αν και η Ελλάδα θα είχε το δικαίωμα να λάβει ένα τρίτο πακέτο αν ολοκλήρωνε με επιτυχία το πρόγραμμα, ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως η χώρα πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα. «Δεν έχει πλέον το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε πέρυσι και έχει πει επανειλημμένα ότι δεν θέλει ένα νέο πρόγραμμα».

Εκτός συζήτησης είναι και η πρόταση να διασπαστεί η τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος σε μικρότερες δόσεις που θα συνδέονται με την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, όπως και η έκκληση για μια πολιτική λύση που θα υπερβαίνει τις τεχνικές διαπραγματεύσεις.

«Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους τρεις θεσμούς είναι πάντοτε σκληρές, αλλά έχουν στεφθεί όλες τις φορές με επιτυχία. Δεν έχω πρόθεση να παρέμβω σε αυτήν την διαδικασία» τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v