Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SZ: Παράταση του προγράμματος ως το φθινόπωρο εξετάζει το Eurogroup

Αποδέσμευση ποσού 4 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις και συνέχιση διαπραγματεύσεων για να αποτραπούν τα χειρότερα. Ο ρόλος της συνάντησης της ομάδας G7 τον Ιούνιο και η απειλή δημοψηφίσματος. Σενάριο επιστημονικής φαντασίας, λέει ο Γ. Βαρουφάκης.

SZ: Παράταση του προγράμματος ως το φθινόπωρο εξετάζει το Eurogroup

Το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας θα μπορούσε να παραταθεί ως το φθινόπωρο, αναφέρει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. Ενα δημοσίευμα που έσπευσε να διαψεύσει ο Γ. Βαρουφάκης μιλώντας για «σενάριο επιστημονικής φαντασίας», ενώ και η εκπρόσωπος της Κομισιόν έσπευσε να κατεβάσει τους τόνους.

Επικαλούμενη υψηλόβαθμο στέλεχος του Eurogroup, η εφημερίδα σημειώνει ότι θα μπορούσε να αποδεσμευθεί μέρος της τελευταίας δόσης προς την Αθήνα, ύψους σχεδόν 4 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα την εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση μέρους του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, ενώ οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό θα πάρουν παράταση.

Όπως εξήγησε το στέλεχος του Eurogroup στη Sueddeutsche Zeitung, μια τέτοια απόφαση θα ήταν «η καλύτερη επιλογή», ώστε η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ.

Το αν θα μπορέσει να δοθεί παράταση στην Αθήνα, σημειώνει η εφημερίδα, θα εξαρτηθεί από τη συνομιλία που θα έχουν σήμερα στη Ρίγα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης προσπαθούν να καταλήξουν σε μια τουλάχιστον πολιτική συμφωνία με την Αθήνα. Και αυτό διότι δεν επιθυμούν οι συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της να κυριαρχήσουν στη σύνοδο του G7 που θα γίνει στις 7 και 8 Ιουνίου, όπως είχε γίνει το 2011.

Βάσει του σχεδιασμού αυτού, εξηγεί η Sueddeutsche Zeitung, οι διαπραγματεύσεις θα έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό ως το τέλος Μαΐου, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να μπορέσουν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου να συναντηθούν και να λάβουν μια απόφαση για το θέμα.

Τα καλύτερο σενάριο, εξηγούν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, θα ήταν να ζητηθεί από την Αθήνα να εκπληρώσει μέρος του τρέχοντος προγράμματος. Τότε θα μπορούσε να αποδεσμευθεί μέρος της βοήθειας, κι επίσης θα ήταν δυνατό να δοθεί παράταση του τρέχοντος προγράμματος ως το φθινόπωρο. Παράλληλα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

Προκειμένου να αποδεσμευθούν τα χρήματα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει, με βάση εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να ακολουθήσει πρόγραμμα περικοπής δαπανών ύψους περισσότερων από 5 δισ. ευρώ, να προχωρήσει σε αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, καθώς και σε άλλες μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό θα λάβουν παράταση για μετά το φθινόπωρο.

Ένας λόγος που οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν το να δοθεί παράταση στην Αθήνα είναι ότι φοβούνται ότι ο κ. Τσίπρας ενδέχεται να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Αν σχεδιάζεται δημοψήφισμα για το φθινόπωρο, η Ε.Ε. δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο παρά να παρατείνει το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας», εξήγησε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Πριν από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος η Ε.Ε. «δεν μπορεί απλώς να κλείσει τη στρόφιγγα χρηματοδότησης» της Ελλάδας, πρόσθεσε ο ίδιος. Χωρίς οικονομική βοήθεια η Αθήνα απειλείται με χρεοκοπία.

Κομισιόν: Ουδέν σχόλιο για τα σενάρια παράτασης του ελληνικού προγράμματος

Συνεχίζονται σήμερα στις Βρυξέλλες, οι διαπραγματεύσεις, σε επίπεδο Brussels Group, των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, με στόχο την επίτευξη περαιτέρω προόδου.

Το μοναδικό σενάριο που εξετάζει αυτή τη στιγμή η Επιτροπή είναι η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Σε ερώτηση σχετικά με το ποια είναι η θέση της Επιτροπής απέναντι στην πιθανότητα περαιτέρω παράτασης του ελληνικού προγράμματος μετά τον Ιούνιο, εφόσον δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, είπε πως όλοι εργάζονται πάνω στο χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι πηγές από τις οποίες προέρχονται αυτά τα σενάρια δεν βρίσκονται στις Βρυξέλλες, και εν πάση περιπτώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να κάνει κανένα σχόλιο.

Κληθείσα εξάλλου να σχολιάσει δημοσιεύματα περί «ηχογράφησης» της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, η Μ. Αντρέεβα ανέφερε ότι όπως σχολίασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου είναι «εμπιστευτικές» και ελπίζει πως η εμπιστευτικότητά τους θα γίνει σεβαστή.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στη σημερινή τακτική ενημέρωση του τύπου, περί ενδεχόμενης κλήσης, την ερχόμενη εβδομάδα, για να παραστούν στην Ευρωβουλή σε συζήτηση για την Ελλάδα, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των προέδρων της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως δεν είναι σε θέση να απαντήσει.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v