Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Ανοικτά θέματα άφησε η Ρίγα

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής για την Ελλάδα σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Οι τελικές ανακοινώσεις δε θυμίζουν σε τίποτα τον αισιόδοξο τόνο που υπήρξε πριν τη συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα.

Bloomberg: Ανοικτά θέματα άφησε η Ρίγα

Οι νυχτερινές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών της γαλλικής της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης τελείωσαν χωρίς σημάδια σημαντικής προόδου, η οποία θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τα εναπομείναντα ποσά του ελληνικού προγράμματος, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι συνομιλίες μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ έληξαν λίγο πριν τη 1.00 την νύχτα χτες στην Ρίγα με τους τρεις ηγέτες να συμφωνούν μόνο στο ότι θα παραμείνουν σε στενή επαφή.

Οι διαπραγματεύσεις έλαβαν χώρα σε μία φιλική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα και επικεντρώθηκαν στην «επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος», σύμφωνα με κοινή δήλωση που εξέδωσαν χωριστά η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση. «Συμφωνήθηκε ότι οι συνομιλίες μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών θα συνεχίσουν», πρόσθεσαν.

Η δήλωση αυτή όμως δεν περιείχε κανένα στοιχείο από την προηγούμενη αισιοδοξία του Ολάντ, πως οι συνάντηση θα ανοίξει το δρόμο για μία σύντομη συμφωνία ίσως ήδη στο τέλος του μήνα, όταν είχε πει ότι «θα βρεθούν λύσεις και θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προκειμένου να αποδεσμευτούν τα κεφάλαια που έχουν προγραματιστεί». Τότε είχε μάλιστα δείξει ότι υπάρχει προοπτική για την επίτευξη μία πολιτικής συμφωνίας η οποία θα οδηγούσε σε μία αντίστοιχη συμφωνία των υπουργών οικονομικών στο τέλος Μαΐου ή τις αρχές του Ιουνίου. «Θα είναι μια φιλική συζήτηση, αλλά τέτοια όπου θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις», είχε πει.

Μεταξύ άλλων, και η ελληνική κυβέρνηση τόνισε το εποικοδομητικό κλίμα των συνομιλιών, χωρίς όμως και η δική της ανακοίνωση να υπονοήσει ότι προβλέπεται ένα σύντομο τέλος στο σημερινό αδιέξοδο. Ένας αξιωματούχος σε μία σύντομη αναφορά, έδειξε την ελληνική απογοήτευση λέγοντας πως το βασικό εμπόδιο είναι η ανάγκη, η όποια συμφωνία να επιτευχθεί και με τη έγκριση του ΔΝΤ.

Ανοιχτά ζητήματα

Ενώ οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος, παραμένουν ανοικτά ζητήματα, όπως σημείωσε κατ' αρχάς η ίδια η ελληνική πλευρά. Αυτά συμπεριλαμβάνουν τις συντάξεις, το ΦΠΑ και τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως ανέφερε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης στους δημοσιογράφους.

Ο δείκτης ASE ανέβηκε στο 0,6 για την Ελλάδα την Πέμπτη, καθώς η ελληνική κυβέρνηση μίλησε για θετικό momentum προς την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές προς το τέλος Μαΐου. Χωρίς συμφωνία η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία, η οποία θα θέσει υπό αμφισβήτηση το μέλλον της στην ευρωζώνη.

Οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας έκαναν έκκληση αυτήν την εβδομάδα για μια επιτάχυνση των συνομιλιών, ενώ η Μέρκελ σκέφτεται να προβεί σε διάγγελμα προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη της γερμανικής κοινής γνώμης και των βουλευτών του κόμματός της στο ενδεχόμενο μίας συμφωνίας.

Απούσα από τις τελικές δηλώσεις ήταν όμως η οποιαδήποτε αναφορά σε μία έκτακτη συνάντηση των υπ. Οικονομικών για την Ελλάδα. Ο Ολάντ είχε πει ότι η συζήτηση με τον κ. Τσίπρα θα βοηθούσε ώστε να «προετοιμαστούμε προ του τέλους της προθεσμίας, ιδιαίτερα για μια συνάντηση του eurogroup με τους υπ. Οικονομικών στο τέλος του Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου». Η αναφορά του αυτή υπονοούσε μία έκτακτη διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών καθώς η τακτική σύγκλιση του Eurogroup είναι προγραμματισμένη για τις 18 Ιουνίου.

Η Μέρκελ δεν έκανε σχόλιο για την Ελλάδα όταν έφτασε στη συνάντηση. Επικεντρώθηκε αντίθετα στην ατζέντα της συνόδου η οποία περιλάμβανε τις σχέσεις της Ε.Ε. με έξι ανατολικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v