Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιούνκερ: Δεν μπορούμε να πετάξουμε την Ελλάδα από το ευρώ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ υπερασπίστηκε τη μέχρι τώρα πολιτική του για την Ελλάδα σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Wirtschaftswoche. Το ευρώ έχει σώσει την Ευρώπη από νομισματικό πόλεμο, πρόσθεσε.

Γιούνκερ: Δεν μπορούμε να πετάξουμε την Ελλάδα από το ευρώ

Δεν μπορούμε απλά να πετάξουμε την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ο Ζ.- Κλ. Γιούνκερ στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.

«Το ζήτημα δεν έχει μόνο να κάνει με νομισματικούς και οικονομικούς λόγους, αλλά και με την αξιοπρέπεια των Ελλήνων», δήλωσε. «Δεν μπορούμε απλά να πετάξουμε τους Έλληνες εκτός ευρωζώνης. Οι Έλληνες πρέπει ασφαλώς να μάθουν ότι στην αλληλεγγύη του ενός πρέπει να αντιπαρατίθεται η συνεκτική στάση και τα οικονομικά του άλλου».

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Κομισιόν υπερασπίστηκε το κοινό νόμισμα έναντι των σκεπτικιστών, που το κατηγορούν ότι διαιρεί την Ευρώπη: «Το ευρώ δεν είναι η πρωταρχική αιτία που η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να παρουσιάζει τόσες αλληλοαντικρουόμενες κατευθύνσεις. Χωρίς το ευρώ θα βρισκόμασταν σε νομισματικό πόλεμο». 

To ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα δε θα μπορούσε να επιβιώσει από τον πόλεμο του Ιράκ, την 11η Σεπτεμβρίου, τη χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση στην Ουκρανία: «Θα είχε τιναχτεί στον αέρα από αυτά τα γεγονότα και κάθε κεντρική τράπεζα θα προσπαθούσε να κάνει τη δική της πολιτική, χωρίς την πειθαρχία που επιβάλλει το ευρώ».

O Γιούνκερ κάλεσε επίσης τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να δείχνουν μεγαλύτερη ταπεινότητα: «Σε 20 χρόνια δε θα υπάρχει πια καμία χώρα της Ε.Ε. στο τραπέζι του G7. Οι πληθυσμοί μας μειώνονται τόσο πολύ, που στο τέλος του 21ου αιώνα το ποσοστό μας στον παγκόσμιο πληθυσμό θα είναι μόλις 4%». Στην αρχή του 20ού αιώνα το ποσοστό αυτό ήταν 20%: «Το γεγονός αυτό θα έπρεπε να συνεπάγεται μια ταπεινότητα από μέρους μας. Σκεφτόμαστε πάντα ότι είμαστε οι κυρίαρχοι του κόσμου, αλλά προφανώς δεν είμαστε. Η Ευρώπη είναι η μικρότερη ήπειρος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v