Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φάρμακο για ΣΥΡΙΖΑ, φαρμάκι για την οικονομία η παράταση

Η χρηματοδότηση της Ελλάδας σε δόσεις ίσως αποβεί χειρότερη για τη χώρα, από ό,τι μια δύσκολη συμφωνία. Η αβεβαιότητα θα παραταθεί και η οικονομία θα συνεχίσει να υφίσταται τις επιπτώσεις της μη τελικής συμφωνίας.

Φάρμακο για ΣΥΡΙΖΑ, φαρμάκι για την οικονομία η παράταση

Ενδεχόμενη επέκταση του σημερινού προγράμματος βοήθειας θα μπορούσε να βοηθήσει το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα είναι πρόβλημα για την Ελλάδα, ισχυρίζεται σε άρθρο-γνώμη o Neil Unmack του πρακτορείου Reuters. Οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να σπάσουν τις πληρωμές που χρωστούν στην Ελλάδα από το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας – βάζοντας τέλος στο σημερινό αδιέξοδο και αποφεύγοντας πιθανή χρεοκοπία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδό της από το ευρώ. Αλλά αυτό θα είχε και μία αρνητική πλευρά.

Η ιδέα ενός τμηματικού πακέτου, έστω κι αν είναι ακόμα ασαφής, κερδίζει έδαφος, αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συνήλθαν στη Ρίγα για τη Σύνοδο Κορυφής δεν την έχουν ακόμα δημοσίως υποστηρίξει. Η αρχική ιδέα είναι το αποκαλούμενο σχέδιο Γιούνκερ, με την πρόβλεψη να δοθεί ένα μικρότερο κομμάτι των ευρωπαϊκών κεφαλαίων σε αντάλλαγμα μερικές μεταρρυθμίσεις και κάποιους δημοσιονομικούς στόχους από την ελληνική κυβέρνηση. Οι δυσκολότερες μεταρρυθμίσεις θα συζητηθούν σε ένα τρίτο πρόγραμμα αργότερα μέσα στο έτος. Μία άτακτη χρεοκοπία είτε στο ΔΝΤ είτε στα ομόλογα της ΕΚΤ που ωριμάζουν τον Ιούνιο θα μπορούσε έτσι να αποφευχθεί.

Όμως μια τέτοια επέκταση του προγράμματος θα είναι δίκοπο μαχαίρι. Το να απομακρυνθεί η άμεση απειλή της χρεοκοπίας θα βοηθούσε βέβαια το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, ακόμα κι αν λήγουν ομόλογα του ΔΝΤ ύψους €2,7 δισ. τους τελευταίους μήνες του 2015, η Ελλάδα θα μπορούσε να τα καταφέρει μέσω πρωτογενούς πλεονάσματος και ρευστοποιήσεων κάποιων περιουσιακών στοιχείων. Παρ' όλα αυτά, όμως, αυτό θα σήμαινε εις μάκρος συζητήσεις και μεγαλύτερη ζημιά στην εμπιστοσύνη και στην ελληνική οικονομία.

Το βασικό επίσης ερώτημα είναι τι θα ζητήσει η Ευρώπη σε αντάλλαγμα για μια τέτοια συμφωνία. Ένα άρθρο της Sueddeutsche Zeitung άφησε να εννοηθεί ότι θα δοθούν 4 δισ. αντί για 7,2 δισ. Ταυτόχρονα θα υπάρξει μία καθυστέρηση στα εργασιακά και στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Τα 4 δισ. δεν είναι όμως αρκετά για να πληρωθούν όλα τα χρέη των επόμενων εβδομάδων, κι έτσι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να άρει τους περιορισμούς στα έντοκα γραμμάτια που μπορούν να προμηθευτούν οι ελληνικές τράπεζες και ταυτόχρονα να τις χρηματοδοτεί, ώστε να μπορούν να δανείζουν την κυβέρνηση.

Αυτό δεν είναι καλό σχέδιο. Η ελληνική κυβέρνηση θα τα κατάφερνε μεν για λίγο ακόμα, έχοντας αποφύγει να σπάσει τις αποκαλούμενες κόκκινες γραμμές της και κερδίζοντας ίσως περισσότερη εγχώρια στήριξη. Η Bundesbank όμως θα εξοργιζόταν με την ιδέα ότι η ΕΚΤ χρηματοδοτεί την Ελλάδα, ώστε η τελευταία να αποφύγει ένα πρόγραμμα στήριξης, και μάλιστα υπό τη μορφή έμμεσης κρατικής χρηματοδότησης.

Οι πιστωτές θα μπορούσαν βέβαια ακόμα να απαιτήσουν κάποιους πολύ σκληρούς όρους, για παράδειγμα στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτό πιθανόν θα οδηγούσε σε παραίτηση της σκληροπυρηνικής αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας ίσως και σε νέα ελληνική κυβέρνηση. Ίσως αυτό είναι το σχέδιο των Ευρωπαίων. Οι Ευρωπαίοι δανειστές θα χρειαστεί να αποφασίσουν αν αυτό το αποτέλεσμα ή... η υπερβολική ευγένεια είναι το μικρότερο κακό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v