Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Handelsblatt: Ο Τσίπρας είναι ο νέος... Μερκελιστής της Ελλάδας

Την όλο και συχνότερη επικοινωνία μεταξύ Α. Μέρκελ και Α. Τσίπρα περιγράφει η Handelsblatt, σημειώνοντας μια εδώ και καιρό ξεχασμένη αντίφαση: τις κατηγορίες που εξαπέλυε ο σημερινός πρωθυπουργός εναντίον της καγκελαρίου από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Handelsblatt: Ο Τσίπρας είναι ο νέος... Μερκελιστής της Ελλάδας

Μία από τις πιο έντονες αντιφάσεις μεταξύ προεκλογικού και μετεκλογικού ύφους στην Ελλάδα τείνει, μέσα στην κουβέντα για το αν υπάρχει ακόμα τρόικα ή μνημόνιο, να περάσει στα ψιλά. Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, όταν ο Α. Τσίπρας ήταν στην αντιπολίτευση, χαρακτήριζε τη Γερμανίδα καγκελάριο την «πιο επικίνδυνη πολιτικό στην Ευρώπη». Τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, τον κατηγορούσε τότε ως... Μερκελιστή, ο οποίος υπάκουε, δίχως αντιρρήσεις, στις εντολές του Βερολίνου.

Όμως τώρα, ως πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να αναπτύσσει μια ολοένα και μεγαλύτερη συνεργασία, στα όρια της εξάρτησης, με την Άγκελα Μέρκελ. Τα τηλέφωνα μεταξύ τους δίνουν και παίρνουν και μάλιστα πολλές φορές μες στην ίδια εβδομάδα, γράφει η εφημερίδα. 

Το γεγονός αυτό πιθανότατα δεν είναι δείγμα πολιτικής ή και προσωπικής ακόμα συμπάθειας, αλλά πολύ περισσότερο μία αναγνώριση, ότι τίποτα δε γίνεται στην Ευρώπη χωρίς την καγκελάριο. Πάντως ο κ. Τσίπρας φαίνεται να αναζητά όλο και περισσότερο την... εγγύτητα προς εκείνη και αυτό ισχύει, μεταξύ άλλων, και για τη σημερινή συνάντηση στη Ρίγα. Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο κ. Τσίπρας θα έχει, όπως ακούγεται, τετ-α-τετ με την καγκελάριο.

Παρότι γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να γυρίσει με χρήματα από τη λετονική πρωτεύουσα, θα ήθελε τουλάχιστον μια αλλαγή κατεύθυνσης η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Γι' αυτό και θα ήθελε να προετοιμάσει το έδαφος σε κατ' ιδίαν συνομιλίες με την Α. Μέρκελ και τον Φ. Ολάντ. Αν όλα πάνε καλά, τότε οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα μπορούσαν να συνέλθουν τη Δευτέρα εκτάκτως και να κάνουν ένα βήμα προς την εκταμίευση της μέχρι τώρα μπλοκαρισμένης τελευταίας δόσης του ελληνικού προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v