Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπίρτζης: Γιατί ακυρώνεται το σχέδιο Σαμαρά για δωρέαν σύνδεση στο Διαδίκτυο

Η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε διαγωνισμό, που ακυρώνεται, μόνο για τον εξοπλισμό των ασύρματων σημείων πρόσβασης, χωρίς καμία πρόβλεψη για τις τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις ώστε να υπάρχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Σπίρτζης: Γιατί ακυρώνεται το σχέδιο Σαμαρά για δωρέαν σύνδεση στο Διαδίκτυο

Περισσότερες εξηγήσεις για τους λόγους ακύρωσης του έργου δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο που είχε εξαγγείλει ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών εμφανίσεων, ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε ότι επρόκειτο για μία εξαγγελία, «η οποία αφενός μεν δεν είχε τις προϋποθέσεις υλοποίησης, αφετέρου δε οδηγούσε σε αδυναμία απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, με συνέπεια την κατασπατάληση πολύτιμων εγχώριων πόρων. Ο σχεδιασμός του έργου κάλυπτε μόλις για έξι μήνες ένα πολύ μικρό μέρος της επικράτειας, ενώ η προτεινόμενη λύση καλύπτεται τεχνολογικά ήδη από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς (4G)».

Όπως είπε, «δεν φτάνει που είναι ένα έργο που απευθύνεται στη νεολαία μας, που κατά εκατοντάδες χιλιάδες έχει φύγει από τη χώρα, εδώ έχουμε ένα έργο όχι προφανώς για τη νεολαία και όχι για να υπηρετήσει τους σκοπούς του. Έχουμε ένα έργο για το έργο». Ο ίδιος υπογράμμισε πως η νέα κυβέρνηση δεν υπήρχε καμία περίπτωση να επιτρέψει την κοροϊδία των Δήμων, της νεολαίας και των πολιτών και την κατασπατάληση πολύτιμων πόρων για αμφίβολης σκοπιμότητας και αποτελεσματικότητας έργο. Ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ακόμη ότι, με την ευκαιρία της νέας προγραμματικής περιόδου το Υπουργείο κάνει ότι χρειάζεται, ώστε να προωθηθούν όσα είναι πραγματικά ώριμα έργα «Ψηφιακής Σύγκλισης», συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης και υλοποίησης και είναι χρήσιμα για τη λειτουργία του κράτους και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, μολονότι εδώ και ένα χρόνο υποτίθεται πως προχωρά το έργο, μέχρι σήμερα δεν έχουν προβλεφθεί που θα μπουν τα wifi spots (τα σημεία ασύρματης πρόσβασης για τους πολίτες) για να έχουμε ασύρματο internet παντού, δεν έχει προβλεφθεί ποιος θα πληρώνει τις τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις και στην αρχή και στη συνέχεια, δεν υπάρχει υποδομή στο υπουργείο για να το παρακολουθήσει, δεν έχει ξεκαθαριστεί το θέμα των αδειών εγκατάστασης, δεν ξέρουμε ποιος θα πληρώνει τα λειτουργικά κόστη αυτού του έργου.

Υπενθυμίζεται, πως ο σχετικός διαγωνισμός για την εγκατάσταση της υποδομής είναι σε εξέλιξη και εκκρεμεί το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. Για να ανοίξουν και να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, υποστήριξε ο κ. Σπίρτζης, «θα πάμε τέλη Ιουλίου που σημαίνει ότι θα υπάρχουν 3 μήνες συνέχεια μέχρι τον Οκτώβριο για να εγκατασταθούν 4.000 σημεία ενώ χρειάζονται 40.000 για να έχουμε wifi παντού σε όλη τη χώρα. Στη συνέχεια θα πρέπει οι δήμοι να έχουν, να βάλουν τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις».

Οσοι δήμοι έχουν προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες, θα καλυφθούν τόνισε. Ο Χρήστος Σπίρτζης είπε πως ο διαγωνισμός που ακυρώνεται αφορούσε μόνο την εγκατάσταση του εξοπλισμού, χωρίς μέριμνα για την τηλεπικοινωνιακή σύνδεση ώστε να υπάρχει και πρόσβαση στο Διαδίκτυο! Υποτίθεται πως οι συνδέσεις θα ήταν ευθύνη των δήμων. «Θα ήταν μόνο μία εγκατάσταση εξοπλισμού αν προλαβαίναμε να την κάνουμε που δεν θα λειτουργούσε. Αυτό έχει ξαναγίνει στο Γ' ΚΠΣ. Προβλέφθηκαν να μπουν αντίστοιχες συσκευές και εξοπλισμός σε αρκετά σημεία της χώρας τα οποία επειδή δεν είχε προβλεφθεί ποιος θα πληρώνει το τηλεπικοινωνιακό κόστος σταμάτησαν να λειτουργούν».

Ο κ. Σπίρτζης είπε πως υπάρχει ολόκληρη φάμπρικα με έργα πληροφορικής τα οποία δε γίνονται για να λειτουργήσουν, αλλά για να εισπραχθούν τα κονδύλια. Ενίοτε, δε, επιβαρύνεται μόνο ο κρατικός προϋπολογισμός. Επίσης, σε πολλά έργα δεν ακολουθείται η πλέον αποδοτική οδός. Για παράδειγμα, «υπάρχουν δεκάδες έργα για τα ΚΤΕΛ σε όλη την Ελλάδα αντί να υπάρχει ένα έργο που να πληρωθεί μία φορά. Ας πω χαρακτηριστικά είναι τα ίδια έργα για κάθε ΚΤΕΛ. Με προϋπολογισμούς 1 εκατομμυρίου, 800 χιλιάδων, 700 χιλιάδων και είναι ακριβώς το ίδιο έργο, αντί να το πληρώσουμε μία φορά το πληρώνουμε πενήντα δύο».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v