Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαρροές Σόιμπλε για παράλληλο νόμισμα

Το ενδεχόμενο να αναγκαστεί η Ελλάδα να εισαγάγει παράλληλο νόμισμα εξετάζει ο Γερμανός υπουργός, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται πηγές του περιβάλλοντός του. Διαψεύδει το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Το παράδειγμα του Μαυροβουνίου.

Διαρροές Σόιμπλε για παράλληλο νόμισμα

O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έθεσε θέμα ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί παράλληλο νόμισμα αν οι συζητήσεις με τους πιστωτές αποτύχουν, υποστηρίζει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση των απόψεών του.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έβαλε την ιδέα του παράλληλου νομίσματος σε πρόσφατη συνάντηση, χωρίς όμως να την εγκρίνει, με βάση δύο πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Επικαλέστηκε το παράδειγμα του Μαυροβουνίου που χρησιμοποιεί το ευρώ, αλλά δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, είπε ένας εξ αυτών.

Τις συγκεκριμένες πληροφορίες ωστόσο έσπευσε να διαψεύσει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μέσω twitter. «Δεν ισχύουν οι αναφορές γράφει».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου πάντως, τα πραναφερθέντα σχόλια μαρτυρούν ότι ορισμένοι στη Γερμανία ετοιμάζονται για το χειρότερο με δεδομένη την καθυστέρηση στις διαβουλεύσεις που κρατούν από το Φεβρουάριο. Ενώ η Αγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών της λένε ότι σκοπός τους είναι να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, ο Β. Σόιμπλε έχει πει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει έξοδό της από την ευρωζώνη.

Η Γερμανία είναι έτοιμη να τραβήξει αυτήν την κόντρα πάρα πολύ, με τον Σόιμπλε να έχει το ρόλο του κακού, υποστηρίζει ο Jacob Funk Kirkegaard, του Peterson Institute for International Economics. Το ρίσκο μετάδοσης σε άλλα κράτη μέλη αν επιδεινωθεί η κατάσταση είναι πολύ μικρό, συμπληρώνει.

Η Μέρκελ, θυμίζει το πρακτορείο, δήλωσε την Παρασκευή, μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να ξεκλειδώσουν»οι πόροι του προγράμματος.

Το παιχνίδι του δειλού

«Βλέπουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παιχνίδι του δειλού» (σ.σ. το παιχνίδι στο οποίο οι δύο παίκτες τρέχουν ο ένας προς τον άλλο με ταχύτητα και χάνει όποιος δειλιάσει πρώτος πριν από τη σύγκρουση), τονίζει ο Kirkegaard. «Το πρόβλημα είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας τρέχει με σκούτερ και ο Σόιμπλε με θωρακισμένη BMW».

Οικονομολόγοι και αναλυτές λένε ότι η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος όπως το IOU ίσως αποτελεί μέρος ενός σεναρίου που θα εξελιχθεί εάν διατηρηθεί το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας και η χώρα χρεοκοπήσει. Γερμανοί παράγοντες «προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα», είχε δηλώσει τον Απρίλιο ο Β. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στo Bloomberg.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, όταν ρωτήθηκε για τις θέσεις του Β. Σόιμπλε για το παράλληλο νόμισμα, επικαλέστηκε το σχόλιο που είχε κάνει σε συνέντευξή του στη Les Echos αυτή την εβδομάδα, ότι «επισημαίνουμε την ύπαρξη σχετικής συζήτησης, αλλά δεν τη σχολιάζουμε».

Αναλυτές της Goldman Sachs, σε έκθεση του οίκου το Φεβρουάριο, είχαν αναφερθεί στους διακανονισμούς που είχαν λάβει χώρα με τα νομίσματα στην Κύπρο, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο, ως πιθανά σενάρια για «υβριδικές καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν στην Ελλάδα». Μια περίπτωση θα ήταν η ύπαρξη IOU για να καλυφθούν οι εγχώριες δαπάνες, το οποίο θα μπορούσε να κυκλοφορεί παράλληλα με το ευρώ, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Goldman Sachs.

Ο πρώην βασικός οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάγερ δήλωσε ότι πρότεινε παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια επαφών που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη FAZ. Η Ελλάδα δεν εξετάζει παράλληλο νόμισμα, είχε απαντήσει στις 11 Μαΐου ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Η ελληνική οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική σε όρους ευρώ, οπότε θα ήταν καλύτερα για τους Ελληνες να υιοθετήσουν ένα παράλληλο νόμισμα», τόνισε ο Anton Boerner, επικεφαλής γερμανικής ομοσπονδίας εξαγωγών. «Θα ήταν ένας τρόπος να αποφύγουν μια χαοτική κατάρρευση».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v