Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξενοδόχοι Χαλκιδικής: Δαμόκλειος σπάθη ο ΦΠΑ για τον τουρισμό

Οι ευρωπαϊκές χώρες με σταθερό συντελεστή ΦΠΑ και σαφώς χαμηλότερο από αυτόν που προβλέπεται να ισχύσει στην Ελλάδα, διεκδικούν μερίδιο κρατήσεων από την αγορά της Ελλάδας και της Χαλκιδικής, επισημαίνει η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής.

Ξενοδόχοι Χαλκιδικής: Δαμόκλειος σπάθη ο ΦΠΑ για τον τουρισμό
Άκρως καταστροφική για τις τουριστικές επιχειρήσεις χαρακτηρίζει την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, επισημαίνοντας ότι πλήττει καίρια την ανταγωνιστικότητά τους.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Ένωση, «ο 5ος μήνας πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στη χώρα, φέρνει κάθετη πτώση στις κρατήσεις από παραδοσιακές αλλά και νέες αγορές. Αρκετά ξενοδοχεία της Χαλκιδικής άνοιξαν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, χάνοντας σχεδόν ένα μήνα από μια πραγματικά δύσκολη σαιζόν. Και ενώ από τη μια πλευρά, φορείς και ιδιώτες συμπράττουν σε μια κοινή προσπάθεια θετικής προβολής για την περιοχή μέσω του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, καλούνται από την άλλη να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη αύξηση στον Φ.Π.Α., που αν γίνει αναμένεται άκρως καταστροφική για τις επιχειρήσεις, εφόσον πλήττει καίρια την ανταγωνιστικότητά τους».

Η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής επισημαίνει μάλιστα ότι την ίδια στιγμή οι Ευρωπαϊκές χώρες με σταθερό συντελεστή Φ.Π.Α (σήμερα) και σαφώς χαμηλότερο από αυτόν που προβλέπεται να ισχύσει στην Ελλάδα, ενισχύουν την τουριστική τους επιχειρηματικότητα διεκδικώντας μερίδιο κρατήσεων από την αγορά της Ελλάδας και της Χαλκιδικής.

Μάλιστα, η Ένωση παραθέτει στοιχεία σχετικά με τους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα σε ανταγωνίστριες χώρες και ζητά -με ορατό κίνδυνο να μειωθεί ο κύκλος εργασιών του τουριστικού κλάδου της Χαλκιδικής- εξεύρεση μιας κοινώς αποδεκτής λύσης που δε θα προέλθει από περαιτέρω αυξήσεις στους φόρους αλλά από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Στοιχεία συντελεστών Φ.Π.Α. (σήμερα) από ανταγωνίστριες χώρες

Χώρα

Διανυκτέρευση (%)

Εστίαση (%)

Πακέτο (%)

Κύπρος

9

9

9

Γαλλία

10

10

10

Ιταλία

10

10

10

Μάλτα

7

18

9,8

Πορτογαλία

6

23

10,3

Ισπανία

10

10

10

Τουρκία

8

8

8

Κροατία

13

13

13

Ελλάδα (μέχρι τώρα)

6,5

13

8,1

Πηγή: Σ.Ε.Τ.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v