Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody's: Τρία σημεία υψηλού «κινδύνου» για τις τράπεζες

Σε κίνδυνο η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, προειδοποιεί ο οίκος. Θεωρεί ανεπαρκή την κάλυψη των δανείων με προβλέψεις. Γιατί είναι πιθανό να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια. Το ρίσκο από την επανεξέταση του αναβαλλόμενου φόρου.

Moodys: Τρία σημεία υψηλού «κινδύνου» για τις τράπεζες

Στην πρόσφατη έκθεση του οίκου αξιολόγησης Moody's, με την υποβάθμιση των προοπτικών των ελληνικών τραπεζών σε «αρνητικές» από «σταθερές», ο διεθνής οίκος εκτός από την πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών και την εκροή των 30 δισ. ευρώ, περίπου 18% των συνολικών καταθέσεων, τόνισε ότι οι πιέσεις αυτές δεν αναμένεται να περιοριστούν ούτε τον επόμενο ένα με ενάμιση χρόνο!

H έκθεση ωστόσο εστιάζει σε τρία ιδιαίτερα αρνητικά σημεία:

α) τη συνολικά μη-εξυπηρετούμενη έκθεση τους που θα συνεχίσει να αυξάνεται και φέτος,

β) το ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν, κατά πάσα πιθανότητα, φρέσκα κεφάλαια

γ) το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχασαν τη συστημική υποστήριξη που είχαν με τη μεταφορά των 11 δισ. ευρώ από το ελληνικό ΤΧΣ στον ευρωπαϊκό EFSF.

Αναφορικά με το πρώτο, οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να απαιτήσουν πρόσθετα κεφάλαια παρά τους δύο γύρους ανακεφαλαιοποίησης το 2013 και το 2014. Ο λόγος για τη Moody's είναι η υψηλή συμμετοχή των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTAs), περίπου στο 55% των κεφαλαίων, το οποίο η Moody's θεωρεί χαμηλότερης ποιότητας κεφάλαια.

Η ίδια εξηγεί ότι η επιλεξιμότητα των DTAs να μετατραπούν σε αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTCs) και τελικά σε ενσώματα πάγια περιουσιακά στοιχεία εξαρτάται από την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών παραμένει σε κίνδυνο και από τις πολύ υψηλές προβλέψεις των επισφαλών δανείων.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει επί του παρόντος σε επανεξέταση του θέματος των DTAs σε διάφορες χώρες της Ε.Ε. για να διαπιστώσει αν ισοδυναμεί με κρατική στήριξη. Κάθε απόφαση που θα επηρεάσει το χειρισμό των DTAs, θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα εποπτικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών.

Αναφορικά με το δεύτερο στοιχείο, τη μη εξυπηρετούμενη έκθεση των ελληνικών τραπεζών (NPEs), η Moody's εκτιμά ότι παρόλο που ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) του τραπεζικού συστήματος αυξήθηκε σε 59% το Δεκέμβριο του 2014, ο μέσος δείκτης κάλυψης με προβλέψεις για όλα τα μη εξυπηρετούμενα «ανοίγματα» εξακολουθεί να είναι χαμηλός, στο 45%. Η κάλυψη των προβληματικών δανείων είναι ανεπαρκής για τη Moody's για να καλυφθούν οι αναμενόμενες απώλειες λόγω και της συμπίεσης των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα.

Τέλος, τo σημαντικότερο όμως ίσως είναι αυτό που η Moody's άφησε για το τέλος της ανάλυσης της. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ελάχιστη ικανότητα να στηρίξει τον τραπεζικό τομέα, συνεπώς στις διαβαθμίσεις των τραπεζών δεν περιλαμβάνεται οποιαδήποτε υπόθεση υποστήριξης από την ελληνική κυβέρνηση.

Επιπλέον όμως, οι αξιολογήσεις της Moody's δεν περιλαμβάνουν κάποια υπερεθνική συστηματική υποστήριξη, μετά την πρόσφατη μεταβίβαση των περίπου 11 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αν και η ΕΚΤ μπορεί να ζητήσει αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη κάποιας από τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα παραμένει εντός ενός προγράμματος στήριξης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v