Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Buiter (Citi): Η χρεοκοπία δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου

Γελοία η ιδέα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη με ή χωρίς άλλο νόμισμα. Η χρεοκοπία δεν θα οδηγούσε απαραίτητα σε Grexit. Η χώρα πρέπει να σοβαρευτεί σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Buiter (Citi): Η χρεοκοπία δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου

Ολέθρια χαρακτηρίζει ο οικονομολόγος της Citi, Willem Buiter, πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και υιοθέτηση εναλλακτικού νομίσματος.

«Πραγματικά πιστεύω πως η ιδέα η Ελλάδα να φύγει με ή χωρίς εναλλακτικό νόμισμα είναι γελοία. Η Ελλάδα, ιστορικά, δεν είναι καλή στη διαχείριση ενός ανεξάρτητου νομίσματος. Αυτή τη φορά, αν κινηθούν προς τα εκεί λόγω μιας κατάστασης ακραίας αδυναμίας, θα ήταν ολέθριο για τη χώρα, και δεν θα το συνιστούσα», δήλωσε στο CNBC.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από τη νομισματική ένωση με κάποιο εναλλακτικό νόμισμα που θα συνδέεται με το ευρώ, ο Buiter χαρακτήρισε την ιδέα ανοησία.

Ο ίδιος είπε πως πρέπει να βρεθεί κάποια συμφωνία για τη χώρα τις επόμενες εβδομάδες, «διότι φαίνεται πιθανό η Ελλάδα πολύ απλά να ξεμείνει από χρήμα κάποια στιγμή τον Ιούνιο και δεν θα μπορεί να πληρώσει τους εγχώριους λογαριασμούς της ούτε τους ξένους πιστωτές της».

Ωστόσο, θεωρεί πως ενδεχόμενη κήρυξη χρεοστασίου «δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου».

«Η χρεοκοπία βεβαίως θα ήταν σοβαρή για την Ελλάδα και θα ξαναξυπνούσε τους φόβους σε όλη την ευρωζώνη, όμως δεν είναι απαραίτητα η αρχή για Grexit».

Κατά τον Buiter, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη και να έχει μια «σοβαρή αναδιάρθρωση χρέους και μια σοβαρή διαρθρωτική μεταρρύθμιση».

«Κάποια στιγμή η χώρα θα πρέπει να σοβαρευτεί σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», σχολίασε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v